Αρχική Ελλάδα Εφιάλτης με το ρεύμα: Ποιοι θα πάρουν εκκαθαριστικό με πάνω από 600...

Εφιάλτης με το ρεύμα: Ποιοι θα πάρουν εκκαθαριστικό με πάνω από 600 ευρώ – Παραδείγματα

Ο εφιάλτης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει τέλος, καθώς τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά. Παρά τον υπερδιπλασιασμό της κρατικής επιδότησης για τον Νοέμβριο -κάθε νοικοκυριό θα εισπράττει 39 ευρώ τον μήνα ως “αποζημίωση” για τις 300 κιλοβατώρες που καταναλώνει- η επιβάρυνση από την εκτόξευση της τιμής του ρεύματος θα είναι πολύ μεγάλη.

Ενώ υπολείπονται λίγα 24ωρα για να κλείσει ο μήνας, η μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος (βάσει της οποίας υπολογίζεται το χαράτσι στους λογαριασμούς μας που λέγεται ρήτρα αναπροσαρμογής) έχει ήδη εκτιναχθεί στα 228 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή στα 23 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Από τη στιγμή που το Δημόσιο επιδοτεί τα 13 λεπτά για τον συγκεκριμένο μήνα είναι προφανές ότι ακόμη και μετά τον υπερδιπλασιασμό της επιδότησης, προκύπτει επιβάρυνση 13 λεπτών για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες και 23 λεπτών του ευρώ για τις επόμενες κιλοβατώρες, καθώς στις 300 κιλοβατώρες η επιδότηση “πλαφονάρει”.

Και επειδή είναι δύσκολο να υπολογίζει κανείς με βάση τις κιλοβατώρες, ιδού ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πόσο μπορεί να έρθει ένας εκκαθαριστικός λογαριασμός ρεύματος του τετραμήνου Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου μέσα στον Δεκέμβριο:

1. Το νοικοκυριό καταναλώνει 300 κιλοβατώρες ανά μήνα. Έχει κυμαινόμενο τιμολόγιο και η εταιρεία χρεώνει 6 λεπτά την κάθε κιλοβατώρα. Ο λογαριασμός θα φτάσει στα 281,86 ευρώ. Θα ήταν κατά 66 ευρώ μεγαλύτερος χωρίς την κρατική επιδότηση. Στο ποσό των 281,86 ευρώ, περιλαμβάνεται το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που παίρνει η εταιρεία (συνολικά 72 ευρώ ή 18 ευρώ ανά μήνα) οι “ρυθμιζόμενες χρεώσεις” που για το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι 66,39 ευρώ, ο ΦΠΑ που είναι 19,69 ευρώ και η ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία είναι 189 ευρώ εκ των οποίων τα 66 ευρώ καλύπτονται από την κρατική επιδότηση. Είναι προφανές ότι αν το νοικοκυριό έχει πληρώσει κάποια ποσά ως “έναντι” αυτά θα αφαιρεθούν από το ποσό των 281,86 ευρώ που προαναφέρθηκε.

2. Το νοικοκυριό καταναλώνει 600 κιλοβατώρες ανά μήνα. Έχει κυμαινόμενο τιμολόγιο και η εταιρεία χρεώνει 6 λεπτά την κάθε κιλοβατώρα. Ο λογαριασμός θα φτάσει στα 624 ευρώ. Και πάλι η κρατική επιδότηση είναι 66 ευρώ καθώς, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει το πλαφόν των 300 κιλοβατωρών. Στον συγκεκριμένο λογαριασμό, η ρήτρα αναπροσαρμογής επιβαρύνει τον λογαριασμό με 380 ευρώ δηλαδή περίπου 6 φορές περισσότερα συγκριτικά με την κρατική επιδότηση.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Θεσσαλονίκη: Τα δύο μπουκάλια «έλυσαν» τον γρίφο – Εξιχνιάστηκε δολοφονία γυναίκας από το 2015

Δύο μπουκάλια, το ένα με γάλα και το άλλο με μπύρα, δίπλα σε μια ημιθανή γυναίκα η οποία τελικά κατέληξε, οδήγησαν...

Κορονοϊός στη Βόρεια Κορέα: Καλούν τους πολίτες να κάνουν γαργάρες με αλατόνερο

Με ένα πρωτόγνωρο ξέσπασμα κορονοϊού βρίσκεται αντιμέτωπη η Βόρεια Κορέα, που ενισχύει την παραγωγή παραδοσιακών, κορεατικών φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού. Στόχος η αντιμετώπιση του...

Πάτρα: Η Τζωρτζίνα βασανίστηκε με πολλαπλούς τρόπους, λέει ο ιατροδικαστής Λέων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, «η Τζωρτζίνα ήταν ένα παιδάκι που βασανίστηκε με πολλαπλούς τρόπους, με πολλαπλούς εξωγενείς παράγοντεςΝέα...

Βόλος: Δήλωσε τη γέννηση του εγγονού του 11 μέρες μετά για να πάρει το επίδομα των 2.000 ευρώ

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 45 ημερών με αναστολή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο ΒόλουΕτεροχρονισμένα διαπιστώθηκε ότι δήλωσε τη γέννηση του εγγονού του στο...

Ρόδος: Εκβίαζε ιερέα πως θα δημοσιεύσει φωτογραφίες του στο διαδίκτυο – Του «έφαγε» 20.000 ευρώ

Ο ιερέας είχε γνωρίσει το 2012 τον κατηγορούμενο στο νησί, το οποίο επισκεπτόταν σε διάφορες εορτές για να πουλά εικόνες και...