Αρχική Οικονομία Δώρο Πάσχα: Μέχρι πότε καταβάλλεται – Ποιοι το λαμβάνουν

Δώρο Πάσχα: Μέχρι πότε καταβάλλεται – Ποιοι το λαμβάνουν

Η ισχύουσα νομοθεσία αναφέρει ότι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρο Πάσχα.

Όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στην χώρα δικαιούνται το δώρο – επίδομα – Πάσχα, όπως και το αντίστοιχο των Χριστουγέννων σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Όπως αναφέρεται ρητά στους κανονισμούς που διέπουν το πλαίσιο του εν λόγω μέτρου, οι διατάξεις για τα δώρα εορτών είναι δημοσίας τάξεως, που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται και είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, όπως και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής τους. Το επίδομα Πάσχα το δικαιούνται και πρέπει να το λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Η ισχύουσα νομοθεσία αναφέρει ότι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρο Πάσχα.

Εάν το δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί μέσα στην ορισμένη προθεσμία τότε ο εργαζόμενος μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία σε βάρος του εργοδότη, κάτι που επιφέρει την ποινική δίωξη σε βάρος του λόγω μη έγκαιρης καταβολής.

Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη, ωστόσο εννοείται ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Για το Δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Πότε και ποιοί θα το λάβουν

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.

Συγκεκριμένα, η καταβολή του οφείλει να έχει γίνει έως την Μεγάλη Τετάρτη, 12/4.

Σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό του, όσοι έχουν εργαστεί από 1/1 έως 30/4 λαμβάνουν ολόκληρο δώρο, ενώ εάν οι μέρες εργασίες είναι λιγότερες τότε λαμβάνουν το δώρο κατά αναλογία των ημερών εργασίας.

Το ίδιο ισχύει και για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, λαμβάνουν ένα ημερομίσθιο για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες εργασίας.

Ποσά κατώτατου μισθού

Αυξημένο δώρο κατώτατου μισθού: 406,25 €

Επίδομα αδείας: 390 €

Δώρο Χριστουγέννων: 812,5 €

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πουλούσαν ναρκωτικά μέσω… βουλκανιζατέρ – 4 συλλήψεις

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών και φαρμακευτικών δισκίων προχώρησαν τα στελέχη της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών...

Έρχονται τα διόδια με χιλιομετρική χρέωση -Σε ποιο δρόμο θα πληρώνουμε με βάση τα χιλιόμετρα που θα διανύουμε;

Προχωράει ο νέος αυτοκινητόδρομος που θα καταστήσει την ευκολότερη την πρόσβαση από την Αθήνα στον Πύργο και θα εξασφαλίσει...

Η επόμενη μέρα στην αγορά ακινήτων: «Χαλινάρι» στο Airbnb με νέο ΚΑΔ, ΦΠΑ, τέλη και… άνοιγμα βιβλίων

Σύντομα η αγορά ακινήτων, έτσι όπως την γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, θα αλλάξει: Οι 7 κυβερνητικές παρεμβάσεις που φέρνουν νέο ΚΑΔ, ΦΠΑ, «χαράτσι» και… άνοιγμα...

Σοκ σε πτήση: Πίστευαν ότι η επιβάτιδα κοιμόταν, όμως ήταν νεκρή

Σε θρίλερ εξελίχθηκε μια πτήση της British Airways από το Λονδίνο προς τη γαλλική Νίκαια, όταν μια επιβάτιδα του...

Μυστήριο στην Άρτα: Βρήκαν βαριά τραυματισμένο 69χρονο από όπλο, δίπλα στο νεκρό του άλογο

Στο νοσοκομείο Άρτας νοσηλεύεται με βαριά τραύματα 69χρονος αλλοδαπός, ο οποίος εντοπίστηκε χθες Σάββατο χωρίς τις αισθήσεις...