Οικονομικές Προκλήσεις και Πολιτικές Ανακατατάξεις στη Μεταβαλλόμενη Παγκόσμια Σκηνή
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής μας στο Καβούρι, πριν από την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας για την απονομή του Νομπέλ Οικονομίας, είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Νταρόν Ατζέμογλου. Ο διακεκριμένος Τουρκοαμερικανός οικονομολόγος, που έχει ήδη τιμηθεί με το John Bates Clark Medal, έχει επηρεάσει σημαντικά τη σύγχρονη σκέψη γύρω από την οικονομία και τις κοινωνικές επιστήμες, κυρίως μέσω του μπεστ σέλερ του «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη;», που γράφτηκε σε συνεργασία με τον Τζέιμς Ρόμπινσον.

Καθώς αναλύσαμε τις πολιτικές εξελίξεις και την εντεινόμενη πόλωση στην αμερικανική κοινωνία, ο Ατζέμογλου τόνισε ότι πολλοί πολίτες αισθάνονται απογοητευμένοι και στρέφονται σε εναλλακτικές επιλογές, όπως ο Τραμπ, ο οποίος εμφανίζεται ως αντισυστημικός. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις προεδρικές εκλογές, με έμφαση στη δημοσιότητα του Τραμπ και την ικανότητά του να αγγίζει τις ανησυχίες της εργατικής τάξης, παρά τις πολιτικές του, οι οποίες δεν ευθυγραμμίζονται πάντα με την υποστήριξη των συνδικάτων.

Συζητήσαμε επίσης για την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία και το πώς η ρύθμισή της είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία των εργαζομένων στο μέλλον. Η συζήτηση έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη οι πολιτικοί να κατανοήσουν τα διακυβεύματα της Τ.Ν. και να προτείνουν θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Στιγμιότυπα από την προεκλογική εκστρατεία, όπως η απόφαση των Teamsters να μην στηρίξουν κάποιον υποψήφιο, παρέχουν ενδείξεις για την εκ των πραγματικών αλλαγή της σχέσης των πολιτών με τους υποψήφιους και τα κόμματα. Ο Ατζέμογλου αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια νέα προσέγγιση στην κατεύθυνση του ρόλου των συνδικάτων και της εργατικής τάξης.

Παράλληλα, αναφερθήκαμε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όπως κατοχύρωσε πρόσφατα ο Μάριο Ντράγκι. Ο Ατζέμογλου είναι αισιόδοξος ότι η ηγεσία της Ε.Ε. μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις, χρησιμοποιώντας τις μοναδικές ικανότητες και αξίες της.

Αυτή η συζήτηση ενίσχυσε την αίσθηση ότι τα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα είναι αλληλοσυνδεόμενα και ότι η κατανόηση της διαρθρωτικής πολιτικής και των κοινωνικών θεσμών μπορεί να είναι κλειδί για την επίτευξη σταθερότητας και ευημερίας. Πηγή: kathimerini.gr