Αρχική Πολιτική Δημητρακοπούλου: Πρόταση ένταξης θέματος και επερώτηση

Δημητρακοπούλου: Πρόταση ένταξης θέματος και επερώτηση

Την ένταξη ενός θέματος στην ημερήσια διάταξη και απαντήση σε μια επερώτηση ζητά η περιφερειακή σύμβουλος Τζένη Δημητακοπούλου.

Πρόταση θέματος για ένταξη προς συζήτηση στο ΠΕΣΥΠ:

«Σύνταξη κανονισμού, θέσπιση κριτηρίων και προϋποθέσεων για χορήγηση Αιγίδας και οικονομικής επιχορήγησης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προς θεσμικούς φορείς, σωματεία, συλλόγους»

Από την αρχή της θητείας μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, διακρίναμε έντονα και σε πολλά πεδία αρμοδιοτήτων του θεσμού παρερμηνείες, παραλείψεις (εσκεμμένες ή μη), έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού, έλλειψη πλαισίου δράσης και λειτουργίας, έλλειψη συγκεκριμένων  κανόνων, παρόλο που είμαστε δημόσιος φορέας και η νομοθεσία ευτυχώς λύνει αρκετά θέματα, δυστυχώς αγνοείται προκλητικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση πως τα πράγματα δεν γίνονται σωστά από πλευράς διοίκησης και τις περισσότερες φορές όντως δεν γίνονται «σωστά», γιατί υπάρχει πάντα αυτό το περιθώριο να θεωρεί η Περιφερειακή Αρχή ότι  το σωστό είναι αυτό που πράττει .

Στη Νεοελληνική, η λέξη αιγίδα έχει την έννοια της προστασίας. Σημαίνει δηλαδή «υπό τη προστασία μου». Πολύ σοφά λοιπόν, με τον όρο «αιγίδα» νοείται η παραχώρηση, σε θεσμικό επίπεδο, υποστήριξης πρωτίστως ηθικής αλλά συνηθίζεται στις μέρες μας και υλικής, σε επιλεγμένες ποιοτικές και μη κερδοσκοπικές εκδηλώσεις φορέων. Η αιγίδα, σε θεωρητικό επίπεδο και όταν δεν χρησιμοποιείται ευκαιριακά, ψηφοθηρικά ή με αδιαφανή κριτήρια, αποτελεί ένα πολύτιμο μέσο για τη σύσφιξη της αμφίδρομης σχέσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους πολίτες, αναδεικνύει σημαντικές δράσεις, είναι κοινωνική, εκπαιδευτική, φωτίζει γεγονότα, βοηθά στην αποδοχή και ένταξη νέων ιδεών, βοηθά στην επιβίωση μη κερδοσκοπικών οργανισμών και φορέων, βοηθά στη διάσωση πολιτιστικών κυρίως γεγονότων σε τόπους που ερημώνουν και σβήνουν, εθίμων και παραδόσεων, τεχνών κα.

Διαχρονικά, υπάρχει αυτή η ροή χρημάτων προς φορείς, συλλόγους και σωματεία από τη Περιφέρεια. Με την αρωγή της όλα τα χρόνια  κατάφεραν να ενισχυθούν και να υλοποιήσουν τις δράσεις τους: εκδηλώσεις, εκθέσεις, συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες, φεστιβάλ, διαγωνισμούς, αγώνες, μαθήματα ακόμη και πανηγύρια (αυτά βέβαια, μέχρι που έπεσαν θύματα κατακραυγής από τη «δικαιοσύνη του όχλου» και της «ελίτ») κα. Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, αλλά πολύ περισσότερο  τα δυο τελευταία της πανδημίας, που συν έπεσαν με τις Επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία είναι δεδομένο πως υπήρχε συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον, σχετικά με τη χορήγηση αιγίδας και επιχορήγησης. Και φυσικά δόθηκαν απλόχερα. Άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι… Πολλές εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να φέρουν την αιγίδα μιας και  άλλες δεν πήραν τη δημοσιότητα που έπρεπε, άλλες ήταν μικροεξυπηρετήσεις, για πολιτικά συμφέροντα, σε πολλές περιπτώσεις αγνοήθηκαν φορείς που θα ήταν επωφελές να συνεργαστούμε και στον αντίποδα “βοηθήθηκαν” δράσεις που δεν χρειάζονταν, που προκάλεσαν και έδωσαν λάθος εικόνα για την Περιφέρειά μας.

Στη Γνωμοδοτική Επιτροπή για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, πολλές φορές προβληματιστήκαμε, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοι, για το πως δίνουμε την «αιγίδα», ζητήσαμε, έγκαιρα και κατ’ επανάληψη,  να εξετάσουμε και να οριοθετήσουμε με ποιους συνεργαζόμαστε, να υπάρξει Μητρώο Συλλόγων και Φορέων, να θέσουμε κανόνες, να μπει μια τάξη. Φυσικά αυτές οι προτάσεις αγνοήθηκαν.

Γιατί πέραν της ηθικής στήριξης και αίγλης που παραχωρεί η «Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου», το οποίο είναι το πλέον σημαντικό- πάντα υπάρχει και το οικονομικό μέρος, που έχει να κάνει με το αν τα λεφτά μας, πιάσανε τόπο, που λέει και ο λαός μας. Και η διαχείριση του Δημοσίου χρήματος πρέπει να είναι ουσιαστική επένδυση  που θα προσδίδει  προστιθέμενη αξία στον φορέα και φυσικά θα είναι και νόμιμη και διάφανη και ηθική.

Συνεπώς είναι επείγουσα ανάγκη τώρα πριν την εκπνοή του 2021 που πραγματοποιήθηκαν  πολλές εκδηλώσεις για τα 200χρονα, τώρα μετά από όσα σκανδάλισαν την κοινωνία με την αιγίδα που χορηγήθηκε για να ανέβει θεατρικό για την Επανάσταση στο σωφρονιστικό κατάστημα της Τρίπολης, να συμφωνήσουμε πως πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που δουλεύουμε, συνολικά.

Είναι επιτακτική η ανάγκη, προκειμένου να διασφαλιστεί σε όλες τις περιπτώσεις, η προστασία της ταυτότητας, της φήμης και της δημόσιας αξίας του θεσμού τον οποίο υπηρετούμε αλλά και η αποτελεσματικότερη εμπλοκή του στα κοινά άμεσων και έμμεσων αρμοδιοτήτων του, να υπάρξει άμεσα ένα πλαίσιο χορήγησης της αιγίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ένας κανονισμός!

Προτείνουμε,  λοιπόν, μέσα από διαβούλευση-εκτεταμένο διάλογο, να καταλήξουμε στη σύνταξη ενός Κανονισμού, όπου θα διευκρινιστούν ζητήματα όπως οι όροι παραχώρησης της αιγίδας και οι υποχρεώσεις που συνεπάγεται για τον κάθε φορέα αυτό, να υπάρχουν σαφή κριτήρια αξιολόγησης, ως προς την επιλεξιμότητα της δράσης, να αποσαφηνιστούν οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο φορέας που θα λαμβάνει αιγίδα και επιχορήγηση, να προβλεφθεί αξιολόγηση της κάθε δράσης πχ δεν γίνεται να επιχορηγούμε δράση ενός συλλόγου πέντε μελών και όχι ενός με χίλια, χωρίς να ξέρουμε γιατί και τι θα επιφέρει στη Περιφέρεια η εν λόγω επιχορήγηση, να υπάρχει διαβάθμιση στα ποσά πάλι με κριτήρια, πχ μελών, δράσεων που υλοποιεί, ποσά που έχει λάβει κλπ

Με εκτίμηση

Για τη Παράταξη

“Νέοι Δρόμοι για τη Πελοπόννησο”

Δημητρακοπούλου

Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός &

Μηχανικός Υπολογιστών, Msc

———————————————

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

«Απολογισμός Επιχορηγήσεων»

Η  πανδημία διατάραξε πολλούς από τους δημοκρατικούς κανόνες που μας προστάτευαν, έπληξε ελευθερίες και ειδικότερα πολιτικές ελευθερίες.

Τα έκτακτα και αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού όμως έθεσαν παράλληλα σε πολλαπλούς κινδύνους κοινωνικά και πολιτικά κεκτημένα, την ανεξαρτησία, ακόμη και το αξιακό μας σύστημα σε αρκετές περιπτώσεις.

Στον πυρήνα της διακινδύνευσης αυτής υπάρχουν τρία Δ:

η Δημοκρατία, η Διαφάνεια, η Διαφθορά.

Για τη Δημοκρατία πρέπει να αγωνιζόμαστε, κάθε στιγμή σε κάθε πεδίο. Γιατί η Δημοκρατία, στη Covid εποχή, πλήττεται συνεχώς γιατί παραβιάστηκαν συνταγματικές ελευθερίες και δημιουργήθηκαν τετελεσμένα και προηγούμενα. Γιατί, το φίδι του φασισμού ξαναξυπνά. Για πολλούς λόγους….

Τη Διαφάνεια πρέπει να την διασφαλίζουμε και να την επιζητάμε μιας και βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας. Λαμβάνονται αποφάσεις και μοιράζονται χρήματα, υπό το «πέπλο» της έκτακτης ανάγκης, κρυφά, έξω και πέρα από την οποιαδήποτε εποπτεία θεσμών ελέγχου, περνούν απευθείας αναθέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τον ιό, αλλά και κρίσιμα νομοθετήματα χωρίς κανέναν πολιτικό έλεγχο και εποπτεία, χωρίς διαβούλευση και χωρίς συζήτηση κα

Τη Διαφθορά, να μην της επιτρέπουμε να τη σκεφτεί κανείς, να την αντιμετωπίζουμε με κάθε έννομο μέσον, με κάθε όπλο και κάθε δυνατότητα που μπορεί να έχουμε.  Ένα από αυτά είναι ο έλεγχος των Διοικητικών Πράξεων κάθε αρχής. Χρέος μας, ο έλεγχος σε κάθε πτυχή της διαχείρισης Δημοσίου Χρήματος και η συνεχής επαγρύπνηση. Χρέος μας η διαχείριση Δημοσίου Χρήματος να μην σκανδαλίζει, γενικώς.

Η πανδημία του COVID-19 έχει σοβαρές επιπτώσεις και στον πολιτισμό και  στον αθλητισμό.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι και τα σωματεία, θεματοφύλακες της παράδοσής του και του πολιτισμού, αφέθηκαν στη μοίρα τους, οι πάγιες δαπάνες έμειναν ακάλυπτες λόγω της υποχρεωτικής διακοπής της λειτουργίας τους με συνέπεια τη διακοπή των συνδρομών από τα μέλη και το ενδεχόμενο να μην επαναλειτουργήσουν ΠΟΤΕ. Το πολιτισμικό μας κεφάλαιο, το σημαντικότερο όλων, αφέθηκε στην τύχη του από την πολιτεία. Ο ελληνικός λαϊκός πολιτισμός είναι ο μεγάλος ασθενής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αθλητισμός. Οι ακυρώσεις αθλητικών διοργανώσεων μεγάλης και μικρής κλίμακας και οι απώλειες εσόδων από τοπικούς χορηγούς και δελτία αθλητών, μεταξύ άλλων, αποτέλεσαν σκληρό πλήγμα για την οικονομική κατάσταση αθλητικών φορέων και συλλόγων και κυρίως των ερασιτεχνικών. Το μέλλον τους διαγράφεται δυσοίωνο και αυτό θα έχει δευτερογενείς επιπτώσεις στο μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού, μειώνουν τις ευκαιρίες συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες για τους πολίτες, δημιουργούνται συνθήκες ανισότητας. Παράλληλα και δεδομένου  ότι η φυσική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για την σωματική και ψυχική υγεία, μια τέτοια εξέλιξη θα επιδείνωνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Το ίδιο ισχύει και για μικρότερα σωματεία, που μπορεί να μην είναι αθλητικά ή πολιτιστικά, με πολυπληθή μέλη, αλλά είναι μικρότερες δημιουργικές, επιστημονικές ομάδες που αντίστοιχα προσφέρουν σε ειδικά πεδία με σπουδαίο έργο και ρόλο, που δεν μπορώ να ομαδοποιήσω λόγω της μοναδικότητάς τους, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχαστούν από τη πολιτεία.

Εδώ και καιρό, οι διαμαρτυρίες από φορείς, σωματεία και συλλόγους πολλαπλασιάζονται. Άλλοτε μας λένε πως δεν τους βοηθήσατε, άλλοτε πως δώσατε ψίχουλα, άλλοτε πως μόνο οι αρεστοί και οι ψηφοφόροι μπόρεσαν να προσεγγίσουν τα γραφεία της Εθνομαρτύρων!

ΕΡΩΤΑΣΤΕ:

  • 1ο. Υπήρξαν από πλευράς σας συγκεκριμένες δράσεις για την επίλυση του προβλήματος που αφορά μεγάλο μέρος συμπολιτών μας;
  • 2ο. Ποιές ακριβώς ενέργειες, δρομολογήσετε έτσι ώστε να διασφαλίσετε τη βιωσιμότητα αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων της Πελοποννήσου;
  • 3ο. Ποια σωματεία, συλλόγους και φορείς έχετε επιχορηγήσει τα δυο χρόνια της θητείας σας και με τι ποσά;
  • 4ο. Ποιες οι πηγές χρηματοδότησης;
  • 5ο. Με τι κριτήρια, γίνεται η διανομή των πόρων;
  • 6ο. Υπάρχει, επίσημο, Μητρώο Φορέων & Συλλόγων που ενημερώνεται τακτικά και ελέγχεται από κάποιο Τμήμα, Επιτροπή ή Υπάλληλο/Υπεύθυνο στη Περιφέρεια Πελοποννήσου; Ελέγχεται από τη Περιφέρεια, ο φορέας που ζητά τα χρήματα;
  • 7ο. Ποιους άλλους φορείς και με τι ποσά, χρηματοδοτήσατε τα δυο χρόνια που έχετε τη Διοίκηση της Περιφέρειας;

Για την παράταξη

«ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΌΝΝΗΣΟ»

Η Περιφερειακή Σύμβουλος

Δημητρακοπούλου Ε.

*Σημείωση:

  1. Παρακαλούμε, η επερώτηση να απαντηθεί εγγράφως (με αναλυτικό κατάλογο, ανά έτος και ποσά), μιας και περιλαμβάνει πολλά στοιχεία.
  2. Η επερώτηση αναφέρεται σε όλες τις χορηγίες/χρηματοδοτήσεις, τόσο από τη Περιφέρεια όσο και τις «εποπτευόμενες-συνεργαζόμενες» δομές (πχ όπως η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “ΑΡΚΑΔΙΑ 2020”, το γνωστό ΤΑΠΤοΚ) που συμμετέχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμπεριλαμβανομένων των Αναπτυξιακών της.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Mύκονος: Ανόητοι προσπάθησαν να οδηγήσουν με τζιπ μέσα στη θάλασσα και κόλλησαν

Hθελαν να δοκιμάσουν τις δυνατότητες του πανάκριβου τζιπ τους. Δεν το οδήγησαν απλά στην παραλία, αλλά το έβαλαν μέσα στη θάλασσα....

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Νέα αίτηση για λίγες ώρες – Η τελική προθεσμία

Δεύτερη ευκαιρία θα έχουν όσοι δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση για «Κοινωνικό Τουρισμό 2023», καθώς η πλατφόρμα θα ανοίξει ξανά σήμερα,...

Πέθανε στα 55 του χρόνια ο γιος του Αλκέτα Παναγούλια

Πένθος για την οικογένεια του Παναγούλια, αφού έντεκα χρόνια μετά από το θάνατο του Αλκέτα Παναγούλια, έφυγε από τη ζωή ο...

Εκλογές: Ποια κόμματα θα συμμετέχουν και ποια “κόπηκαν” από τον Άρειο Πάγο

Με ομόφωνη απόφαση-ανακήρυξη του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, παραμένει εκτός της βουλευτικής εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου 2023 παραμένει...

Σοκ στην Ισπανία: Σκότωσε τη φίλη του, έκρυψε τη σορό μέσα σε τοίχο και ομολόγησε τυχαία την πράξη του

Θαμμένα σε κρύπτη πίσω από έναν τοίχο βρήκε η αστυνομία της Ισπανίας τα λείψανα μιας νέας γυναίκας που είχε εξαφανιστεί πριν από εννέα χρόνια.Η 22χρονη Sibora...