Αρχική Κόσμος Διπλάσια τουλάχιστον τα κρούσματα στην Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό νότο

Διπλάσια τουλάχιστον τα κρούσματα στην Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό νότο

Τρίτη σε θανάτους από κοροναϊό στην Ευρώπη και πέμπτη στις εισαγωγές σε εντατική μονάδα, αλλά και έβδομη σε συχνότητα προσβολής από τον πανδημικό ιό στα άτομα άνω των 65 ετών είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων ECDC, που στους εβδομαδιαίους δείκτες, η χώρα μας «κοκκινίζει», δείχνοντας αυξητικές τάσεις της πανδημίας.

Και παρότι η τάση της πανδημίας είναι πτωτική τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στην Ευρώπη και σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου αναμένεται να τηρηθεί η ίδια πορεία και την επόμενη εβδομάδα, η δυναμική της νόσου στη χώρα μας, μας φέρνει στην 11η θέση από τις 31 χώρες που παρακολουθεί το ECDC.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα εμφανίζει υπερδιπλάσια –σε αναλογία πληθυσμού – κρούσματα από τον ευρωπαϊκό νότο, αλλά και από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας εμφανίζει 287,7 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού στο 14ήμερο, όταν η Ισπανία έχει 101,7 κρούσματα, η Ιταλία, 108,4 κρούσματα, η Πορτογαλία 141,9 και ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 156,6 κρούσματα.

Αντίστοιχα οι ηλικιωμένοι 65 ετών και πάνω φτάνουν τους 128,2 ανά 100.000 πληθυσμού στο 14ήμερο, όταν στην Ε.Ε. φτάνει τους 70,7 ανά 100.000 πληθυσμού στο 14ήμερο, ενώ στην Ιταλία περιορίζεται στους 52,4, στην Ισπανία στους 58,1 και στην Πορτογαλία στους 90,5 ανά 100.000 πληθυσμού στο 14ήμερο.

Στα «κόκκινα» είναι και η αναλογία θανάτων, που φτάνει τους 54,1 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού, αριθμός υπερτριπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου που φτάνει τους 15,8 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Όσο για την εισαγωγή στις εντατικές, ο δείκτης φτάνει τις 1,2 εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμού, αριθμός διπλάσιος από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι μόλις 0,6 εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμού.

Σε δεινότερη θέση από τη χώρα μας, βρίσκονται η Κύπρος με 1,5, η Λιθουανία με 2,5, η Σλοβενία με 3 και η Λετονία, με 3,4 εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμού.

Οι προβλέψεις

Σύμφωνα με το ECDC, αναμένεται μέχρι και την επόμενη εβδομάδα συνέχιση της πτωτικής πορείας των κρουσμάτων, αν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αναμένεται να αυξηθούν, ενώ αναμένεται σταθεροποίηση στις εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας και στους θανάτους.

Το ECDC αναμένει επίσης, συνέχιση της πτωτικής τάσης στην προσβολή των νέων ηλικίας 15-24 ετών από τον πανδημικό ιό και σταθεροποίηση  των κρουσμάτων που αφορούν παιδιά κάτω των 15 ετών.

Αντίστοιχα, αναμένεται σταθεροποίηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις εντατικές, με τη δυναμική του ιού να φθίνει ελάχιστα, γεγονός που εκτιμάται πως θα αποτυπωθεί σε μια αργή μείωση των νέων κρουσμάτων.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, τη Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και το Λιχντενστάιν μετακινήθηκαν σε χαμηλότερη κατηγορία κινδύνου βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, σε αντίθεση με την Ουγγαρία, Λετονία, το Λουξεμβούργο και τη Ρουμανία, που ανέβηκαν σε «κόκκινο» επίπεδο κινδύνου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Θρίλερ στο Μπρονξ: Αλβανός ηθοποιός έπεσε από τον 6ο όροφο μαζί με τη σύζυγό του – Έγραφε βιβλίο για να γίνει σενάριο στο Netflix

Ένας πατέρας δύο παιδιών έπεσε μαζί με τη σύζυγό του από τον έκτο όροφο κτιρίου στο Μπρονξ των ΗΠΑ και πρόκειται...

Λας Βέγκας: Γιγαντώνεται το μυστήριο στη Λίμνη Μιντ που στεγνώνει και ξεβράζει ανθρώπινα οστά

Ολο και περισσότερα ανθρώπινα λείψανα εντοπίζονται στην χτυπημένη από την ξηρασία Λίμνη Μιντ ανατολικά του Λας Βέγκας.Για τέταρτη φορά από τον...

ΗΠΑ: Θρίλερ με πάρκο που «καταπίνει» ανθρώπους – 11 εξαφανίσεις σε 10 χρόνια

Ανατριχιαστικές είναι οι ιστορίες που κρύβει ένα εθνικό πάρκο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, στο οποίο μέχρι στιγμής έχουν εξαφανιστεί έντεκα, με αποτέλεσμα -φυσικά- να κυκλοφορούν όλων των...

Στο 11,6% ο πληθωρισμός για τον Ιούλιο – «Έκρηξη» σε ενέργεια, μεταφορές και είδη διατροφής

Μικρή πτώση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, με τον πρωταθλητή των ανατιμήσεων...

Χαλκιδική: Ελαιοχρωματιστής μεταμόρφωσε το χωριό του ζωγραφίζοντας τενεκεδένιες γλάστρες που δείχνουν τους κατοίκους

Τον λένε Στέλιο Παπαγιάννη, είναι ελαιοχρωματιστής και αποφάσισε επιστρατεύοντας τη φαντασία του να μεταμορφώσει το χωριό του που είναι το Παλιούρι Χαλκιδικής. Πήρε στα...