Αρχική Οικονομία Διπλασιάζεται το «κονδύλι της πανδημίας» για το 2021

Διπλασιάζεται το «κονδύλι της πανδημίας» για το 2021

Διπλάσια κονδύλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε σχέση με το προσχέδιο θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2021, που κατατίθεται την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή, καθώς οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί δραματικά, επιβάλλοντας τη συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τουλάχιστον για το πρώτο τετράμηνο.

Στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για «προσαρμογή των εργαλείων, που έχουμε, ανάλογα με τις εξελίξεις». Υπολογίζεται ότι από τα 2 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο (αποθεματικό και React EU), το ποσό θα πλησιάσει στα 4 δισ. ευρώ.

Αυτή είναι η μία βασική αλλαγή που έφερε η επιδείνωση των επιδημιολογικών συνθηκών στον προϋπολογισμό, σε σχέση με το προσχέδιο. Η άλλη αφορά τα έσοδα, τα οποία θα είναι σημαντικά χαμηλότερα, ιδίως το πρώτο τετράμηνο, λόγω της χαμηλότερης ανάπτυξης, σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου.

Ετσι, ο προϋπολογισμός του 2021 θα έχει –σύμφωνα με πληροφορίες– πρωτογενές έλλειμμα περίπου 3% του ΑΕΠ, ακολουθώντας το δυσμενές σενάριο του προσχεδίου, έναντι 1% του ΑΕΠ που προέβλεπε το βασικό σενάριο του προσχεδίου.

Για φέτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε την Παρασκευή σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι το έλλειμμα θα είναι «λίγο κάτω από 10% του ΑΕΠ, μπορεί 9%-9,5% του ΑΕΠ». Οσο για το δημόσιο χρέος, είπε ότι θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ (σ.σ. τις προηγούμενες μέρες είχε μιλήσει για 204%-206% του ΑΕΠ).

Και αυτό λόγω της αύξησης του χρέους ως απολύτου μεγέθους, αφού έχουμε μεγαλύτερο έλλειμμα, αλλά και της μείωσης του παρονομαστή, δηλαδή του ΑΕΠ. Το ΑΕΠ μειώνεται λόγω ύφεσης, αλλά και λόγω της πρόσφατης αναθεώρησης από την ΕΛΣΤΑΤ, που αφαίρεσε 4 δισ. ευρώ.

Η ύφεση για φέτος θα υπολογίζεται στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ, περίπου 2 μονάδες πάνω από την εκτίμηση του προσχεδίου για 8,3%. Για το 2021, θα υιοθετείται το δυσμενές σενάριο του προσχεδίου που προέβλεπε ανάκαμψη 4,5%-5%, έναντι του 7,5% του βασικού σεναρίου.

Η νέα αυτή πρόβλεψη για την ανάκαμψη θα εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό, κατά περίπου 2 μονάδες του ΑΕΠ, στην εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, θα υπάρχει η παραδοχή ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα φτάσουν το 60% των αντίστοιχων εσόδων του 2019. Μια αρκετά αισιόδοξη παραδοχή, που βασίζεται προφανώς στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται και οι δύο εκθέσεις των θεσμών: Αυτή της Ε.Ε. για την 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας, αλλά και του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της δικής του μεταπρογραμματικής παρακολούθησης.

Οι εκθέσεις δεν προβλέπεται να έχουν ενσωματώσει τα τελευταία δεδομένα του lockdown σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις τους στην ύφεση. Ούτως ή άλλως, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν αναφέρονταν σε ύφεση 9% και ανάκαμψη 5% το 2021 και του ΔΝΤ σε ύφεση 9,5% και ανάκαμψη επίσης 5% για το 2021.

Αυτό που έχει σημασία είναι να είναι θετική –όπως αναμένεται– η έκθεση της Κομισιόν, γιατί από αυτήν εξαρτάται η εκταμίευση μιας ακόμη δόσης SMPs και ΑΝFAs, ύψους περίπου 645 εκατ. ευρώ. Ενα ποσό που οπωσδήποτε χρειάζεται ο προϋπολογισμός τέτοιες εποχές. Η έκθεση αναμένεται να εγκριθεί στις 30 Νοεμβρίου στο Eurogroup, αφού προηγηθεί συζήτηση στις 24 Νοεμβρίου στο Euroworking Group.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

H αμύθητη περιουσία της πρώην συζύγου του Πούτιν στην Ευρώπη – Γιατί είναι εκτός κυρώσεων

Υπήρξε σύζυγος του Βλαντιμίρ Πούτιν για περίπου 30 χρόνια, είναι παντρεμένη με τον Αρτούρ Οτσερέτνι, κάνει «πρωταθλητισμό» στο… real estate, αλλά...

Γαλλία: Καταδικασμένος δολοφόνος της ιταλικής μαφίας ζούσε ως μάγειρας σε πιτσαρία

Ένας καταδικασμένος νονός της ιταλικής μαφίας που παρέμενε ασύλληπτος από το 2006 συνελήφθη στη Γαλλία, όπου κρυβόταν σε κοινή θέα ως…σεφ πίτσαςΟ Ιταλός φυγάς...

Έστειλαν 13,9 κιλά κάνναβης στην Κύπρο με κούριερ

Δυο Ελληνίδες, 38 και 41 ετών, συνελήφθησαν στην Κύπρο, ύστερα από κοινή επιχείρηση ελληνικών και κυπριακών αρχών και κατηγορούνται για διακίνηση...

Ληστεία: Έτσι θα καταλάβεις ότι παρακολουθούν το σπίτι σου κλέφτες

Πού πρέπει να δώσεις προσοχήΣίγουρα θα έχει υπάρξει φορά που θα έχεις ξεκινήσει για κάποιο ταξίδι και θα έχεις ανησυχήσει για...

Επιδότηση φωτοβολταϊκών στέγης 2023: 250.000 δικαιούχοι σε 1η φάση με αίτηση στο gov.gr

Πολλοί είναι όσοι αναζητούν τρόπους να μειώσουν το ποσό που πληρώνουν στους λογαριασμούς ρεύματος και εξετάζουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη....