Αρχική Ελλάδα Δημοσκόπηση MRB – «Φόβος» και «οργή» είναι οι λέξεις που εκφράζουν περισσότερο...

Δημοσκόπηση MRB – «Φόβος» και «οργή» είναι οι λέξεις που εκφράζουν περισσότερο τους πολίτες

Η απαισιοδοξία για τα μελλούμενα κυριαρχεί στην ψυχολογία των Ελλήνων όπως προκύπτει από τα όσα καταγράφουν οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB το Δεκέμβριο του 2021, ενώ προπορεύονται με διαφορά ο φόβος και η οργή ως προς τα συναισθήματα με τα οποία περιγράφουν το τι τους εκφράζει για το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Απογοητευτικά για την κοινωνική ψυχολογία είναι τα ευρήματα της έρευνας καθώς η πλειοψηφία, σε ορισμένες περιπτώσεις και με συντριπτικά πλειοψηφικά ποσοστά, πιστεύει ότι η κατάσταση σε επίπεδο χώρας, σε επίπεδο οικονομίας αλλά και σε προσωπικό επίπεδο είναι ήδη κακή και θα χειροτερεύσει περισσότερο.

Η λέξη «φόβος» σε ποσοστό 47,5 % εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθούν η «οργή» με ποσοστό 43,7 %, η «ελπίδα» με 35,3 % και η «ντροπή» με 34,2 %. Μόλις 9,2% των ερωτώμενων απαντούν «σιγουριά» και το 10,6% απαντά «περηφάνια».

Σε αυτά τα ποσοστά απαντούν οι ερωτώμενοι στο ερώτημα που τους τίθεται να πουν δύο λέξεις που τους εκφράζουν περισσότερο για το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Οι έξι στους δέκα πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πάνε από αρκετά έως πολύ άσχημα για τη χώρα και σε ίδια ποσοστά απαντούν ότι και η κατάσταση της οικονομία της χώρας είναι από κακή έως πολύ κακή. Μάλιστα οι έξι στους δέκα πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είτε θα μείνει στάσιμη στην καλύτερη περίπτωση είτε, στο δυσμενέστερο σενάριο θα χειροτερεύσει έως και σημαντικά το 2022.

Στο ερώτημα για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση οι ερωτώμενοι απαντούν με συντριπτική πλειοψηφία από μέτρια έως κακή και μόνο το 14% δηλώνει ότι τα πράγματα πάνε καλά ή πολύ καλά.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 59,1 % απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 13,6 % απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».

Στο ερώτημα «πώς κρίνετε σήμερα σε γενικές γραμμές την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας;» το 60,1% απαντάει από μέτρια έως πολύ κακή και μόλις το 10,4% λέει καλή και πολύ καλή.

Στο ερώτημα «ποιο από τα παρακάτω περιγράψει καλύτερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας σήμερα» με πλειοψηφία 31,9% οι πολίτες απαντούν ότι η οικονομική κατάσταση στην χώρα θα χειροτερεύσει, το 23,6% λέει ότι η κατάσταση είναι κακή αλλά έχει σταθεροποιηθεί, το 26,5% πιστεύει ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι κακή αλλά υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, ενώ βελτίωση της οικονομικής κατάστασης διαπιστώσει το 16%.

Στο ερώτημα «πώς κρίνετε την προσωπική σας οικονομική κατάσταση σήμερα;» οι πολίτες απαντούν κακή και πολύ κακή σε ποσοστό 44,6%, μέτρια λέει το 41,1% και μόλις το 14% απαντά καλή και πολύ καλή.

«Στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, θα λέγατε ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας…» θα χειροτερεύσει λέει το 38,8%, θα μείνει στάσιμη απαντά το 33,8% και θα βελτιωθεί υποστηρίζει το 23,7%.

«Και όσον αφορά την προσωπική σας οικονομική κατάσταση στην διάρκεια των επόμενων 12 μηνών θα λέγατε ότι…» θα χειροτερεύσει απαντά το 33,2% ενώ το 17,6% απαντά ότι θα βελτιωθεί. Η πλειοψηφία πάντως με 45,7% απαντά ότι θα μείνει στάσιμη.

Στην κορυφή των σημαντικότερων προβλημάτων οι πολίτες κατατάσσουν την υγεία και περίθαλψη σε ποσοστό 45% και την πανδημία σε ποσοστό 43,1%. Ακολουθούν στις επόμενες δύο θέσεις (τρίτο και τέταρτο αντίστοιχα) η ανεργία με 35,9% και η ακρίβεια με 25,2%.

Στη δεύτερη ομάδα προβλημάτων βρίσκονται η ανάπτυξη, η παιδεία, το μεταναστευτικό, η εγκληματικότητα και το φορολογικό σύστημα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Στα ύψη το εγχώριο ηλεκτρονικό εμπόριο – 8 στους 10 Έλληνες στο διαδίκτυο

Ειδικά στην χώρα μας, που ξεκίνησε από πολύ χαμηλό επίπεδο ψηφιοποίησης, συντελέστηκε μια ανεπανάληπτη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα της ψηφιακής κοινωνίας και...

Νορβηγία: Τα «κρίσιμα ορυκτά» που ανακαλύφθηκαν στο βυθό της και η γεωπολιτική σημασία τους

Έναν ανυπολόγιστο πλούτο στο βυθό της βόρειας θάλασσας ανακάλυψε η Νορβηγία, καθώς εντοπίστηκαν τεράστιες ποσότητες χαλκού και σπάνιων μετάλλων που χρησιμοποιούνται...

Ρέθυμνο: Αστυνομικός φέρεται να πυροβόλησε νεαρό που τον μαχαίρωσε

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Cretalive, γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής σε μπαρ...

Market Pass: Παράταση μέχρι Οκτώβριο με έναν όρο

Η διαδικτυακή πλατφόρμα για το Market Pass πρόκειται να ανοίξει τον Φεβρουάριο και αφορά στην οικονομική ενίσχυση για την αγορά βασικών...

Γιατί είναι τόσο θυμωμένη η ευρωπαϊκή βιομηχανία ποτών;

Η βιομηχανία αλκοολούχων ποτών της ΕΕ έχει ταραχτεί λόγω των ιρλανδικών προειδοποιήσεων για την υγεία.Μάχη μαίνεται στην Ευρώπη για το σχέδιο...