Αρχική Οικονομία Διπλασιάζεται το «κονδύλι της πανδημίας» για το 2021

Διπλασιάζεται το «κονδύλι της πανδημίας» για το 2021

Διπλάσια κονδύλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε σχέση με το προσχέδιο θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2021, που κατατίθεται την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή, καθώς οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί δραματικά, επιβάλλοντας τη συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τουλάχιστον για το πρώτο τετράμηνο.

Στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για «προσαρμογή των εργαλείων, που έχουμε, ανάλογα με τις εξελίξεις». Υπολογίζεται ότι από τα 2 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο (αποθεματικό και React EU), το ποσό θα πλησιάσει στα 4 δισ. ευρώ.

Αυτή είναι η μία βασική αλλαγή που έφερε η επιδείνωση των επιδημιολογικών συνθηκών στον προϋπολογισμό, σε σχέση με το προσχέδιο. Η άλλη αφορά τα έσοδα, τα οποία θα είναι σημαντικά χαμηλότερα, ιδίως το πρώτο τετράμηνο, λόγω της χαμηλότερης ανάπτυξης, σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου.

Ετσι, ο προϋπολογισμός του 2021 θα έχει –σύμφωνα με πληροφορίες– πρωτογενές έλλειμμα περίπου 3% του ΑΕΠ, ακολουθώντας το δυσμενές σενάριο του προσχεδίου, έναντι 1% του ΑΕΠ που προέβλεπε το βασικό σενάριο του προσχεδίου.

Για φέτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε την Παρασκευή σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι το έλλειμμα θα είναι «λίγο κάτω από 10% του ΑΕΠ, μπορεί 9%-9,5% του ΑΕΠ». Οσο για το δημόσιο χρέος, είπε ότι θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ (σ.σ. τις προηγούμενες μέρες είχε μιλήσει για 204%-206% του ΑΕΠ).

Και αυτό λόγω της αύξησης του χρέους ως απολύτου μεγέθους, αφού έχουμε μεγαλύτερο έλλειμμα, αλλά και της μείωσης του παρονομαστή, δηλαδή του ΑΕΠ. Το ΑΕΠ μειώνεται λόγω ύφεσης, αλλά και λόγω της πρόσφατης αναθεώρησης από την ΕΛΣΤΑΤ, που αφαίρεσε 4 δισ. ευρώ.

Η ύφεση για φέτος θα υπολογίζεται στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ, περίπου 2 μονάδες πάνω από την εκτίμηση του προσχεδίου για 8,3%. Για το 2021, θα υιοθετείται το δυσμενές σενάριο του προσχεδίου που προέβλεπε ανάκαμψη 4,5%-5%, έναντι του 7,5% του βασικού σεναρίου.

Η νέα αυτή πρόβλεψη για την ανάκαμψη θα εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό, κατά περίπου 2 μονάδες του ΑΕΠ, στην εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, θα υπάρχει η παραδοχή ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα φτάσουν το 60% των αντίστοιχων εσόδων του 2019. Μια αρκετά αισιόδοξη παραδοχή, που βασίζεται προφανώς στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται και οι δύο εκθέσεις των θεσμών: Αυτή της Ε.Ε. για την 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας, αλλά και του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της δικής του μεταπρογραμματικής παρακολούθησης.

Οι εκθέσεις δεν προβλέπεται να έχουν ενσωματώσει τα τελευταία δεδομένα του lockdown σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις τους στην ύφεση. Ούτως ή άλλως, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν αναφέρονταν σε ύφεση 9% και ανάκαμψη 5% το 2021 και του ΔΝΤ σε ύφεση 9,5% και ανάκαμψη επίσης 5% για το 2021.

Αυτό που έχει σημασία είναι να είναι θετική –όπως αναμένεται– η έκθεση της Κομισιόν, γιατί από αυτήν εξαρτάται η εκταμίευση μιας ακόμη δόσης SMPs και ΑΝFAs, ύψους περίπου 645 εκατ. ευρώ. Ενα ποσό που οπωσδήποτε χρειάζεται ο προϋπολογισμός τέτοιες εποχές. Η έκθεση αναμένεται να εγκριθεί στις 30 Νοεμβρίου στο Eurogroup, αφού προηγηθεί συζήτηση στις 24 Νοεμβρίου στο Euroworking Group.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Φρίκη: Πατέρας αποκεφάλισε τη 17χρονη κόρη του γιατί δεν ενέκρινε τη σχέση της

Φρίκη προκαλεί η υπόθεση του αποκεφαλισμού ενός 17χρονου κοριτσιού από τον ίδιο της τον πατέρα στη βόρεια πολιτεία Ούταρ Πραντές της Ινδίας. Ο Sarvesh...

Κορωνοϊός: Γιατί δεν εμφανίζεται ο Σωτήρης Τσίόδρας – Η σιωπή του γνωστού λοιμωξιολόγου

Ερωτηματικά έχει προκαλέσει σε πολλούς η απουσία του Σωτήρη Τσιόδρα από την «πρώτη γραμμή» της ενημέρωσης σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού...

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα

Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Για τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την...

Εξετάζεται η επιστροφή ποσού για την Επιστρεπτέα 1, 2 και 3

Το μηναίο κόστος του lockdown είναι 3 δισ. ευρώ και 700 εκατ. ευρώ σε εβδομαδιαία βάση, ενώ τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες έχουν...

Η μισή Ελλάδα στο κόκκινο και στους χάρτες του ECDC

Στη δημοσιότητα δόθηκαν για αυτή την εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων οι αναθεωρημένοι έγχρωμοι χάρτες που αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα...