Αρχική Οικονομία Διπλασιάζεται το «κονδύλι της πανδημίας» για το 2021

Διπλασιάζεται το «κονδύλι της πανδημίας» για το 2021

Διπλάσια κονδύλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε σχέση με το προσχέδιο θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2021, που κατατίθεται την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή, καθώς οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί δραματικά, επιβάλλοντας τη συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τουλάχιστον για το πρώτο τετράμηνο.

Στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για «προσαρμογή των εργαλείων, που έχουμε, ανάλογα με τις εξελίξεις». Υπολογίζεται ότι από τα 2 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο (αποθεματικό και React EU), το ποσό θα πλησιάσει στα 4 δισ. ευρώ.

Αυτή είναι η μία βασική αλλαγή που έφερε η επιδείνωση των επιδημιολογικών συνθηκών στον προϋπολογισμό, σε σχέση με το προσχέδιο. Η άλλη αφορά τα έσοδα, τα οποία θα είναι σημαντικά χαμηλότερα, ιδίως το πρώτο τετράμηνο, λόγω της χαμηλότερης ανάπτυξης, σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου.

Ετσι, ο προϋπολογισμός του 2021 θα έχει –σύμφωνα με πληροφορίες– πρωτογενές έλλειμμα περίπου 3% του ΑΕΠ, ακολουθώντας το δυσμενές σενάριο του προσχεδίου, έναντι 1% του ΑΕΠ που προέβλεπε το βασικό σενάριο του προσχεδίου.

Για φέτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε την Παρασκευή σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι το έλλειμμα θα είναι «λίγο κάτω από 10% του ΑΕΠ, μπορεί 9%-9,5% του ΑΕΠ». Οσο για το δημόσιο χρέος, είπε ότι θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ (σ.σ. τις προηγούμενες μέρες είχε μιλήσει για 204%-206% του ΑΕΠ).

Και αυτό λόγω της αύξησης του χρέους ως απολύτου μεγέθους, αφού έχουμε μεγαλύτερο έλλειμμα, αλλά και της μείωσης του παρονομαστή, δηλαδή του ΑΕΠ. Το ΑΕΠ μειώνεται λόγω ύφεσης, αλλά και λόγω της πρόσφατης αναθεώρησης από την ΕΛΣΤΑΤ, που αφαίρεσε 4 δισ. ευρώ.

Η ύφεση για φέτος θα υπολογίζεται στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ, περίπου 2 μονάδες πάνω από την εκτίμηση του προσχεδίου για 8,3%. Για το 2021, θα υιοθετείται το δυσμενές σενάριο του προσχεδίου που προέβλεπε ανάκαμψη 4,5%-5%, έναντι του 7,5% του βασικού σεναρίου.

Η νέα αυτή πρόβλεψη για την ανάκαμψη θα εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό, κατά περίπου 2 μονάδες του ΑΕΠ, στην εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, θα υπάρχει η παραδοχή ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα φτάσουν το 60% των αντίστοιχων εσόδων του 2019. Μια αρκετά αισιόδοξη παραδοχή, που βασίζεται προφανώς στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται και οι δύο εκθέσεις των θεσμών: Αυτή της Ε.Ε. για την 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας, αλλά και του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της δικής του μεταπρογραμματικής παρακολούθησης.

Οι εκθέσεις δεν προβλέπεται να έχουν ενσωματώσει τα τελευταία δεδομένα του lockdown σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις τους στην ύφεση. Ούτως ή άλλως, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν αναφέρονταν σε ύφεση 9% και ανάκαμψη 5% το 2021 και του ΔΝΤ σε ύφεση 9,5% και ανάκαμψη επίσης 5% για το 2021.

Αυτό που έχει σημασία είναι να είναι θετική –όπως αναμένεται– η έκθεση της Κομισιόν, γιατί από αυτήν εξαρτάται η εκταμίευση μιας ακόμη δόσης SMPs και ΑΝFAs, ύψους περίπου 645 εκατ. ευρώ. Ενα ποσό που οπωσδήποτε χρειάζεται ο προϋπολογισμός τέτοιες εποχές. Η έκθεση αναμένεται να εγκριθεί στις 30 Νοεμβρίου στο Eurogroup, αφού προηγηθεί συζήτηση στις 24 Νοεμβρίου στο Euroworking Group.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ο «Εκδικητής της Αλάσκας» που κυνηγούσε παιδόφιλους με σφυρί

Μια υπόθεση που έχει κατά καιρούς προκαλέσει πολύ συζήτηση είναι αυτή του Jason Vukovich ή αλλιώς του «Εκδικητή της Αλάσκας» το...

Γιώργος Παπανδρέου για πρόεδρος ΚΙΝΑΛ: Χρειαζόμαστε μια Νέα Αλλαγή

Με μήνυμά του από το «Πνευματικό Ίδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου» ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνοντας ότι...

Και όμως, ο Κολόμβος δεν «πάτησε» πρώτος στην Αμερική

Ο Κολόμβος δεν ήταν σίγουρα ο πρώτος Ευρωπαίος που διέσχισε τον Ατλαντικό και έφθασε στην Αμερική.Οι Σκανδιναβοί Βίκινγκς είχαν διασχίσει τον...

Καταδικάστηκε σε χρηματική ποινή για διασκέδαση με δανεικό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ένοχη για πλαστογραφία κρίθηκε η 20χρονη που εισήλθε σε μπαρ της Θεσσαλονίκης με δανεικό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.Σύμφωνα...

Οι παγίδες στη θέρμανση: Πώς θα γλιτώσετε επιβάρυνση πάνω από 1.000 ευρώ σε ρεύμα, πετρέλαιο, αέριο

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι φέτος η ακριβότερη λύση που μπορείτε να επιλέξετε για να καλύψετε τις ανάγκες θέρμανσης.Μπορεί όμως να γίνει...