Αρχική Ελλάδα Διοικητής ΕΥΠ: Η ομολογία «φωτιά» για την παρακολούθηση Κουκάκη & οι αντιδράσεις

Διοικητής ΕΥΠ: Η ομολογία «φωτιά» για την παρακολούθηση Κουκάκη & οι αντιδράσεις

Ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, φέρεται –σύμφωνα με πληροφορίες -να παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, την παρακολούθηση σε βάρος του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και μάλιστα «κατόπιν αιτήματος των ξένων υπηρεσιών».

Ο ίδιος, σύμφωνα με δημοσιεύματα (Αυγής, Documento) φέρεται να δήλωσε «κατηγορηματικά ότι οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν προμηθευτεί και συνεπώς δεν χρησιμοποιούν αυτά τα κακόβουλα λογισμικά», ενώ υπήρξε επίσης η ομολογία ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε πρόσφυγες, αλληλέγγυους και ΜΚΟ για λόγους «εθνικού συμφέροντος», φέρνοντας ως παράδειγμα τον λεγόμενο -κατά την κυβέρνηση – «υβριδικό πόλεμο» στον Έβρο και τη φωτιά στη Μυτιλήνη.

Πάντως, όπως αναφέρουν «πηγές», τόσο οι αξιωματούχοι όσο και οι υπουργοί αρνήθηκαν πως υπάρχει η παραμικρή σύνδεση της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού με το προηγμένο λογισμικό παρακολούθησης, Predator.

Όπως σημειώνουν «γαλάζιες» πηγές, ουδέποτε το ελληνικό Δημόσιο προμηθεύτηκε παράνομο λογισμικό. «Ούτε άμεσα ούτε έμμεσα» ισχυρίζονται και συμπληρώνουν πως «έχουμε ένα από τα αυστηρότερα πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις. Σκληρότερο από όλες τις χώρες της ΕΕ».

Πηγές της ΝΔ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αναφέρουν τα εξής: «Είναι αδιανόητο να γίνονται διαρροές σε μία συζήτηση η οποία χαρακτηρίζεται από ισόβια μυστικότητα. Ως προς το περιεχόμενο, ο διοικητής της ΕΥΠ σε άσχετο σημείο, μη συνδεόμενο με το θέμα Κουκάκη, είπε ότι αξιολογούνται και πληροφορίες που έρχονται από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Δηλαδή το αυτονόητο. Καμία απολύτως σύνδεση με την συγκεκριμένη υπόθεση. Πρόκειται για απίθανη μονταζιέρα επειδή ακριβώς ήταν μυστική συζήτηση».

Ωστόσο, προκύπτουν. Με βάση μάλιστα όσα σχολιάζει το documento:

«Πρώτον, ο Π. Κοντολέων, κατέστησε σαφές ότι ο Θ. Κουκάκης παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ. Δεύτερον, προσπαθώντας να αποσείσει την ευθύνη από την υπηρεσία που υπάγεται στον πρωθυπουργό, τον κατέστησε αποκλειστικά υπεύθυνο για την παγίδευση ενός δημοσιογράφου, καθώς δεν παρουσίασε το αίτημα των ξένων υπηρεσιών, το οποίο επικαλέστηκε. Τρίτον, δεν ψέλλισε λέξη για τους λόγους που ο Θ. Κουκάκης παρακολουθείτο, γεγονός που αυξάνει τις υποψίες για το κατά πόσον είναι αληθή όσα παρέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.Κατά τις πληροφορίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αθανάσιος Μπούρας, δεν επέτρεψε να γίνει δεύτερος κύκλος τοποθετήσεων προκειμένου οι βουλευτές της αντιπολίτευσης να παραθέσουν ερωτήματα μετά τα λεγόμενα του Π. Κοντολέοντα, του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, και των υπουργών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Κυριάκου Πιερρακάκη».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Έχετε μετατρέψει την ΕΥΠ σε ΚΥΠ» σημείωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που συμμετείχαν στην κλειστή συνεδρίαση, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να τονίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως το ίδιο πρόσωπο που παρακολουθούσε τον Θανάση Κουκάκη επιχείρησε να παρακολουθήσει και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Η κυβέρνηση, αφού πρώτα χρειάστηκε σχεδόν δύο ημέρες για να ξεπεράσει την αμηχανία της μπροστά στην εξαιρετικά σοβαρή διαπίστωση της ειδικής υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου ότι μεταξύ διακοσίων και πλέον ευρωβουλευτών, ο μόνος που επιχειρήθηκε να παγιδευτεί το κινητό του ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσπαθεί ήδη συστηματικά να υποβαθμίσει την υπόθεση και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη» σχολίασε το ΚΙΝΑΛ.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση σπεύδει με πηγές να διαψεύσει τις «ομολογίες» του διοικητή της ΕΥΠ

Για «παραδοχές» του διοικητή της ΕΥΠ στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, τις οποίες προσπαθεί η κυβέρνηση να «διαψεύσει» με διαρροές κάνουν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, σημειώνουν πως «ο διοικητής της ΕΥΠ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ομολογίες, στις οποίες ίσως να μην προέβαινε, αν δεν ήταν δίπλα του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο όποιος δεν ελέγχεται από τη ΝΔ».

Ωστόσο, καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση «πανικόβλητη τώρα από τις παραδοχές του εκλεκτού διοικητή της, σπεύδει με “πηγές” να τις διαψεύσει, επικαλούμενη την ισόβια μάλιστα μυστικότητα της διαδικασίας, αν και από νωρίς το απόγευμα βομβάρδιζε με διαρροές τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες».

«Όμως, δύο αράδες πιο κάτω στο κείμενο των “πηγών”, παραβιάζει η ίδια και πάλι το απόρρητο και επιχειρεί να εμφανίσει όπως την συμφέρουν όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση από τον κ. Κοντολέων», αναφέρουν.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως «τα πράγματα είναι απλά από την στιγμή που κρατούνται πρακτικά» και διαμηνύουν: «ας επιλέξει η ΝΔ τον τρόπο που θα γίνει η διασταύρωση της αλήθειας και αυτή να γίνει γνωστή στους πολίτες. Θεσμικά και καθαρά χωρίς “πηγές” και διαρροές».

Μετά τις αποκαλύψεις, θέση πήρε και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Σημείωσε σε αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «μου μεταφέρουν πως ο διοικητής της ΕΥΠ παραδέχθηκε στην Βουλή την παρακολούθηση μου από την ΕΥΠ το 2020. Το έκανε με 4 μήνες καθυστέρηση. Ακόμη, μου μεταφέρουν πως υπονόησε πως αυτή η παρακολούθηση δήθεν έγινε μετά από αίτημα ξένης αρχής. Εμείς από τα επίσημα έγγραφα γνωρίζουμε πως η Βασιλική Βλάχου η επόπτης εισαγγελέας της ΕΥΠ διέταξε την παρακολούθηση μου για λόγους εθνικής ασφαλείας. Αν ξένη υπηρεσία αιτήθηκε στην ΕΥΠ να τεθεί υπό παρακολούθηση ένας Έλληνας οικονομικός συντάκτης, αναμένω να δημοσιευθεί το ποια ήταν αυτή και πώς η επίκληση λόγων εθνικής ασφαλείας, ταυτίζεται με το δήθεν αίτημα ξένης αρχής».

«Πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί γιατί η Ελληνίδα εισαγγελέας που εποπτεύει την ΕΥΥ διέκοψε αιφνίδια την παρακολούθηση μου στις 12 Αυγούστου 2020, την ίδια ημέρα που έκανα την καταγγελία μου στην ΑΔΑΕ. Αν υπήρχε αίτημα ξένης αρχής δεν θα έπρεπε να συνεχιστεί η παρακολούθηση; Για εμένα αυτή είναι μια προσπάθεια να θολώσουν κάποιοι στην κυβέρνηση το τοπίο. Και να δικαιολογήσουν το γιατί τροποποιήθηκε ο νόμος τον Μάρτιο του 2021, προκειμένου η ΑΔΑΕ να μη μου γνωστοποιήσει την παρακολούθηση μου. Δεν θα το καταφέρουν» προσέθεσε.

«Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μη μετακινηθεί η συζήτηση από το λογισμικό παρακολούθησης Predator και το ποιοι το χρησιμοποιούν στην Ελλάδα. Με αυτό έγινε η παρακολούθηση μου το 2021 και με αυτό προσπάθησαν να μολύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η δημοσιογραφική έρευνα συνεχίζεται και είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στην επιφάνεια και άλλα στοιχεία που θα αποκαλύπτουν τα πολιτικά -και μη πρόσωπα – που είναι πίσω από τις παρακολουθήσεις με το Predator» καταλήγει.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Δανία: Πανεπιστήμιο έχει στο υπόγειό του συλλογή 9.479 εγκεφάλων από ψυχικά ασθενείς

Στο υπόγειο του Πανεπιστημίου της Δανίας στο Οντένσε, μια σειρά διαδρόμων φιλοξενεί τη «Συλλογή Εγκεφάλων». Περιλαμβάνει 9.479 δείγματα εγκεφάλων που διατηρούνται...

Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις των Ελλήνων;

Για αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων επί τα βελτίω μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ανέφερε ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι υψηλότερη...

Τα «μυστικά» της νέας ρύθμισης των 36 και 72 δόσεων

Σε πολλές δόσεις που φθάνουν έως και 72 και με δόση που ξεκινάει από 30 ευρώ τον μήνα, χιλιάδες πολίτες έχουν την ευκαιρία να...

Κύθνος: Έτοιμο για απόπλου το σούπερ γιοτ “007” που είχε μισοβυθιστεί [εικόνες]

Τον Σεπτέμβρη του 2022, η εντυπωσιακή θαλαμηγός “007” είχε προσαράξει στα αβαθή, πιθανότατα, από αστοχία του συστήματος πλοήγησης του σκάφους, με...

Κάνουν έξωση σε γιαγιά επειδή το σπίτι που ζει εδώ και 62 χρόνια δεν είναι ενεργειακά βιώσιμο

Σε μια γυναίκα, 83 ετών, στο Έντογουινστόου της Μεγάλης Βρετανίας ανακοινώθηκε ότι πρέπει να εγκαταλείψει το σπίτι στο οποίο ζει εδώ και 62 χρόνια,...