Αρχική Οικονομία ΕΦΚΑ: Πώς θα βγείτε στη σύνταξη αν χρωστάτε

ΕΦΚΑ: Πώς θα βγείτε στη σύνταξη αν χρωστάτε

Χιλιάδες οφειλέτες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν συσσωρευμένες οφειλές έχουν την δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν – Όσα είπε ο φοροτεχνικός Γιάννης Χατζησαλάτας στο Newsbomb.gr

Δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με ασφαλιστικές οφειλές δεν μπορούν να υποβάλλουν τα χαρτιά τους ώστε να συνταξιοδοτηθούν.

Ωστόσο, οι ασφαλισμένοι οφειλέτες θα μπορούν να τύχουν παραγραφής των παλαιών οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ, χάνοντας όμως αντίστοιχα ασφαλιστικό χρόνο.

Ο φοροτεχνικός Γιάννης Χατζησαλάτας μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε πως «ο ασφαλισμένος του ΕΦΚΑ εφόσον αφαιρέσει τα χρόνια που χρωστάει και πλέον οι οφειλές του είναι κάτω από το όριο οφειλής που έχει ο κάθε ασφαλιστικός φορέας τότε συνταξιοδοτείται και η οφειλή κρατείται από την σύνταξή του».

Και διευκρίνισε πως «όταν κάνεις διαγραφή ασφαλιστικού χρέους ταυτόχρονα διαγράφεται και ο ασφαλιστικός βίος που αντιστοιχεί για το ίδιο διάστημα».

Μάλιστα ο κος Χατζησαλάτας επεσήμανε πως αν «ο ασφαλισμένος οφειλέτης διαγράψει 2 χρόνια οφειλές, αυτά τα 2 χρόνια δεν προσμετρούνται στην σύνταξή του».

Σταϊκούρας: Τον Απρίλιο ξεκινά η ρύθμιση για 72 και 120 δόσεις – Τι είπε για τις συντάξεις

«Είναι προφανές ότι δεν έχουμε τελειώσει με τις συντάξεις. Ενδεικτικά θα πω ότι του χρόνου με βάση τον πληθωρισμό και τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης φέτος, θα υπάρξει μία νέα μόνιμη αύξηση στις συντάξεις περίπου 3,4%».

Αυτό ανέφερε με νέες του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αρκεί η Νέα Δημοκρατία να παραμείνει στην κυβερνητική εξουσία. Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, τον Απρίλιο θα ξεκινήσει η ρύθμιση για τις 72 και 120 δόσεις. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «ήταν η πιο δύσκολη συζήτηση που είχαμε με τους θεσμούς. Το ότι έχουμε βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας – όπως ισχύει στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Κύπρο – δεν σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία δεν αξιολογείται. Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη αυτό το πλαίσιο ρυθμίσεων. Κάναμε την πιο γενναιόδωρη εφικτή ρύθμιση έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας που πράγματι έχουν δυσκολίες εξαιτίας και της τρίτης κρίσης, να κρατήσουμε την κουλτούρα πληρωμών και ταυτόχρονα να βοηθήσουμε αυτούς που ήταν συνεπείς φορολογούμενοι. Εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσει τον Απρίλιο».

Τι είπε για τα νέα μέτρα ο Χρήστος Σταϊκούρας

Αναφερόμενος στο πακέτο των μέτρων που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «τα νέα μέτρα δεν ταράζουν την οικονομική ισορροπία». Πρόσθεσε δε, ότι «τα επτά κοινωνικά μέτρα είναι επιπλέον παρεμβάσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ. Βρήκαμε με ασφάλεια δημοσιονομικό χώρο, έτσι ώστε να μην διαταράσσεται η αναγκαία κοινωνική ισορροπία και αυτός ο δημοσιονομικός χώρος επιστρέφει στο σύνολό του στην κοινωνία, στους συνταξιούχους, δανειολήπτες, καταναλωτές, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες».

Και εξήγησε πως ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος «προέρχεται από επιπλέον φορολογικά έσοδα, 9 έως 10 δισ. ευρώ το 2022, καλύτερα από τις αρχικές μας εκτιμήσεις και απόρροια της καλύτερης πορείας της οικονομίας, των αυξημένων φορολογικών εσόδων εξαιτίας της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, της καλής πορείας του τουρισμού, της αύξησης κατανάλωσης και εν μέρει, περίπου 15%, από την ακρίβεια».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «όλοι οι συμπατριώτες μας έχουν βοήθεια από αυτήν την κυβέρνηση. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, για μία δεκαετία και πλέον, είχαν περικοπές και δεν είχαν καμία βοήθεια. Φέτος, για πρώτη φορά, καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους, 200 εκατ. ευρώ. Καταργήσαμε το 1% ως εισφορά στο Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων». Και πρόσθεσε πως «τις επόμενες εβδομάδες θα μπουν και άλλες κατηγορίες που θα τις δείτε να ξεδιπλώνονται από το υπουργείο Οικονομικών με τα συναρμόδια υπουργεία. Η βοήθεια στο Δημόσιο για τα βαρέα και ανθυγιεινά ήταν 170 εκατ. ευρώ και γίνεται 250 εκατ. ευρώ. Και έχουμε την πρόβλεψη, από 1/1/2024 για ένα νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που θα καλύπτει όλους τους συμπατριώτες μας στο Δημόσιο, αρχικού κόστους 500 εκατ. ευρώ. Πάνω από 1 δισ. ευρώ βοήθεια και στους δημοσίους υπαλλήλους».

Ο κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «θα προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος». Δήλωσε συγκεκριμένα πως «εκτιμώ ότι στην πορεία του χρόνου, έτσι όπως κινείται η ελληνική οικονομία, θα προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. Το πότε όμως θα προκύψει με ασφάλεια, είναι ένα άλλο στοιχείο». Καθώς, όπως είπε, «εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, κανείς δεν είναι βέβαιος πώς θα κινηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου και κυρίως του πετρελαίου, το οποίο έχει αρχίσει και αυξάνει. Διότι το β’ τρίμηνο του 2023, και αυτό είναι μία ανησυχία σε όλη την Ευρώπη, η ανάκαμψη της Κίνας μπορεί να έχει επιπτώσεις στο κόστος πετρελαίου. Άρα, πρέπει να έχουμε και εφεδρείες για τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουμε μπροστά».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Eurostat: Τρίτη από το τέλος η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων στην Ευρώπη

Ράπισμα από τη Eurostat αποτελούν τα αποτελέσματα έρευνας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, καθώς η χώρα μας κατατάσσεται...

Αλβανία: Πρόθυμοι νεαροί ρισκάρουν τα πάντα για ένα νέο μέλλον στη Βρετανία

Ο γιος της Μόνικα Μουλάι ήταν στο δεύτερο έτος του κολεγίου του στην Αλβανία, σπούδαζε για να γίνει μηχανολόγος μηχανικός, όταν αποφάσισε να κάνει...

Ηλιούπολη: Έρευνες για περισσότερα θύματα του προπονητή βιαστή – Νέες αποκαλύψεις

Σχεδόν βέβαιοι είναι οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που ερευνούν την υπόθεση ότι τα θύματα του 44χρονου προπονητή πολεμικών τεχνών στην Ηλιούπολη είναι περισσότερα από...

Στεγαστικά δάνεια σε νέους: Την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις – Αναλυτικά η διαδικασία

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για τα στεγαστικά χαμηλότοκα δάνεια της ΔΥΠΑ.Οι πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα...

Νιγηριανός γερουσιαστής προσπάθησε να αφαιρέσει το νεφρό νεαρού για να το μεταμοσχεύσει στην κόρη του

Ο Νιγηριανός γερουσιαστής Ίκε Εκουερεμάντου κρίθηκε ένοχος σήμερα από δικαστήριοτου Λονδίνου επειδή πέρυσι επιχείρησε να αφαιρέσει το νεφρό ενός νεαρού άνδρα για να το...