Αρχική Ελλάδα Δολοφονία Καραϊβάζ: «Κατά παραγγελία ανθρωποκτονία» – Τι αναφέρει η δικογραφία για το...

Δολοφονία Καραϊβάζ: «Κατά παραγγελία ανθρωποκτονία» – Τι αναφέρει η δικογραφία για το κίνητρο

Ένα βασικό ερώτημα που ζητά απάντηση μετά τις δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ αφορά στο κίνητρο του εγκλήματος που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iΕidiseis, στη δικογραφία που σχημάτισε το Τμήμα Ανθρωποκτονιών υπάρχει κεφάλαιο με τίτλο «Ερμηνευτική προσέγγιση-Κίνητρο Ανθρωποκτονίας».

Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται σαφές ότι δεν κατέστη δυνατό –από τη μέχρι στιγμής έρευνα- να εξακριβωθεί το κίνητρο της δολοφονίας. Έτσι, οι αστυνομικοί προχωρούν σε μία ανάλυση, βασιζόμενοι στο modus operandi (τρόπο δράσης) των δολοφόνων, ενώ παραπέμπουν σε «εγχειρίδιο ταξινόμησης εγκλημάτων». Όπως γράφουν πρόκειται για μία «ανθρωποκτονία κατά παραγγελία».

Ακολουθεί αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα της δικογραφίας:

«Από την ανάλυση του τόπου του εγκλήματος, ως πηγή πληροφοριών που αντικατοπτρίζει τη συμπεριφορά των δραστών για την κατάταξη – ταξινόμηση της ανθρωποκτονίας και τον προσδιορισμό των κινήτρων αυτής, προκύπτει ότι η επιλογή του χώρου και χρόνου διάπραξης της ανθρωποκτονίας (οικία του θύματος, τη στιγμή που επέστρεφε, όπως συνήθιζε, μετά το πέρας της εργασίας του), η γρήγορη τέλεση της πράξης (αιφνιδιασμός του θύματος τη στιγμή που αποβιβάστηκε από το όχημά του και κινούνταν πεζός προς την οικία του) και τάχιστη διαφυγή των δραστών (με μοτοσυκλέτα– scooter που ανέμενε λίγο πιο μακριά), η πλήξη του θύματος από ιδιαίτερα κοντινή απόσταση σε ζωτικά όργανα με χρήση πιστολιού (πιθανόν και με χρήση σιγαστήρα), αποτελούν ενδείξεις, οι οποίες υποδηλώνουν, αφενός τον προσεκτικό σχεδιασμό, αφετέρου το βαθμό επιτήδευσης των δραστών. Η μη απόσπαση τιμαλφών του θύματος καταδεικνύει ότι το κίνητρο της επίθεσης δεν ήταν η ληστεία. Η δε απουσία διαπίστωσης άλλου κινήτρου, αλλά και οι σχέσεις τις οποίες είχε αποκτήσει το θύμα για άντληση πληροφοριών, συνάδουν με το ενδεχόμενο το κίνητρο της ανθρωποκτονίας να είναι η οριζόμενη στη βιβλιογραφία «κατά παραγγελία» ανθρωποκτονία.

Σημειώνεται ότι με βάση το σχετικό εγχειρίδιο ταξινόμησης εγκλημάτων, στις ανθρωποκτονίες που τελούνται «κατά παραγγελία», συνήθως δεν υπάρχει σχέση (προσωπική, οικογενειακή ή επαγγελματική) μεταξύ δολοφόνου και θύματος. (Σχετ. «Εγχειρίδιο Ταξινόμησης Εγκλημάτων» (Crime Classification Manual), John Douglas, Ann Burgess, Allen Burgess, Robert Ressler, σελ. 33). Πέραν των ανωτέρω, αξίζει να σημειωθεί ότι στις ανθρωποκτονίες «κατά παραγγελία» παρατηρείται η λήψη «αντιμέτρων» από μέρους των δραστών, ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί από τις Διωκτικές Αρχές, καθώς και προς αποφυγή σύνδεσης τους με τον τόπο του εγκλήματος. Παρατηρείται δε, χρήση οπλισμού και εξοπλισμού «μίας χρήσης» όπως λόχου χάριν όπλα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη έκνομη ενέργεια («καθαρά» όπλα), χρήση «επιχειρησιακών» κινητών τηλεφώνων, εναλλαγή ή και καύση οχημάτων, εναλλαγή οδηγών οχημάτων κ.λπ.».

Αυτό είναι το λευκό βαν που πρόδωσε τους συλληφθέντες

Μια φωτογραφία ντοκουμέντο από το λευκό βαν που χρησιμοποιήθηκε την ημέρα της στυγερής δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Σημειώνεται πως το λευκό βαν ήταν ένα από τα στοιχεία που οδήγησε στη σύλληψη των δύο ανδρών, 40 και 48 ετών.

Το στοιχείο που φέρεται να «έκαψε» τους δύο κατηγορούμενους, ήταν η επιγραφή της εταιρίας πάνω στο βαν

Σήμερα Σάββατο 29/4, ο 48χρονος και ο 40χρονος αδελφός του, που εκτιμάται πως ήταν πάνω στη μηχανή, οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή, ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Τρίτη 2/5.

Δείτε τη φωτογραφία του λευκού βαν

Καραιβαζ, Γιωργος Καραιβαζ, δολοφονια Καραιβαζ

Υπενθυμίζεται ότι, αμφότεροι συνελήφθησαν την Παρασκευή 28/4 για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με προσωπική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι συλλήψεις έγιναν σε Γέρακα και Νίκαια, ενώ οι Αρχές αναζητούν ακόμα ένα άτομο που σχετίζεται με τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Η ανακοίνωση των αστυνομικών Αρχών ανέφερε: «Από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι συνελήφθησαν σήμερα, Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, αμέσως μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, του 30ου Ανακριτικού Τμήματος Αθηνών, δύο ημεδαποί, 40 και 48 ετών, κατηγορούμενοι για την ανθρωποκτονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ που τελέστηκε την 9η Απριλίου 2021».

Ενεργοποιήθηκαν «επιχειρησιακά» κινητά τηλέφωνα – Συνομιλίες με όνομα της νύχτας

Σύμφωνα με την έρευνα της Αστυνομίας, οι δράστες σκόπευαν να δολοφονήσουν τον δημοσιογράφο μία ημέρα νωρίτερα. Ωστόσο, από σύμπτωση ο Γιώργος Καραϊβάζ έφυγε από το σπίτι του μισή ώρα νωρίτερα για να πάει στην εργασία του, με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστούν και να μην προχωρήσουν στην επίθεση.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται τα ονόματα πέντε προσώπων, ωστόσο, οι δικαστικές Αρχές έκριναν ότι μόνο για δύο άτομα υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν δύο «επιχειρησιακά» κινητά τηλέφωνα που ενεργοποιήθηκαν μόνο για μία φορά την επίμαχη ημέρα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αγοράστηκαν από κατάστημα στους Αμπελόκηπους που συνδέεται με άτομο, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη δικογραφία αλλά δεν είναι κατηγορούμενος.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη των δραστών από το λευκό βαν, το οποίο φέρεται να το οδηγούσε ο 48χρονος. Ο άντρας αυτός κλήθηκε πριν από περίπου 15 ημέρες στη ΓΑΔΑ για να απαντήσει γιατί το όχημα βρισκόταν εκείνη την ημέρα στον Άλιμο κοντά στο σπίτι του δημοσιογράφου. Φέρεται να απάντησε ότι δεν θυμάται.

Οι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών πήραν κατάθεση και από άλλους υπαλλήλους της εταιρείας καθαρισμού (στην οποία ανήκει το βαν). Από την έρευνα προέκυψε ότι την επίμαχη ημέρα το οδηγούσε ο 48χρονος.

Οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι χρησιμοποίησαν το αυτοκίνητο αυτό για να μην κινήσουν τις υποψίες και σε περίπτωση ελέγχου από διερχόμενους αστυνομικούς, να μην προκαλέσουν υπόνοιες ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει.

ieidiseis.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΗΠΑ: Πανάκριβο ελικόπτερο σφήνωσε κάτω από γέφυρα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Η Greenpeace τρολάρει δηλώσεις Βορίδη: «Να φτιάξουμε υποδομές για κάτι που γίνεται μία φορά στα 400 χρόνια;»

Η περιβαλλοντική οργάνωση σχολιάζει με φωτογραφίες τις κυβερνητικές δηλώσεις περί κακοκαιρίας και την «περίοδο επαναφοράς 400 ετών» που κυριάρχησε...

British Airways: Σάλος με πιλότο της που βρέθηκε σε όργιο με ναρκωτικά λίγες ώρες πριν την πτήση

Ο Mike Beaton αναγκάστηκε να κρεμάσει την στολή του πιλότου της British Airways αφού ανακαλύφθηκαν μηνύματά του προς συνάδερφό...

Με πρόστιμο 400 ευρώ κινδυνεύουν 3.000.000 οδηγοί στην Ελλάδα -Ποιος είναι ο λόγος

Ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το ποσοστό αποχής από τους ελέγχους ΚΤΕΟ γεγονός που συνιστά τροχοπέδη τόσο για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας όσο και την...

Στενεύει ο κλοιός για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Έρχονται «κόφτες» στα κοινωνικά επιδόματα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...