Αλλαγές και προκλήσεις στην οικονομία με επίκεντρο τις δημόσιες επενδύσεις και το παγκόσμιο χρέος
Στο νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή σχετικά με τις δημόσιες επενδύσεις, περιλαμβάνεται ρύθμιση που αφορά την χρηματοδότηση μέρους του κόστους της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτή η ρύθμιση θα καλύψει το πρόσθετο κόστος (13%) που προέκυψε για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της παραχώρησής της, για να καταστείλει τις ανησυχίες της Κύπρου σε περίπτωση που το έργο καθυστερήσει ή σταματήσει λόγω γεωπολιτικών παραγόντων. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η Ελλάδα αναλαμβάνει το 50% των δαπανών που θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή, σε σύγκριση με το 37% που προβλέπει η συμφωνία καταμερισμού του κόστους των δύο χωρών. Η νομοθετική ρύθμιση θα διασφαλίσει επίσης ότι το κράτος θα επιδοτήσει την επιπλέον επιβάρυνση (13%) για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο μεταξύ, μια νέα επιχείρηση με την επωνυμία SHEIN Larisa ιδρύθηκε πρόσφατα στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, προκαλώντας έκπληξη και ερωτήματα. Η επιχείρηση, που είναι Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, αναφέρεται στο λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού και διαθέτει κεφάλαιο 10.000 ευρώ, με έδρα στο κέντρο της Λάρισας. Αναμένονται επίσημες τοποθετήσεις από τον κινεζικό κολοσσό SHEIN σχετικά με την πιθανή σύνδεση της εταιρείας με τη μητρική της.

Η εταιρεία «Πλαστικά Κρήτης» κατέγραψε πτώση 4,5% στον τζίρο της για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, ο οποίος ανήλθε στα 94 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή αποδίδεται στη πτώση των μέσων πωληθέντων τιμών λόγω της μείωσης των τιμών των πρώτων υλών, αν και ο κύκλος εργασιών συγκρατήθηκε από την αύξηση του όγκου πωλήσεων. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) μειώθηκαν κατά 3,6% και έφθασαν τα 17,1 εκατ. ευρώ.

Τα εξάμηνα έντοκα του ελληνικού Δημοσίου σημείωσαν υποχώρηση στην απόδοσή τους, διαμορφούμενη στο 2,85% κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης δημοπρασίας. Αυτό συντελείται έπειτα από τη νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Οι προσφορές για τα έντοκα διαμορφώθηκαν στο 1,062 δισ. ευρώ, με το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 600 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο, το παγκόσμιο χρέος έφτασε τα 312 τρισ. δολ. το πρώτο εξάμηνο του 2024, καταγράφοντας αύξηση άνω των 2 τρισ. δολ. κυρίως λόγω ΗΠΑ και Κίνας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF), η αύξηση αυτή είναι ανησυχητική, καθώς το δημόσιο χρέος αναμένεται να φθάσει τα 440 τρισ. δολ. έως το 2050. Η έκθεση Global Debt Monitor υπογραμμίζει την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων επιπέδων κρατικού δανεισμού στις χώρες, γεγονός που ανησυχεί τους οικονομικούς αναλυτές.

Πηγή: kathimerini.gr