Νέα Σταθερότητα στην Παγκόσμια Οικονομία με Μειωμένο Πληθωρισμό και Ανθεκτική Ανάπτυξη
Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας έχει παραμείνει ανθεκτική τους τελευταίους μήνες, με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να μετριάζεται και τους δείκτες να υποδεικνύουν ότι η δυναμική του τομέα των υπηρεσιών διατηρείται. Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις αρχίζουν να αποκλιμακώνονται, παρέχοντας έτσι την ευχέρεια στις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε μία προσεκτική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, όπως διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ έχουν υποστεί μόνο μικρές αλλαγές σε σχέση με τις προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν τον Μάιο. Ο οργανισμός αναβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2024 κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, φτάνοντας στο 3,2%. Οι αντίστοιχοι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένονται επίσης για το 2025. Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν ανάπτυξη 2,6% στις ΗΠΑ για φέτος και 1,6% για το 2025, ενώ για την Ευρωζώνη οι εκτιμήσεις είναι στο 0,7% και 1,3% αντίστοιχα.

Ο ΟΟΣΑ παρέχει ένα καθησυχαστικό μήνυμα σχετικά με την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να αποφύγουν τους κινδύνους ύφεσης και ανεξέλεγκτου πληθωρισμού. Ωστόσο, καλεί τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να παρακολουθούν στενά τα οικονομικά δεδομένα και να υιοθετούν μια «συνετή» προσέγγιση, μειώνοντας τα επιτόκια πιο προσεκτικά σε σχέση με τον τρόπο που τα αύξησαν το 2022 και το 2023. Οι κεντρικές τράπεζες, εκτός της Federal Reserve των ΗΠΑ, ακολουθούν αυτή τη στρατηγική, αν και η τελευταία έχει προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Προβλέπεται ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει τους στόχους στις περισσότερες από τις χώρες του G20 έως τα τέλη του 2025. Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι οι προοπτικές είναι συγκριτικά ευνοϊκές, με σταθερή ή βελτιούμενη ανάπτυξη και υποχώρηση του πληθωρισμού. Παρ’ όλα αυτά, ο ΟΟΣΑ εντοπίζει κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, όπως οι γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις, οι ασθενείς αγορές εργασίας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και οι πιθανές διακυμάνσεις στη διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αναταραχή στις αγορές.

Πηγή: kathimerini.gr