Αρχική Οικονομία Διπλασιάζεται το «κονδύλι της πανδημίας» για το 2021

Διπλασιάζεται το «κονδύλι της πανδημίας» για το 2021

Διπλάσια κονδύλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε σχέση με το προσχέδιο θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2021, που κατατίθεται την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή, καθώς οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί δραματικά, επιβάλλοντας τη συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τουλάχιστον για το πρώτο τετράμηνο.

Στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για «προσαρμογή των εργαλείων, που έχουμε, ανάλογα με τις εξελίξεις». Υπολογίζεται ότι από τα 2 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο (αποθεματικό και React EU), το ποσό θα πλησιάσει στα 4 δισ. ευρώ.

Αυτή είναι η μία βασική αλλαγή που έφερε η επιδείνωση των επιδημιολογικών συνθηκών στον προϋπολογισμό, σε σχέση με το προσχέδιο. Η άλλη αφορά τα έσοδα, τα οποία θα είναι σημαντικά χαμηλότερα, ιδίως το πρώτο τετράμηνο, λόγω της χαμηλότερης ανάπτυξης, σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου.

Ετσι, ο προϋπολογισμός του 2021 θα έχει –σύμφωνα με πληροφορίες– πρωτογενές έλλειμμα περίπου 3% του ΑΕΠ, ακολουθώντας το δυσμενές σενάριο του προσχεδίου, έναντι 1% του ΑΕΠ που προέβλεπε το βασικό σενάριο του προσχεδίου.

Για φέτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε την Παρασκευή σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι το έλλειμμα θα είναι «λίγο κάτω από 10% του ΑΕΠ, μπορεί 9%-9,5% του ΑΕΠ». Οσο για το δημόσιο χρέος, είπε ότι θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ (σ.σ. τις προηγούμενες μέρες είχε μιλήσει για 204%-206% του ΑΕΠ).

Και αυτό λόγω της αύξησης του χρέους ως απολύτου μεγέθους, αφού έχουμε μεγαλύτερο έλλειμμα, αλλά και της μείωσης του παρονομαστή, δηλαδή του ΑΕΠ. Το ΑΕΠ μειώνεται λόγω ύφεσης, αλλά και λόγω της πρόσφατης αναθεώρησης από την ΕΛΣΤΑΤ, που αφαίρεσε 4 δισ. ευρώ.

Η ύφεση για φέτος θα υπολογίζεται στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ, περίπου 2 μονάδες πάνω από την εκτίμηση του προσχεδίου για 8,3%. Για το 2021, θα υιοθετείται το δυσμενές σενάριο του προσχεδίου που προέβλεπε ανάκαμψη 4,5%-5%, έναντι του 7,5% του βασικού σεναρίου.

Η νέα αυτή πρόβλεψη για την ανάκαμψη θα εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό, κατά περίπου 2 μονάδες του ΑΕΠ, στην εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, θα υπάρχει η παραδοχή ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα φτάσουν το 60% των αντίστοιχων εσόδων του 2019. Μια αρκετά αισιόδοξη παραδοχή, που βασίζεται προφανώς στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται και οι δύο εκθέσεις των θεσμών: Αυτή της Ε.Ε. για την 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας, αλλά και του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της δικής του μεταπρογραμματικής παρακολούθησης.

Οι εκθέσεις δεν προβλέπεται να έχουν ενσωματώσει τα τελευταία δεδομένα του lockdown σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις τους στην ύφεση. Ούτως ή άλλως, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν αναφέρονταν σε ύφεση 9% και ανάκαμψη 5% το 2021 και του ΔΝΤ σε ύφεση 9,5% και ανάκαμψη επίσης 5% για το 2021.

Αυτό που έχει σημασία είναι να είναι θετική –όπως αναμένεται– η έκθεση της Κομισιόν, γιατί από αυτήν εξαρτάται η εκταμίευση μιας ακόμη δόσης SMPs και ΑΝFAs, ύψους περίπου 645 εκατ. ευρώ. Ενα ποσό που οπωσδήποτε χρειάζεται ο προϋπολογισμός τέτοιες εποχές. Η έκθεση αναμένεται να εγκριθεί στις 30 Νοεμβρίου στο Eurogroup, αφού προηγηθεί συζήτηση στις 24 Νοεμβρίου στο Euroworking Group.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Σοκαριστικό δυστύχημα: Έφηβοι έκλεψαν Μασεράτι και μετά από καταδίωξη το αυτοκίνητο εκτοξεύτηκε στον αέρα με 200 χλμ

Την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2022, ο Σερίφης Γκουαλτιέρι πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου για να συζητήσει τις ενημερώσεις και να παράσχει πρόσθετες πληροφορίες, βίντεο και φωτογραφίες...

Χαλκιδική: Ταυτοποιήθηκαν ακόμα τρία ζευγάρια που καταγράφτηκαν από κάμερες δωματίου

Τρία ακόμα ζευγάρια ταυτοποιήθηκαν -μέχρι στιγμής- από τις κάρτες μνήμης των καμερών που κατασχέθηκαν στο ενοικιαζόμενα δωμάτια του καταλύματος στην Άφυτο Χαλκιδικής.Από τις έρευνες...

Χαρίτσης: “Πρόκληση η υπόθεση Μαραβέγια – Έκθετη η Κυβέρνηση”

Η υπόθεση χρηματοδότησης εταιρείας της συζύγου του βουλευτή Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μαραβέγια, μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ...

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 19 ετών σε 40χρονο που επιχείρησε να βιάσει και να σκοτώσει την πρώην σύντροφό του

Την γυναίκα έσωσαν αστυνομικοί που έσπασαν την πόρτα του διαμερίσματος και συνέλαβαν τον δράστηΣε συνολική ποινή κάθειρξης 19 ετών καταδικάστηκε 40χρονο...

Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στην αγορά ενέργειας τον Σεπτέμβριο σε Ελλάδα και Ευρώπη

Αναλυτικά στοιχείαΧαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διαμορφώθηκε και τον Σεπτέμβριο η τιμή καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τον...