Αρχική Οικονομία Δώρο Πάσχα 2023: Ποιοι είναι οι άτυχοι που το «χάνουν» και γιατί

Δώρο Πάσχα 2023: Ποιοι είναι οι άτυχοι που το «χάνουν» και γιατί

Κακοπληρωτής λόγω… γραφειοκρατίας στο Δώρο Πάσχα των νέων γονέων που κάνουν χρήση της ειδικής δίμηνης άδειας ανατροφής του τέκνου εμφανίζεται η ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ).

Αν και το Δώρο (ισχύει μόνο στον ιδιωτικό τομέα) πρέπει να καταβληθεί τη Μεγάλη Τετάρτη (12/4), ωστόσο πολλοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που πέτυχαν και πήραν άδεια ανατροφής τέκνου (28 του ν. 4808/2021), πιθανότατα δεν θα (προ)λάβουν την αναλογία Δώρου.

Αν για παράδειγμα έλαβαν την, δίμηνης διάρκειας, άδεια από την ΔΥΠΑ, η οποία πληρώνετε στο ύψος του βασικού μισθού -780 ευρώ μεικτά από 1/4/2023- δεν θα λάβουν εγκαίρως περί τα 170 ευρώ που δικαιούνται.

(Ουσιαστικά το 1/4 του καθαρού μισθού, αφού για 4μηνη εργασία από Ιανουάριο μέχρι Απρίλιο το Δώρο Πάσχα είναι 1/2 του μισθού).

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στη ΔΥΠΑ Κωνσταντίνος Λιβέρης, «από τον Ιούνιο του2021 που ψηφίστηκε η σχετική ρύθμιση, μόλις την 5η Ιανουαρίου 2022, ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική αίτηση για την επιδότηση της γονικής άδειας μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr», σύμφωνα με το ieidiseis.gr.

Δίμηνη άδεια

Να σημειωθεί ότι η ΔΥΠΑ καταβάλλεται για δύο μήνες επίδομα γονικής άδειας σε κάθε γονέα, ποσού ίσου με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό.

Και για έξι μήνες, από τον 6/2021-1/2022, η ΔΥΠΑ δεχόταν τις αιτήσεις μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας χωρίς να προχωράει η επεξεργασία τους. Αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή του Νόμου τους εστάλησαν τον Ιανουάριο του 2022, έξι ολόκληρους μήνες μετά την νομοθέτηση.

«Παρά ταύτα, ακόμη δεν έχει προωθηθεί ηλεκτρονικά η επεξεργασία των σχετικών αιτήσεων» του επιδόματος γονικής άδειας και η όλη διαδικασία «εγκυμονεί πολλούς κινδύνους στους υπολογισμούς του καθώς δεν γίνεται ενιαία για όλες τις Υπηρεσίες της ΔΥΠΑ».

Κατά συνέπεια και λόγω γραφειοκρατίας «το Δώρο Πάσχα για το επίδομα γονικής αδείας όπως είναι προφανές δεν θα καταβληθεί με τον ίδιο ρυθμό αυτόματης καταβολής του όπως τα υπόλοιπα επιδόματα αλλά θα υπάρξουν πολλές καθυστερήσεις σε μια οικονομική συγκυρία εξαιρετικώς δύσκολη για την κοινωνία…» αναφέρει ο κ. Λιβέρης.

Ποιοι λαμβάνουν Δώρο

Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο αυτή (1/1-30/4), δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με μισό (1/2) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Για τους αμειβόμενους με τον βασικό μισθό με βάση τα 780 ευρώ μεικτά (662 καθαρά) καθώς το Δώρο υπολογίζεται με τον μισθό Απριλίου (συγκεκριμένα της 16ης/4/2023)

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ «σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής: προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για δώρο Πάσχα.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).

Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ζιμπάμπουε: Έξι νεκροί και 15 παγιδευμένοι μετά από κατάρρευση μέρους ορυχείου

Τουλάχιστον έξι εργαζόμενοι σε ορυχείο έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε τμήμα της εγκατάστασης Μπέι Χορς στην Τσεγκούτου, 100...

ΟΑΚΑ: Πού οφείλεται το πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα -Τι είναι το φαινόμενο Stress Corrosion

Για το πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, μίλησε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης...

Ακίνητα: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση την αγορά κατοικίας -Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ενισχύοντας τα...

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η τιμή του ψωμιού

Σε αύξηση της τιμή στο ψωμί, η οποία μπορεί να φτάσει έως και τα 15 λεπτά, προσανατολίζονται οι αρτοποιοί. Αυτή τη στιγμή,...

Τουρκικά F-16: Την πολιτική Μενέντεζ συνεχίζει ο αντικαταστάτης του

Ανοιχτός στην πώληση F-16 στην Τουρκία υπό προϋποθέσεις δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπεν...