Αρχική Ελλάδα Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: «Αξιοσημείωτη η επιτυχία της Ελλάδας σε όλους τους ενεργειακούς...

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: «Αξιοσημείωτη η επιτυχία της Ελλάδας σε όλους τους ενεργειακούς της στόχους»

Τη σημαντική πρόοδο της Ελλάδος επεσήμανε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Αυτό, όσον αφορά τα τελευταία χρόνια στην επίτευξη των κλιματικών της στόχων, την επιτάχυνση της εγκατάστασης νέων ΑΠΕ, τη μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου, τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και τις ταχείες δράσεις για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, όπως ανέφερε σήμερα η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Mary Warlick.

Μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση για την παρουσίαση της έκθεσης του ΔΟΕ, με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, η οποία εκπροσώπησε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, η κα Warlick τόνισε ότι η Ελλάδα έχει δείξει ότι ασχολείται σθεναρά με την αντιμετώπιση των προκλήσεων, προωθώντας τη νομοθεσία για την ενίσχυση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταρρυθμίζοντας την αγορά ενέργειας για να αυξήσει την διασύνδεσή της με την υπόλοιπη Ευρώπη και λαμβάνοντας πολλαπλές δράσεις για να εξασφαλίσει προσιτή και ασφαλή πρόσβαση στην ενέργεια.

«Η έκθεση επαινεί την Ελλάδα για τον εθνικό της νόμο για το κλίμα»

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ η κα Warlick σημείωσε ότι η έκθεση επαινεί την Ελλάδα για τον εθνικό της νόμο για το κλίμα, που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2022, ο οποίος θέτει δεσμευτικό στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Υπογράμμισε ότι η επιτυχία της Ελλάδας στη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για τις χώρες σε όλο τον κόσμο που εργάζονται για τη μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την επιτυχία της Ελλάδας στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενός άλλου βασικού πυλώνα για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών. «Από το 2016, η Ελλάδα έχει υπερδιπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ τόσο της αιολικής όσο και της ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας. Χάρη σε αυτή την ανάπτυξη, καθώς και στην υπάρχουσα υδροηλεκτρική ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυψαν σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το 2022», αναφέρει το ΥΠΕΝ.

«Η Ελλάδα παγκόσμιος ηγέτης στη χρήση της ηλιοθερμίας»

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι παγκόσμιος ηγέτης στη χρήση της ηλιοθερμίας για την κάλυψη της ζήτησης ζεστού νερού στα κτήρια. Πολλά από αυτά τα συστήματα κατασκευάζονται από ελληνικές εταιρείες, παρέχοντας θετικό τοπικό οικονομικό αντίκτυπο. Παράλληλα, επαίνεσε την Ελλάδα για τις έντονες προσπάθειες τόσο για τη διασύνδεση των κατοικημένων νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για τη στήριξη της ανάπτυξης της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στα νησιά. Αυτές οι συνεχιζόμενες προσπάθειες επιφέρουν αξιοσημείωτη μείωση των εκπομπών, επιτρέποντας στα ελληνικά νησιά να τερματίσουν τη μακροχρόνια εξάρτησή τους από την παραγωγή με καύση πετρελαίου. Τέλος, επεσήμανε τα πολυάριθμα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών ενέργειας, κατά τη διάρκεια της κρίσης, ιδίως για τους ευάλωτους καταναλωτές.

Από πλευράς της, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών παρουσίασε την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας στον τομέα της ενέργειας τα τελευταία 4 χρόνια, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιδιώξει τους στόχους της όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση παρά τις συνεχείς κρίσεις. Η κα Σδούκου παρουσίασε μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο με έμφαση μεταξύ άλλων στη λειτουργία του αγωγού TAP, στην ολοκλήρωση του IGB, την κατασκευή του FSRU Αλεξανδρούπολης και τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 20,9% μεταξύ Αυγούστου 2022-Μαρτίου 2023. Παράλληλα, υπογράμμισε τις μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που συνδυαστικά με τα έργα φυσικού αερίου μπορούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει θέσει μια σαφή πορεία για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, με συγκεκριμένα ορόσημα τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 και κατά 80% έως το 2040. Τόνισε την κατάργηση της χρήσης λιγνίτη μετά το 2028 και την απαγόρευση καυστήρων πετρελαίου για τα νέα κτήρια μετά το 2025 καθώς και των νέων αυτοκινήτων με εσωτερική καύση μετά το 2035. Σημείωσε ότι το 45% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και τουλάχιστον το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2030, με παράλληλη αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ μέχρι το 2030 στα 25 GW.

Επιπλέον, η κα Σδούκου σημείωσε ότι τα τελευταία 4 χρόνια υιοθετήθηκε ο πλήρης ανασχεδιασμός του συστήματος αδειοδότησης των ΑΠΕ και ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά έργα, εκτιμώντας ότι το δυναμικό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αγγίζει τα 10 GW σταθερού πυθμένα και 30 GW πλωτών υπεράκτιων αιολικών σταθμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πουλούσαν ναρκωτικά μέσω… βουλκανιζατέρ – 4 συλλήψεις

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών και φαρμακευτικών δισκίων προχώρησαν τα στελέχη της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών...

Έρχονται τα διόδια με χιλιομετρική χρέωση -Σε ποιο δρόμο θα πληρώνουμε με βάση τα χιλιόμετρα που θα διανύουμε;

Προχωράει ο νέος αυτοκινητόδρομος που θα καταστήσει την ευκολότερη την πρόσβαση από την Αθήνα στον Πύργο και θα εξασφαλίσει...

Η επόμενη μέρα στην αγορά ακινήτων: «Χαλινάρι» στο Airbnb με νέο ΚΑΔ, ΦΠΑ, τέλη και… άνοιγμα βιβλίων

Σύντομα η αγορά ακινήτων, έτσι όπως την γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, θα αλλάξει: Οι 7 κυβερνητικές παρεμβάσεις που φέρνουν νέο ΚΑΔ, ΦΠΑ, «χαράτσι» και… άνοιγμα...

Σοκ σε πτήση: Πίστευαν ότι η επιβάτιδα κοιμόταν, όμως ήταν νεκρή

Σε θρίλερ εξελίχθηκε μια πτήση της British Airways από το Λονδίνο προς τη γαλλική Νίκαια, όταν μια επιβάτιδα του...

Μυστήριο στην Άρτα: Βρήκαν βαριά τραυματισμένο 69χρονο από όπλο, δίπλα στο νεκρό του άλογο

Στο νοσοκομείο Άρτας νοσηλεύεται με βαριά τραύματα 69χρονος αλλοδαπός, ο οποίος εντοπίστηκε χθες Σάββατο χωρίς τις αισθήσεις...