Αρχική Ελλάδα Έχεις το νέο δίπλωμα οδήγησης –Πότε πρέπει να το αλλάξεις για να...

Έχεις το νέο δίπλωμα οδήγησης –Πότε πρέπει να το αλλάξεις για να αποφύγεις το πρόστιμο;

Τα νέου τύπου διπλώματα οδήγησης έχουν ημερομηνία λήξης και επομένως πρέπει να ανανεώνονται ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Το νέο τύπου δίπλωμα οδήγησης σε μορφή ροζ κάρτας έχουν αρχίσει να προμηθεύονται οι οδηγοί στην Ελλάδα, δεδομένου ότι αυτό ευνοεί τη χρήση του στο εξωτερικό και έχει περισσότερες δικλίδες ασφαλείας από το χάρτινο.

Αυτό, ωστόσο, που πολλοί οδηγοί αγνοούν είναι ότι τα πλαστικοποιημένα διπλώματα έχουν ημερομηνία λήξης και επομένως πρέπει να ανανεώνονται ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 200 ευρώ.

Ειδικότερα, το νεότερο δίπλωμα τύπου κάρτας έχει διάρκεια ισχύος 15 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οδηγοί μπορούν να δουν πότε εκδόθηκε η άδεια οδήγησής τους και πότε αυτή λήγει στους κωδικούς 4α. και 4β. αντίστοιχα οι οποίοι υπάρχουν δίπλα από τη φωτογραφία τους (δείτε την παρακάτω φωτογραφία).

4α. Ημερομηνία έκδοσης διπλώματος4β. Ημερομηνία λήξης διπλώματος
4α. Ημερομηνία έκδοσης διπλώματος
4β. Ημερομηνία λήξης διπλώματος

Ανά 15 χρόνια το πλαστικοποιημένο δίπλωμα πρέπει να ανανέωνεται κάτι που απαιτεί την υποβολή του οδηγού σε ιατρικές εξετάσεις από παθολόγο και οφθαλμίατρο.

Μόλις, ωστόσο, ο οδηγός συμπληρώσει την ηλικία των 65 ετών, η ισχύς του διπλώματος δεν υπερβαίνει τα 3 έτη από την ημέρα της επιτυχούς εξέτασης προσόντων και συμπεριφοράς.

νέο δίπλωμα οδήγησης ανανέωση

Μετά τη συμπλήρωση, μάλιστα, της ηλικίας των 80 ετών, η διοικητική ισχύς όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα 2 έτη και απαιτείται εξέταση από ιατρούς των εξής ειδικοτήτων: Παθολόγου, Οφθαλμιάτρου, Ωτορινολαρυγγολόγου & Νευρολόγου ή Ψυχίατρου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανανέωση της ελληνικής άδειας οδήγησης μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσω του gov.grΠατήστε εδώ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Αυτές είναι οι θρυλικές θεάσεις UFO που προβληματίζουν τους ειδικούς – «Όλα ήταν… μπαλόνια»

Πληθαίνουν οι αναφορές των διεθνών ΜΜΕ στα ΑΤΙΑ – Ποιες είναι όμως οι πιο γνωστές θεάσεις UFO που ακόμα προβληματίζουν τους ειδικούς; –...

Αύξηση 15% στις πτήσεις για Ελλάδα, σε σχέση με το 2019

Στην ιδιαίτερη δυναμική με την οποία ξεκίνησε η φετινή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή της στο...

Ακρίβεια: Τα πέντε καθημερινά προϊόντα που πληρώνουμε χρυσάφι

Τι κι αν ο πληθωρισμός έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών, οι καταναλωτές στην Ελλάδα συνεχίζουν να πληρώνουν «χρυσάφι»...

Διεθνής ανησυχία για τα πυρηνικά στη Λευκορωσία -«Επικίνδυνη και ανεύθυνη η στάση της Ρωσίας», λέει το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη« την στάση της Ρωσίας μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανάπτυξη...

Πληγή για την Ελλάδα η έλλειψη καλά πληρωμένων θέσεων εργασίας

Η «γενιά των 800 ευρώ» επιστρέφει. Με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ μεικτά αλλά και τη μείωση της ανεργίας, η...