Αρχική Ελλάδα Δύο σημαντικές αλλαγές έρχονται στην αγορά των μισθώσεων Airbnb

Δύο σημαντικές αλλαγές έρχονται στην αγορά των μισθώσεων Airbnb

Υπάρχει ένα γκρίζο θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να αλλάξει καθώς επιτρέπει σε επιχειρηματικούς ομίλους υπό το μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης να ασκούν δραστηριότητα πλήρως ανταγωνιστική προς τα ξενοδοχεία

Δύο αλλαγές αναμένονται στην αγορά των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων τύπου Airbnb. Όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του κύκλου παρουσιάσεων της εθνικής στρατηγικής για τον “Τουρισμό 2030”, γίνονται ενέργειες στις πλατφόρμες Booking.com και Expedia για να διαχωριστούν οι αναζητήσεις και η προβολή, δηλαδή ποιες αφορούν καταλύματα που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση και ποιες ξενοδοχειακά καταλύματα.

Παράλληλα, είπε, θα γίνει διαχωρισμός της αγοράς ανάμεσα σε όσους μισθώνουν μαζικά καταλύματα (ακόμη και δεκάδες καταλύματα ως “πακέτο”) και σε όσους εκμισθώνουν ένα ακίνητο στο πλαίσιο της τουριστικής ζήτησης. Υπογράμμισε τέλος πως θα υπάρξει κοινή νομοθεσία μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

airbnb-computerchoy-450x302

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος σύμφωνα με την Βίκυ Κουρλιμπίνη, αναφερόμενος κατά την ομιλία του και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι αναγνωρίζονται ως μέρος του τουριστικού προϊόντος. Ωστόσο, τόνισε ότι πέραν της μεμονωμένης δραστηριότητας υπάρχει και ένα γκρίζο θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να αλλάξει καθώς επιτρέπει σε επιχειρηματικούς ομίλους υπό το μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης να ασκούν δραστηριότητα πλήρως ανταγωνιστική προς τα ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την εισφοροδιαφυγή. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι κατά το πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να θέτουν όρια στην άσκηση της δραστηριότητας.

“Αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο γιατί η Αθήνα είναι σε μια περίοδο πολύ ισχυρής ανάπτυξης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό όλα να γίνονται με διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και με διασφάλιση κοινού πεδίου δράσης για όλους”, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Έκρηξη στην ζήτηση

Εντωμεταξύ- και ενώ η τουριστική κίνηση παραμένει έντονη- η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι στα ύψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας AirDNA, η Ελλάδα κατέγραψε άνοδο 13,5% στις διανυκτερεύσεις το Σεπτέμβριο σε σχέση με το 2019. Πρώτη ήρθε η Γαλλία με άνοδο 19,2%, η Γερμανία με 15,7% και η Αυστρία με 15,1%, με τη χώρα μας να ακολουθεί αμέσως μετά.

Η Ελλάδα σημείωσε θετικό πρόσημο και ως προς τον αριθμό των διαθέσιμων καταχωρήσεων, την ώρα που μόνο 8 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των κορυφαίων 20 μέτρησαν τον Σεπτέμβριο περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα απ’ ό,τι το 2019. Η μεγαλύτερη αύξηση στις διαθέσιμες καταχωρήσεις σημειώθηκε στη Νορβηγία (11,2%), τη Γαλλία (8,5%) και την Πολωνία (7,7%), με την Ελλάδα να κατατάσσεται όγδοη με 0,6%.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση 61,8% στην ζήτηση σε σύγκριση με πέρσι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ ξεχωρίζει και ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που αύξησαν τις διανυκτερεύσεις αυτό το καλοκαίρι σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αιχμής του 2019, με ποσοστό 24,1%, ερχόμενη δεύτερη (πρώτη η Γερμανία με ποσοστό 24,8% και τρίτη η Γαλλία με 21,9% ανάμεσα σε 20 χώρες της Ευρώπης).

Η ζήτηση τους επόμενους μήνες

Αναφορικά με τις κρατήσεις για το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η ζήτηση για ενοικίαση ακινήτων μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 8% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Πάντως, για το τετράμηνο Δεκεμβρίου – Μαρτίου, η ζήτηση υστερεί σε σχέση με το 2019 (-15,7%), υπό τον φόβο του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης. Ενδεικτικό της ανασφάλειας είναι το γεγονός ότι αύξηση της ζήτησης παρατηρήθηκε μόνο σε Αυστρία, Γαλλία και Φινλανδία.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

11η Σεπτεμβρίου 2001: Θα έριχναν και 5ο αεροπλάνο; – Τι συνέβη με την πτήση United 23;

Ο κυβερνήτης Tom Mannello βρισκόταν σε ετοιμότητα για την απογείωση της πτήσης 23 της United Airlines. Μέχρι που δόθηκε εντολή να επιστρέψουν όλα τα...

Ρωσία: Απαγορεύει τα iPhone σε αξιωματικούς – «Πετάξτε τα ή δώστε τα στα παιδιά»

«Τελείωσαν όλα για το iPhone: ή πετάξτε το ή δώστε το στα παιδιά», έγραφε η Kommersant.Το Κρεμλίνο έδωσε εντολή σε αξιωματούχους...

Κατώτατος μισθός: Πώς διαμορφώνονται επιδόματα και τριετίες – Πότε η πληρωμή για το δώρο Πάσχα

Από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός μικτά θα είναι 780 ευρώ, με τις καθαρές αποδοχές να διαμορφώνονται στα 666 ευρώ,...

Τροχαία: 1.322 παραβάσεις στην Πελοπόννησο μέσα σε 7 ημέρες

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.Συγκεκριμένα το διάστημα από...