Αρχική Οικονομία ΕΦΚΑ: Επανέρχονται παλαιότερες ρυθμίσεις – Προσωρινή αναστολή πλειστηριασμών

ΕΦΚΑ: Επανέρχονται παλαιότερες ρυθμίσεις – Προσωρινή αναστολή πλειστηριασμών

Σε ευκαιρία για προσωρινή ανάκτηση της ασφαλιστικής ενημερότητας για επιχειρήσεις και ιδιώτες που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ παρά σε διευκόλυνση για τμηματική πληρωμή του χρέους παραπέμπει η «ρύθμιση» που εισήγαγε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας.

Και αυτό καθώς πρόκειται για «ανάδυση» (επαναφορά) προηγούμενης ρύθμισης 120 δόσεων και αφορά μόνο σε όσους είχαν ενταχθεί σε αυτή (παλαιότερα) και όχι σε νέα χρέη. Τα οποία νέα χρέη από την τρέχουσα διαχείριση υπάγονται σε 36 δόσεις (και 72 τα έκτατα).

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να έχει άλλα χρέη (οφειλές στον ΕΦΚΑ) ή αυτά να τα ρυθμίσει (24 ή 48 δόσεις κατά περίπτωση).

Μάλιστα στις νέες οφειλές, που εντάσσονται στις 36 έως 72 δόσεις, δεν υπάγονται τυχόν οφειλές στην επικουρική ασφάλιση όσων εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά το 2022 (νέοι Δικηγόροι, Μηχανικοί κ.α.) που ασφαλίζονται στο κεφαλαιοποιητικό ΤΕΚΑ.

Κατά συνέπεια πρόκειται για προσωρινή ανάσα σε προβληματικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να αναστείλουν τυχόν πλειστηριασμούς για χρέη στο ΚΕΑΟ, να συνάψουν δάνειο ή να μεταβιβάσουν περιουσιακά στοιχεία καταβάλλοντας εφάπαξ δύο παλαιότερες δόσεις, αλλά δεν καλύπτονται/διευκολύνονται όσοι έχουν οφειλές το τελευταίο διάστημα της κρίσης (ακρίβεια).

Οι νέες διατάξεις καλύπτουν τους παλαιούς οφειλέτες ως εξής:

1. Όσοι έχουν απολέσει τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, έχουν τη δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις που καλύπτουν τις δυο παλαιότερες οφειλόμενες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023. Οι δόσεις που έχουν απολεσθεί μεταφέρονται, έντοκα, στο τέλος της ρύθμισης.

Η δυνατότητα αναβίωσης παρέχεται μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023, εκτός και εάν οι οφειλές έχουν υπαχθεί μετά την απώλεια της ρύθμισης σε άλλες ρυθμίσεις (στον εξωδικαστικό μηχανισμό του ν. 4469/2017 ή σε ρύθμιση οφειλών του ν. 4738/2020 («δεύτερη ευκαιρία»).

2. Οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης (πλην του ΤΕΚΑ) που αφορούν περιόδους απασχόλησης Σεπτεμβρίου 2021 έως Δεκεμβρίου 2022 και που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής 36 έως και 72 δόσεων, με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

Στη νέα αυτή ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες – κατά την 1η Φεβρουαρίου 2023 – πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν, αποκλειστικά, οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τις παραπάνω περιόδους απασχόλησης (Σεπτέμβριος 2021 με Δεκέμβριο 2022).

  1. Οι οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση που τηρείται δεν μπορούν να κάνουν χρήση του νέου σχήματος.
  2. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 30 ευρώ. Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των ρυθμισμένων οφειλών, χωρίς την επιβάρυνση επιτοκίου.
  3. Η ρύθμιση χάνεται αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει ποσό δόσεων που αντιστοιχεί δυο δόσεις της ρύθμισης ή δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Αυτές είναι οι θρυλικές θεάσεις UFO που προβληματίζουν τους ειδικούς – «Όλα ήταν… μπαλόνια»

Πληθαίνουν οι αναφορές των διεθνών ΜΜΕ στα ΑΤΙΑ – Ποιες είναι όμως οι πιο γνωστές θεάσεις UFO που ακόμα προβληματίζουν τους ειδικούς; –...

Αύξηση 15% στις πτήσεις για Ελλάδα, σε σχέση με το 2019

Στην ιδιαίτερη δυναμική με την οποία ξεκίνησε η φετινή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή της στο...

Ακρίβεια: Τα πέντε καθημερινά προϊόντα που πληρώνουμε χρυσάφι

Τι κι αν ο πληθωρισμός έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών, οι καταναλωτές στην Ελλάδα συνεχίζουν να πληρώνουν «χρυσάφι»...

Διεθνής ανησυχία για τα πυρηνικά στη Λευκορωσία -«Επικίνδυνη και ανεύθυνη η στάση της Ρωσίας», λέει το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη« την στάση της Ρωσίας μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανάπτυξη...

Πληγή για την Ελλάδα η έλλειψη καλά πληρωμένων θέσεων εργασίας

Η «γενιά των 800 ευρώ» επιστρέφει. Με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ μεικτά αλλά και τη μείωση της ανεργίας, η...