Μέτρα στήριξης της Κινεζικής οικονομίας για την αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά στέγης
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στήριξης μετά την πανδημία, προσπαθώντας να αναζωογονήσει την οικονομία και να αντιμετωπίσει την κρίση της αγοράς ακινήτων. Οι δράσεις αυτές στοχεύουν στη διευκόλυνση του δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με την ελπίδα να βγει η Κίνα από την παγίδα του αποπληθωρισμού. Ειδικότερα, η τράπεζα προχώρησε στη μείωση των βραχυχρόνιων επιτοκίων από το 1,7% στο 1,5% και σε μειώσεις των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, καθώς και της ελάχιστης προκαταβολής για την αγορά κατοικίας, που είχε καθοριστεί στο 15%.

Ορισμένοι οικονομολόγοι και αναλυτές όμως εκφράζουν ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα του πακέτου. Τονίζουν ότι, παρά την κίνηση αυτή, δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει αισθητή μια σημαντική βελτίωση στην οικονομία, η οποία αντιμετωπίζει χαμηλές ρυθμούς ανάπτυξης, υψηλή ανεργία και μειωμένη κατανάλωση. Υποδεικνύουν ότι οι τρέχουσες συνθήκες και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις είναι διστακτικές στο να προχωρήσουν σε νέο δανεισμό, εν μέρει λόγω φόβων ότι δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Η κρίση στον τομέα των ακινήτων, η οποία ξεκίνησε το 2021, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της Κίνας, επηρεάζοντας την καταναλωτική εμπιστοσύνη καθώς μεγάλο ποσοστό των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών είναι επενδυμένο σε περιουσιακά στοιχεία. Σε μια προσπάθεια τόνωσης των χρηματαγορών, η Τράπεζα της Κίνας αναμένεται να εισάγει νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος 500 δισ. γουάν για την υποστήριξη των χρηματοοικονομικών εταιρειών και ενός ταμείου 300 δισ. γουάν για τη διευκόλυνση δανείων σε εμπορικές τράπεζες.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι αναγκαία περαιτέρω μέτρα δημοσιονομικής στήριξης για να επανέλθει η κινεζική οικονομία σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και να επιτευχθεί ο στόχος του 5%. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν έως τώρα δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν την πτώση των τιμών των ακινήτων ή να ενισχύσουν τη ζήτηση. Εξάλλου, οι πρόσφατες απογοητευτικές μακροοικονομικές επιδόσεις επιτάχυναν την ανάγκη για λήψη αποφάσεων που θα μπορούσαν να αναστρέψουν την αρνητική πορεία της οικονομίας.

Πηγή: kathimerini.gr