Αρχική Οικονομία Digital Banks: Εκτοξεύουν τζίρους, πελατεία και «τρομάζουν» τις παραδοσιακές τράπεζες – Τι...

Digital Banks: Εκτοξεύουν τζίρους, πελατεία και «τρομάζουν» τις παραδοσιακές τράπεζες – Τι γίνεται στην Ελλάδα

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς «τρέχει» η  ανάπτυξη των ψηφιακών τραπεζών παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τον τελευταίο 1,5 χρόνο της πανδημίας.

Βέβαια η τάση πολλών να μεταφέρουν χρήματα από το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα προς τις ψηφιακές τράπεζες και τις διάφορες εφαρμογές υπήρχε από πολύ πριν την πανδημία, όμως οι ιδιαίτερες συνθήκες που έφερε στις καθημερινές μας συναλλαγές ο κορωνοϊός πραγματικά εκτόξευσε τη δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς.

Κι αυτό γιατί οι ψηφιακές τράπεζες γνωστές και ως online τράπεζες, άλλαξαν άρδην την κοσμοθεωρία του πώς διαχειρίζεται κάποιος τις συναλλαγές και τα χρήματα του.

Πλατφόρμες όπως η Revolut, η SoFi, η Robinhood και πολλές άλλες προσφέρουν σχεδόν όλες τις τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες από καταθετικούς λογαριασμούς μέχρι καταναλωτικά δάνεια και λύσεις που σχετίζονται με το χώρο των επενδύσεων και της ασφάλισης. Κι όλα αυτά μέσα από ένα λάπτοπ ή ένα κινητό τηλέφωνο κάτι που αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμο σε πολλούς εν μέσω των πρόσφατων γενικευμένων lockdown.

Ενδεικτικό της κοσμογονίας που συντελέστηκε το τελευταίο διάστημα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του AksjeBloggen.com, ο τζίρος των ψηφιακών τραπεζών παγκοσμίως το 2021 αναμένεται να φτάσει τα 2,5 τρις δολάρια.

Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί κατά 70% σε σχέση με το 2020 ενώ θα είναι τριπλάσιος σε σχέση με το 2019 δηλαδή την τελευταία χρονιά πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Τριπλασιασμός τζίρου σε τρία χρόνια

Συγκεκριμένα το 2019, η παγκόσμια αγορά ψηφιακής τραπεζικής έφτασε σε αξία τα 836,5 δισ. δολάρια, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια σημειώνει ετήσια αύξηση 81% ξεπερνώντας πέρυσι το 1,5 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια οι ψηφιακές τράπεζες πρόκειται να γνωρίσουν ακόμη πιο εντυπωσιακή ανάπτυξη. Το 2022 η ψηφιακή τραπεζική προβλέπεται να εξελιχθεί σε μια βιομηχανία αξίας 4 δισ. δολαρίων ενώ μέχρι το 2025 αναμένεται να διπλασιαστεί και να φτάσει σχεδόν τα 8,3 δισ. δολάρια

Εκτός όμως από τους τζίρους που απογειώνονται αυξάνεται αντίστοιχα και ο αριθμός των πελατών των ψηφιακών τραπεζών και εφαρμογών

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι χρήστες τριπλασιάστηκαν από την αρχή της πανδημίας και έφτασαν τα 141 εκατομμύρια ενώ  οι προβλέψεις μιλούν ότι σε λίγα χρόνια ο αριθμός τους θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 300 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής ο μεγάλος όγκος συναλλαγών και χρηστών δεν είναι «απλωμένος» σε πολλές χώρες αλλά συγκεντρώνεται σε ένα περιορισμένο αριθμό κρατών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 30% περίπου των παγκόσμιων συναλλαγών σε αξία που αναμένεται να πραγματοποιηθούν φέτος αφορούν την αγορά των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα οι ψηφιακές συναλλαγές θα φθάσουν σύμφωνα με τις προβλέψεις τα 820 δις δολ. αυξημένες κατά 62% σε σχέση με το 2020

Γενικότερα οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται ο leader της ηλεκτρονικής τραπεζικής ανά την υφήλιο και δεν είναι τυχαίο ότι εκεί διατηρούν την έδρα τους μερικές από τις πιο γνωστές και καθιερωμένες ψηφιακές τράπεζες στον κόσμο.

Μεταξύ αυτών η Chime, η SoFi και η Robinhood, και άλλες.

Η δεύτερη αγορά στην οποία ο κλάδος γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη είναι αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μάλιστα εκεί αναμένεται ακόμα πιο θεαματική άυξηση από τις ΗΠΑ το 2021 στο 70%, με την αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 430 δις. δολ,

Εκεί έχει την έδρα της και η μεγαλύτερη ψηφιακή τράπεζα στην Ευρώπη και η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως, η Revolut.

Επίσης στο Λονδίνο βρίσκεται και το στρατηγείο της challenger bank, η οποία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό πελατών από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή διαδικτυακή τράπεζα. Είναι χαρακτηριστικό της εκρηκτικής ανοδικής της πορείας ότι από το 1,5 εκατομμύριο χρήστες που ανακοίνωσε στις αρχές του 2018, έφτασε τα 10 εκατομμύρια πέρυσι.

Ως η τρίτη μεγαλύτερη αγορά ψηφιακής τραπεζικής στον κόσμο, η Ρωσία αναμένεται να επιτύχει φέτος αξία συναλλαγών 313,7 δισ. δολαρίων. Η Βραζιλία και η Γερμανία ακολουθούν με 178,6 δισ. δολάρια και 138,1 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται επίσημα η Revolut που διαθέτει κατάστημα ενώ τραπεζική άδεια έχει λάβει επίσης από την Τράπεζα της Ελλάδος η ελληνική Viva Wallet.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ευνόησαν τις digital τράπεζες και στην Ελλάδα καθώς ο αριθμός των πελατών της Revolut στη χώρα έφθασε στις 300.000 με το ποσοστό της αύξησης να είναι της τάξεως του 50%. Επίσης οι συναλλαγές με τις κάρτες της Revolut τόσο online όσο και σε κταστήματα τριπλασιάστηκαν μέσα στο 2020.

Επιπλέον, η αύξηση των χρηστών που ενεργοποιούν τις συνδρομητικές υπηρεσίες της Revolut ήταν 80% κατά τη διάρκεια του 2020. Σημειώνεται δε ότι η Revolut έχει λάβει τραπεζική άδεια (μέσω Λιθουανίας), γεγονός που καλύπτει και το θέμα της προστασίας των καταθέσεων, ένα από τα σημαντικότερα «αγκάθια» στη λειτουργία των ψηφιακών τραπεζών.

Η Viva Wallet πέρα από την εξαγορά της Praxia Bank, έχει αναπτύξει ένα ευρύτατο δίκτυο παροχής υπηρεσιών σε 23 χώρες. Επιπλέον, αποτελεί μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες Fintech ελληνικές εταιρείες, έχοντας προσελκύσει εγχώρια και ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Ακολουθήστε το Gargalinoionline στο Google News και στο Facebook

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Έφηβος έχασε όραση και ακοή επειδή έτρωγε για 5 χρόνια μόνο… junk food

Απώλεια όρασης, βαρηκοΐα και μείωση της οστικής μάζας προκάλεσε σε έναν έφηβο η αποκλειστική κατανάλωση junk food.Αναλυτικότερα, από την ηλικία των...

Θεσσαλονίκη: Νεαρός καταδικάστηκε για revenge porn – Είχε τρία ψεύτικα προφίλ με την πρώην σύντροφό του

Τρία ψεύτικα προφίλ στο όνομα της πρώην συντρόφου του, μέσω των οποίων ανέβαζε προσωπικές και ευαίσθητες φωτογραφίες της, είχε δημιουργήσει ένας...

Γυναίκα έζησε μεταμφιεσμένη σε άνδρα για 36 χρόνια για να μεγαλώσει μόνη της το παιδί της

Αφού έχασε τον σύζυγό της από καρδιακή προσβολή, μια Ινδή πέρασε 39 χρόνια προσποιούμενη τον άντρα για να μπορέσει να μεγαλώσει...

Μάνος Δασκαλάκης: Ο πατέρας του λύνει τη σιωπή του για πρώτη φορά – Τι του ζήτησε η Ρούλα Πισπιρίγκου

Τέσσερις μήνες μετά από την ημέρα που η υπόθεση της Πάτρας κι ακόμα δεν έχει πέσει αυλαία στο θρίλερ με τον...

Στα άκρα ο Ερντογάν: «Η Ελλάδα χρωστάει 400 δισ. στη Δύση και της δίνουν όπλα»

Επανέρχεται με ενστάσεις κατά της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και κλιμακώνει τις επιθέσεις του προς την Ελλάδα...