Αρχική Οικονομία Εφορία: «Φορτωμένος» με υποχρεώσεις ο Φεβρουάριος – Τo χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

Εφορία: «Φορτωμένος» με υποχρεώσεις ο Φεβρουάριος – Τo χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

Ραντεβού στην εφορία για μια σειρά φορολογικών υποχρεώσεων δίνουν μέχρι το τέλος του μήνα οι φορολογούμενοι

Προθεσμίες που λήγουν για φόρους που θα πληρώνονταν ως το τέλος του χρόνου, αν δεν είχε δοθεί παράταση, χαρακτηρίζουν φορολογικά τον Φεβρουάριο, όπως εξηγεί ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης. Αναλύοντας τους φόρους αυτούς, ο κ. Χριστοφοράκης καλεί τους φορολογούμενους να είναι προσεκτικοί για να μη χάσουν τη νέα προθεσμία, που θα είναι και η τελευταία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη τους στην περίπτωση που θα κληθούν να πληρώσουν ποινές, ή ακόμα και να δικαστούν, σε ό,τι αφορά για παράδειγμα το «πόθεν έσχες», το οποίο και θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 16 του τρέχοντος μηνός.

«Με δεδομένο ότι δόθηκε παράταση σε όλες τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων που έληγαν στις 31 Ιανουαρίου 2022, ο Φεβρουάριος “φορτώθηκε” με διάφορες φορολογικές υποχρεώσεις για πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και με πληρωμές», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στη «ΝΚ» ο πρόεδρος των φοροτεχνικών νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης.

Και συνεχίζει αναφέροντας: «Τέλος Φεβρουαρίου έχουμε την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, ενώ ταυτόχρονα είναι και η προθεσμία ούτως ώστε να δηλωθεί πάσα ακινησία στην περίπτωση που κάποιος πολίτης επιλέξει να καταθέσει τις πινακίδες. Υπενθυμίζουμε ότι πλέον η διαδικασία δε γίνεται με την κλασική μέθοδο, αλλά μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ».

Αυτό λοιπόν το περιθώριο έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων ώστε να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2022. Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος του μήνα όσοι έχουν κατά νου να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία, καταθέτοντας «ψηφιακά» τις πινακίδες κυκλοφορίας, αλλά και όσοι είχαν προχωρήσει σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους το 2021 πληρώνοντας τέλη με τον μήνα, μπορούν «δωρεάν» να κυκλοφορούν τα οχήματά τους λόγω της παράτασης.

Τα κορωνοχρέη

Στο μεταξύ, ο Δημήτρης Χριστοφοράκης συνεχίζει λέγοντας πως, «με την παράταση που δόθηκε στις ασφαλιστικές εισφορές και τα λεγόμενα κορωνοχρέη πληττόμενων πολιτών και επιχειρήσεων, πλέον όσοι επιθυμούν και έχουν τη δυνατότητα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, εφόσον υπερβούν τις 36 δόσεις. Έως 36 δόσεις το επιτόκιο είναι μηδενικό».

Το «πόθεν έσχες»

«Στις 16 του μήνα», συνεχίζει ο πρόεδρος των φοροτεχνικών, «λήγει η προθεσμία για την υποβολή του “πόθεν έσχες” για όσους έχουν υποχρέωση. Και όσο περνάει ο καιρός, διευρύνεται ακόμα περισσότερο ο κύκλος υπόχρεων για υποβολή δήλωσης “πόθεν έσχες”. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι, πέρα από το πρόστιμο του εκπροθέσμου, που είναι ένα παράβολο των 100 ευρώ, ο μεγάλος κίνδυνος που διατρέχουν όσοι είναι υπόχρεοι και δεν υποβάλουν “πόθεν έσχες” είναι να κληθούν πλέον διά της δικαστικής οδού να απολογηθούν, για ποιο λόγο δεν υποβλήθηκε το “πόθεν έσχες”»!

Ο φόρος εισοδήματος

Επίσης, μέχρι τις 28 του Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Χριστοφοράκης, «έχουμε να πληρώσουμε και την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος».

Οι τακτικές υποχρεώσεις

Ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου καταλήγει λέγοντας «πως ανάμεσα σε όλα αυτά που λέμε υπάρχουν και οι τακτικές υποχρεώσεις πολιτών και επιχειρήσεων σε σχέση με τις ρυθμίσεις που έχουν κάνει σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, που και αυτές οι ρυθμίσεις κλείνουν στα τέλη του μήνα. Τα τέλη κυκλοφορίας, η ρύθμιση των 72 δόσεων, συν το “πόθεν έσχες” για όσους έχουν υποχρέωση χρήζουν μεγάλης προσοχής, γιατί δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία».

ΕΝΦΙΑ

Η τελευταία δόση

Επίσης, ως το τέλος του Φεβρουαρίου «έχουμε να πληρώσουμε και την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Και θα έχει και μεγάλο ενδιαφέρον σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ ότι, ενώ εξοφλούμε τον ΕΝΦΙΑ του προηγούμενου έτους, έχουμε την ίδια ώρα τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών για περισσότερες δόσεις».

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο ίδιος, «η πρώτη δόση για το νέο έτος θα είναι να πληρωθεί μόλις με ένα μήνα κενό σε σχέση με την προηγούμενη, στο τέλος Απριλίου. Αλλά θα μου επιτρέψετε να έχω μια επιφύλαξη. Πιστεύω ότι τελικά η πρώτη δόση θα πάει για το τέλος Μαΐου και από ’κει θα συνεχιστεί με τις δέκα δόσεις όπως έχει ανακοινωθεί».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Το καταφύγιο που χτίστηκε κάτω από τον πάγο υπό τον φόβο του Γ` Παγκοσμίου Πολέμου

Με την απειλή του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου να πλανάται πάνω από Ευρώπη και Ασία, ο φόβος για πιθανή χρησιμοποιήση...

Κρήτη: Μυστήριο με τη σύλληψη δύο Τούρκων σε πολυτελή βίλα – Βρίσκονταν υπό επιτήρηση από κρατικές υπηρεσίες

Στο μικροσκόπιο της αστυνομικής έρευνας έχει μπει τα τελευταία 24ωρα μία μυστηριώδης υπόθεση στην Κρήτη που αφορά στη σύλληψη δύο...

Κέρδισαν στο λαχείο ένα εκατομμύριο, τον χώρισε και δεν του έδωσε ούτε ένα λεπτό

Για μερικούς, ένα εκατομμύριο λίρες είναι εισιτήριο για μία καλύτερη ζωή, όμως για άλλους γίνονται «μήλον της έριδος» που...

Έρευνα εντόπισε την πρώτη γνωστή περίπτωση συνδρόμου Down κατά την αρχαιότητα στην Ελλάδα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι γλιτώνουν το πέναλτι των αποδείξεων, τι ισχύει για τα ζευγάρια

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...