Αρχική Ελλάδα Δολοφονία Καραϊβάζ: Έρευνες για το κίνητρο των δραστών – Τι αναφέρεται στη...

Δολοφονία Καραϊβάζ: Έρευνες για το κίνητρο των δραστών – Τι αναφέρεται στη δικογραφία

Αποκαλυπτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και σχηματίστηκε για τα δύο αδέλφια που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, φέρνει στο φως το iEidiseis. Στο κεφάλαιο του προανακριτικού υλικού με τίτλο «Προφίλ Θύματος» αναφέρεται ότι πριν δολοφονηθεί ο αστυνομικός ρεπόρτερ, είχαν εκτελεστεί δύο άντρες με τους οποίους είχε επαφές «προκειμένου να εκμαιεύει πληροφορίες για τις ανάγκες του ρεπορτάζ».

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε σταθερό πρόγραμμα εργασίας στην εκπομπή όπου εργαζόταν, καθώς έφτανε στις εγκαταστάσεις της εργασίας του στο Πικέρμι, την 10:00 ́ ώρα περίπου και αποχωρούσε την 14:00 ́ ώρα περίπου».

Ταυτόχρονα, «διατηρούσε την ιστοσελίδα «BLOKO.GR». Από την εξέταση του οικογενειακού, φιλικού και επαγγελματικού περιβάλλοντος του θύματος, προέκυψε πως ο Καραϊβάζ δεν είχε διαφορές με κανέναν. Παρ’ όλα αυτά, το στενό περιβάλλον του ανέφερε ότι η δολοφονία του πιθανόν σχετίζεται με την εργασία του και συγκεκριμένα με τις σχέσεις που είχε αποκτήσει με διάφορα άτομα, προκειμένου να εκμαιεύει πληροφορίες για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Όπως προέκυψε, είχε επαφές, μεταξύ άλλων, με τον Μ.Δ. και τον Κ.Δ., οι οποίοι επίσης δολοφονήθηκαν».

Ειδική μνεία γίνεται στην άρση του απορρήτου που έγινε για την ημέρα της δολοφονίας στο σημείο του στυγερού εγκλήματος

«Στις 9 Απριλίου 2021 (ημέρα ανθρωποκτονίας) και τις δύο προηγούμενες ημέρες, προέκυψε ότι ενεργοποιήθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα που αντιστοιχούν σε «αχυρανθρώπους» (πρόκειται για δύο άτομα από το Μπαγκλαντές που δεν έχουν σχέση με την υπόθεση). Τα κινητά ενεργοποιήθηκαν μεσημεριανές ώρες. Την ημέρα της δολοφονίας ενεργοποιήθηκαν από τις 12.30 έως τη 13.21.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, «οι ενεργοποιήσεις των τηλεφωνικών συνδέσεων στον τόπο του εγκλήματος σε χρόνους, όπου καταγράφονται από κάμερες ασφαλείας το σκούτερ και το βαν, τόσο την ημέρα της δολοφονίας, όσο και την προηγούμενη, οι αποκλειστικά μεταξύ τους επικοινωνίες, οι οποίες είναι και οι μοναδικές, καταδεικνύει την πιθανή σχέση των τηλεφωνικών συνδέσεων με την υπό έρευνα υπόθεση και την ενδεχόμενη χρήση τους από τους δράστες για να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

(…) Τα κινητά τηλέφωνα στα οποία ενεργοποιήθηκαν οι δύο τηλεφωνικές συνδέσεις αγοράστηκαν στις 2 Απριλίου από κατάστημα που βρίσκεται στους Αμπελόκηπους. Στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο υπεύθυνος του καταστήματος είναι ένας 49χρονος. Από την εξέταση των υπαλλήλων του καταστήματος που εργάζονταν εκείνη την ημέρα διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κρατηθεί οποιοδήποτε παραστατικό πώλησης των συγκεκριμένων κινητών τηλεφώνων».

Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν πάντως ότι η δικογραφία δεν διαφωτίζει το ρόλο του κάθε συλληφθέντα στη δολοφονική επίθεση και δεν «φωτίζεται» το κίνητρο. Αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν βρέθηκε το όπλο που χρησιμοποιήθηκε, δεν βρέθηκε υλικό από κάμερες που να δείχνει κάποιο πρόσωπο και δεν ταυτοποιήθηκαν αποτυπώματα ή γενετικό υλικό, δυσχεραίνουν την προσπάθεια των Αρχών να φτάσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ο ρόλος του 48χρονου

Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η «χαρτογράφηση» του δρομολογίου του βαν της ομάδας υποστήριξης των δραστών, το οποίο ανήκει σε εταιρία της συντρόφου του 48χρονου συλληφθέντα. Στη δικογραφία αναφέρεται ότι διαπιστώθηκε ότι ο 48χρονος είχε το ρόλο του «αφεντικού» στην εταιρία και ότι για φορολογικούς λόγους ιδιοκτήτρια είναι η σύντροφός του.

Σε έλεγχο που έκανε στην εν λόγω εταιρία η Οικονομική Αστυνομία, στις 10 Απριλίου 2023, ο 48χρονος εμφανίστηκε ως «υπεύθυνος» της επιχείρησης. Στις ερωτήσεις των αστυνομικών προς τον 48χρονο για το λόγο που βρισκόταν το βαν την επίμαχη ημέρα στην περιοχή του Αλίμου, ο συλληφθείς ανέφερε ότι δεν θυμόταν το λόγο, ενώ φέρεται να δήλωσε ότι η παρουσία του βαν στον Άλιμο και η κοινή διαφυγή βαν και μηχανής αποτελούν σύμπτωση.

Τι έδειξαν οι κάμερες

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, την ημέρα της δολοφονίας του αστυνομικού ρεπόρτερ στις 9 Απριλίου 2021 καταγράφεται για πρώτη φορά το βαν στην περιοχή του Αλίμου στις 12:57 ́, ενώ το σκούτερ καταγράφεται για πρώτη φορά στην περιοχή την 13:13 ́ ώρα, δηλαδή καταγράφονται με διαφορά περίπου 16 λεπτών.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «από την 13:13 ́ έως 13:18 ́ ώρα το σκούτερ στο οποίο επιβαίνει μόνον ο οδηγός (φοράει μαύρο μπουφάν, μπλε παντελόνι και ασημί κράνος με φιμέ ζελατίνα) καταγράφεται να κινείται στην περιοχή του Αλίμου (οδοί Ταξιαρχών, Μεγίστης, Υψηλάντου, Παρθενώνος).

Ακολούθως παρατηρείται «κενό θέασης» και για τα δύο οχήματα το οποίο διαρκεί περίπου μία ώρα. Τελευταία καταγραφή του βαν είναι την 12:57 ́ ώρα, ενώ του σκούτερ την 13:18 ́ ώρα, όπου καταγράφεται στην οδό Μεγίστης.

Μετά το πέρας του «κενού» εμφανίζεται στις κάμερες το σκούτερ (σημειώνεται ότι χρονικά δεν έχει τελεσθεί ακόμα η ανθρωποκτονία) την 14:15 ́ ώρα στην οδό Υψηλάντου να κατευθύνεται προς το σημείο της δολοφονίας (πλησίον της οικίας του θύματος).

«Κατά παραγγελία ανθρωποκτονία» – Τι αναφέρει η δικογραφία

Ένα βασικό ερώτημα που ζητά απάντηση μετά τις δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, αφορά στο κίνητρο του εγκλήματος που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του iΕidiseis, στη δικογραφία που σχημάτισε το Τμήμα Ανθρωποκτονιών υπάρχει κεφάλαιο με τίτλο «Ερμηνευτική προσέγγιση-Κίνητρο Ανθρωποκτονίας».

Το σχετικό απόσπασμα της δικογραφίας

«Από την ανάλυση του τόπου του εγκλήματος, ως πηγή πληροφοριών που αντικατοπτρίζει τη συμπεριφορά των δραστών για την κατάταξη – ταξινόμηση της ανθρωποκτονίας και τον προσδιορισμό των κινήτρων αυτής, προκύπτει ότι η επιλογή του χώρου και χρόνου διάπραξης της ανθρωποκτονίας (οικία του θύματος, τη στιγμή που επέστρεφε, όπως συνήθιζε, μετά το πέρας της εργασίας του), η γρήγορη τέλεση της πράξης (αιφνιδιασμός του θύματος τη στιγμή που αποβιβάστηκε από το όχημά του και κινούνταν πεζός προς την οικία του) και τάχιστη διαφυγή των δραστών (με μοτοσυκλέτα– scooter που ανέμενε λίγο πιο μακριά), η πλήξη του θύματος από ιδιαίτερα κοντινή απόσταση σε ζωτικά όργανα με χρήση πιστολιού (πιθανόν και με χρήση σιγαστήρα), αποτελούν ενδείξεις, οι οποίες υποδηλώνουν, αφενός τον προσεκτικό σχεδιασμό, αφετέρου το βαθμό επιτήδευσης των δραστών. Η μη απόσπαση τιμαλφών του θύματος καταδεικνύει ότι το κίνητρο της επίθεσης δεν ήταν η ληστεία. Η δε απουσία διαπίστωσης άλλου κινήτρου, αλλά και οι σχέσεις τις οποίες είχε αποκτήσει το θύμα για άντληση πληροφοριών, συνάδουν με το ενδεχόμενο το κίνητρο της ανθρωποκτονίας να είναι η οριζόμενη στη βιβλιογραφία «κατά παραγγελία» ανθρωποκτονία.

Σημειώνεται ότι με βάση το σχετικό εγχειρίδιο ταξινόμησης εγκλημάτων, στις ανθρωποκτονίες που τελούνται «κατά παραγγελία», συνήθως δεν υπάρχει σχέση (προσωπική, οικογενειακή ή επαγγελματική) μεταξύ δολοφόνου και θύματος. (Σχετ. «Εγχειρίδιο Ταξινόμησης Εγκλημάτων» (Crime Classification Manual), John Douglas, Ann Burgess, Allen Burgess, Robert Ressler, σελ. 33). Πέραν των ανωτέρω, αξίζει να σημειωθεί ότι στις ανθρωποκτονίες «κατά παραγγελία» παρατηρείται η λήψη «αντιμέτρων» από μέρους των δραστών, ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί από τις Διωκτικές Αρχές, καθώς και προς αποφυγή σύνδεσης τους με τον τόπο του εγκλήματος. Παρατηρείται δε, χρήση οπλισμού και εξοπλισμού «μίας χρήσης» όπως λόχου χάριν όπλα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη έκνομη ενέργεια («καθαρά» όπλα), χρήση «επιχειρησιακών» κινητών τηλεφώνων, εναλλαγή ή και καύση οχημάτων, εναλλαγή οδηγών οχημάτων κλπ.».

Αυτό είναι το λευκό βαν που πρόδωσε τους συλληφθέντες

Μια φωτογραφία ντοκουμέντο από το λευκό βαν που χρησιμοποιήθηκε την ημέρα της στυγερής δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Σημειώνεται πως το λευκό βαν ήταν ένα από τα στοιχεία που οδήγησε στη σύλληψη των δύο ανδρών, 40 και 48 ετών.

Το στοιχείο που φέρεται να «έκαψε» τους δύο κατηγορούμενους, ήταν η επιγραφή της εταιρίας πάνω στο βαν. Ακόμα, το Σάββατο (29/04), ο 48χρονος και ο 40χρονος αδελφός του, που εκτιμάται πως ήταν πάνω στη μηχανή, οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή, ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη (02/05_.

Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται σαφές ότι δεν κατέστη δυνατό –από τη μέχρι στιγμής έρευνα- να εξακριβωθεί το κίνητρο της δολοφονίας. Έτσι, οι αστυνομικοί προχωρούν σε μία ανάλυση, βασιζόμενοι στο modus operandi (τρόπο δράσης) των δολοφόνων, ενώ παραπέμπουν σε «εγχειρίδιο ταξινόμησης εγκλημάτων». Όπως γράφουν πρόκειται για μία «ανθρωποκτονία κατά παραγγελία».

Δολοφονία Γιώργου Καραϊβάζ, Γιώργος Καραϊβάζ, Βαν

Ενεργοποιήθηκαν «επιχειρησιακά» κινητά τηλέφωνα

Βέβαια, σύμφωνα με την έρευνα της Αστυνομίας, οι δράστες σκόπευαν να δολοφονήσουν τον δημοσιογράφο μία ημέρα νωρίτερα. Ωστόσο, από σύμπτωση ο Γιώργος Καραϊβάζ έφυγε από το σπίτι του μισή ώρα νωρίτερα για να πάει στην εργασία του, με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστούν και να μην προχωρήσουν στην επίθεση.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται τα ονόματα πέντε προσώπων, ωστόσο, οι δικαστικές Αρχές έκριναν ότι μόνο για δύο άτομα υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν δύο «επιχειρησιακά» κινητά τηλέφωνα που ενεργοποιήθηκαν μόνο για μία φορά την επίμαχη ημέρα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αγοράστηκαν από κατάστημα στους Αμπελόκηπους που συνδέεται με άτομο, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη δικογραφία αλλά δεν είναι κατηγορούμενος.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη των δραστών από το λευκό βαν, το οποίο φέρεται να το οδηγούσε ο 48χρονος. Ο άντρας αυτός κλήθηκε πριν από περίπου 15 ημέρες στη ΓΑΔΑ για να απαντήσει γιατί το όχημα βρισκόταν εκείνη την ημέρα στον Άλιμο κοντά στο σπίτι του δημοσιογράφου. Φέρεται να απάντησε ότι δεν θυμάται.

Επίσης, οι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών πήραν κατάθεση και από άλλους υπαλλήλους της εταιρείας καθαρισμού, στην οποία ανήκει το βαν). Από την έρευνα προέκυψε ότι την επίμαχη ημέρα το οδηγούσε ο 48χρονος. Πάντως, οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι χρησιμοποίησαν το αυτοκίνητο αυτό για να μην κινήσουν τις υποψίες και σε περίπτωση ελέγχου από διερχόμενους αστυνομικούς, να μην προκαλέσουν υπόνοιες ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει.

Οι ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους δύο συλληφθέντες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές. Η ΕΛ.ΑΣ. παρουσίασε, το πρωί του Σαββάτου (29/04), στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα στοιχεία για τη σύλληψη των δύο αδελφών που εμπλέκονται στην υπόθεση, αποκαλύπτοντας ότι οι δράστες της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ είχαν κάνει πρόβα μία ημέρα πριν.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., έμπειροι αξιωματικοί που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, άρχισαν τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών για την υπόθεση. Σε όλη τη διάρκεια της προανάκρισης, οι ειδικοί μπόρεσαν να επεξεργαστούν τα ψηφιακά δεδομένα που υπήρχαν.

Χαρακτηριστικά, οι Αρχές επεσήμαναν: «Από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε, διακριβώθηκε ότι οι δράστες για την προσέγγιση και τη διαφυγή τους από τον τόπο του εγκλήματος χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μία μοτοσυκλέτα τύπου σκούτερ, καθώς και φορτηγό τύπου βαν. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι διαπιστώθηκε κίνηση των οχημάτων αυτών στην ίδια περιοχή και στον ίδιο χρόνο την προηγούμενη ημέρα της ανθρωποκτονίας».

Οι συλλήψεις έγιναν σε Γέρακα και Νίκαια, ενώ οι Αρχές αναζητούν ακόμα ένα άτομο που σχετίζεται με τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΗΠΑ: Πανάκριβο ελικόπτερο σφήνωσε κάτω από γέφυρα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Η Greenpeace τρολάρει δηλώσεις Βορίδη: «Να φτιάξουμε υποδομές για κάτι που γίνεται μία φορά στα 400 χρόνια;»

Η περιβαλλοντική οργάνωση σχολιάζει με φωτογραφίες τις κυβερνητικές δηλώσεις περί κακοκαιρίας και την «περίοδο επαναφοράς 400 ετών» που κυριάρχησε...

British Airways: Σάλος με πιλότο της που βρέθηκε σε όργιο με ναρκωτικά λίγες ώρες πριν την πτήση

Ο Mike Beaton αναγκάστηκε να κρεμάσει την στολή του πιλότου της British Airways αφού ανακαλύφθηκαν μηνύματά του προς συνάδερφό...

Με πρόστιμο 400 ευρώ κινδυνεύουν 3.000.000 οδηγοί στην Ελλάδα -Ποιος είναι ο λόγος

Ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το ποσοστό αποχής από τους ελέγχους ΚΤΕΟ γεγονός που συνιστά τροχοπέδη τόσο για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας όσο και την...

Στενεύει ο κλοιός για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Έρχονται «κόφτες» στα κοινωνικά επιδόματα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...