Αρχική Ελλάδα Εφιάλτης οι λαγοκέφαλοι στην Κάλυμνο: Οι ψαράδες ζητούν επικήρυξη – Ο κίνδυνος...

Εφιάλτης οι λαγοκέφαλοι στην Κάλυμνο: Οι ψαράδες ζητούν επικήρυξη – Ο κίνδυνος στα επόμενα 10 χρόνια

Την έντονη ανησυχία τους για την μεγάλη αύξηση στην παρουσία των λαγοκέφαλων σε Δωδεκάνησα και Κρήτη εκφράζουν οι ψαράδες της Καλύμνου, κρούοντας το καμπανάκι τόσο για την αλιεία όσο και για τον τουρισμό.

Όπως αναφέρουν, ο πολλαπλασιασμός των λαγοκέφαλων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κω –Καλύμνου είναι ανησυχητικός και καθιστά μέχρι και αδύνατη την αλιεία, από τους επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής.

«Είναι ένα θέμα που αναδεικνύουμε συνεχώς, απλά φέτος διαπιστώνουμε ότι η ποσότητα έχει αυξηθεί επικίνδυνα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δουλέψουμε εντελώς», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου Μανώλης Κουλλιάς, μιλώντας στο kalymnos-news.gr.

«Φέτος οι λαγοκέφαλοι είναι παρά πολλοί και μεγάλοι»

«Τα νησιά της Δωδεκανήσου, η Κρήτη, όλη η Νότια Ελλάδα, αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα που προέκυψε από την κλιματική αλλαγή και την εισβολή ξενόφερτων ειδών, ένα από αυτά είναι και ο λαγοκέφαλος. Από εκεί που ήλθε, υπήρχαν φυσικοί αντίπαλοι ώστε να μην ξεφύγει ο κύκλος. Οι φυσικοί αντίπαλοι είναι τα μεγαλύτερα ψάρια που δεν υπάρχουν στην περιοχή μας. Αποτέλεσμα αυτού, είναι να πολλαπλασιάζεται συνεχώς. Φτάσαμε σε ένα σημείο φέτος να μην μπορούμε να πάμε να δουλέψουμε, γιατί καταστρέφουν τα εργαλεία, τα παραγάδια και τα δίχτυα. Πάμε, ρίχνουμε τα εργαλεία μας, τα καταστρέφουν και φεύγουμε χωρίς ψάρια και χωρίς εργαλεία. Φέτος οι λαγοκέφαλοι είναι παρά πολλοί και μεγάλοι», τονίζει ο ίδιος.

λαγοκέφαλοι

Η συμπεριφορά των λαγοκέφαλων – «Μέσα σε 10 χρόνια έφτασαν τα 10 κιλά»

«Πριν 7-8 χρόνια σε μία επιτροπή αλιείας στη βουλή, λόγω και της εμπειρίας μου, είχα πει για τη συμπεριφορά αυτού του είδους του ψαριού, που δεν ταιριάζει με τα υπόλοιπα ψάρια που είναι στην περιοχή μας. Δεν φοβάται, διεκδικεί το φαγητό του μέχρι και την τελευταία στιγμή πάνω στην προπέλα, που δεν κάνουν τα υπόλοιπα ψάρια, και θα πρέπει να ασχοληθεί η Ελληνική πολιτεία γιατί θα επηρεάσει και τον τουρισμό, διότι την εποχή αυτή επιβιώνει και ζει δίπλα στην παραλία, σε βάθος 2-3 μέτρα και είναι επικίνδυνο. Έχουμε συναντήσει στην περιοχή μας μέχρι και 10 κιλά λαγοκέφαλο. Από συνάδελφο στην Αστυπάλαια, ενημερώθηκα ότι ψάρεψε λαγοκέφαλο 18 κιλά. Μέσα σε 10 χρόνια έφτασε στην περιοχή μας τα 10 κιλά. Φανταστείτε τι θα γίνει στα επόμενα 10 χρόνια», επισημαίνει.

Αίτημα για επικήρυξη των λαγοκέφαλων

Στη συνέχεια, ο κ. Κουλλιάς αναφέρθηκε στον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου της μεγάλης αύξησης και του επικίνδυνου πολλαπλασιασμού των λαγοκεφάλων και των προβλημάτων που δημιουργούν.

Όπως είπε, το συγκεκριμένο είδος ψαριού θα πρέπει να επικηρυχθεί, όπως έχει κάνει η Κύπρος εδώ και χρόνια και τώρα τελευταία και η Τουρκία, έτσι ώστε να φτιαχτούν ειδικά εργαλεία, διότι τα εργαλεία που έχουμε δεν μπορούν να τα πιάσουν. Να ασχοληθούν τα σκάφη να φτιάξουν ειδικά παραγάδια από σύρμα, ώστε να ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Στην Κάλυμνο, οι ψαράδες, είμαστε σε απόγνωση και απελπισία σε συνδυασμό μα τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Επίθεση Μπάιντεν σε Πούτιν: Τον έβρισε σε δημόσια ομιλία του

Ο Τζο Μπάιντεν καταφέρθηκε εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν με υβριστικό τρόπο, κατατάσσοντάς τον ανάμεσα στις «υπαρξιακές απειλές» για την ανθρωπότητα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης...

Ο «τιμοκατάλογος» του υπουργείου Υγείας: Τρία ευρώ για κάθε ακτινογραφία και ένα ευρώ το παραπεμπτικό για αίματος

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Φορολογικές δηλώσεις: «Αυτόματη» η υποβολή για μισθωτούς – συνταξιούχους – Τι ισχύει για το προσυμπληρωμένο Ε1

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Απαντήσεις ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων που πνίγηκαν στα Σφακιά – Τι ακριβώς συνέβη;

Οι δύο φίλοι το πρωί της Κυριακής ξεκίνησαν για μια ακόμα θαλάσσια βόλτα στην περιοχή των Σφακίων. Ωστόσο, δεν...

Χίος: Πλήρωσε ακριβά τον… έρωτα και έχασε 6.000 ευρώ – Συνελήφθη 42χρονη αλλοδαπή

Εξιχνιάστηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, υπόθεση απάτης, η οποία διαπράχθηκε πριν από δεκατέσσερις μήνες περίπου...