Αρχική Ελλάδα Εφορία: Με χρέη ένας στους δύο φορολογούμενους

Εφορία: Με χρέη ένας στους δύο φορολογούμενους

Η εφορία παραμένει ο μεγάλος βραχνάς των Ελλήνων. Μπορεί ο αριθμός των φορολογούμενων με χρέη στην Εφορία να μειώθηκε αλλά οι οφειλέτες που βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα αυξήθηκαν και το φρέσκο ληξιπρόθεσμο χρέος στην Εφορία στη διάρκεια του 2022 έκανε άλμα της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2021.

Τα ετήσια στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων χρεών το 2022 δείχνουν ότι σχεδόν 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία καθώς έχουν παλαιές και φρέσκες οφειλές συνολικού ύψους 113,747 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

Σχεδόν ένας στους δυο φορολογούμενους βρίσκεται στα τεφτέρια της Εφορίας καθώς έχει αφήσει ληξιπρόθεσμα χρέη. Στο τέλος του 2022, ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν 3.990.717 ΑΦΜ έναντι 3.996.871 ΑΦΜ στο τέλος του 2021.

Σχεδόν ένας στους τρεις οφειλέτες έχει υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Από 1.332.050 ΑΦΜ υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης το 2021, πέρυσι οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα ( κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) ανήλθαν σε 1.412.322 ΑΦΜ.

Οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν σχεδόν κατά 1,5 δισ. ευρώ. Από 5,790 δισ. ευρώ το 2021 έκαναν άλμα πέρυσι στα 7,294 δισ. ευρώ στη σκιά της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.

Η εικόνα αλλοιώνεται και το πρόβλημα μεγεθύνεται εξαιτίας ακραίων τιμών, με ένα μόνο ΑΦΜ να φέρει ληξιπρόθεσμη οφειλή 800 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος.

Ένας στους δύο φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη, οφείλει έως 500 ευρώ. Το 53,4% των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμα εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία με συνολικές οφειλές μόλις 326 εκατ. ευρώ ή 0,3% του συνόλου.

Περίπου 9.000 ΑΦΜ χρωστούν περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή ( έκθεση Γ Τριμήνου) σε αυτή την κατηγορία οφειλετών καταγράφεται αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 2,3 δισ. ευρώ, η οποία συνοδεύεται από μικρή αύξηση του αριθμού των οφειλετών, κατά 274 πρόσωπα. Στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών.

Με ρυθμίσεις και κατασχέσεις μπήκαν στο ταμείο 5,1 δισ. ευρώ. Από παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές εισπράχθηκαν πέρυσι 2,608 δισ. ευρώ και από νέες επιπλέον 2,552 δισ. ευρώ.

Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος αυξήθηκε κατά λιγότερο από 1 δισ. ευρώ. Από 112,959 δισ. ευρώ το 2021 στα 113,747 δισ. ευρώ το 2022.

Το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος – αν εξαιρεθούν ανεπίδεκτα είσπραξης και διαγραφές – περιορίζεται σε 87,465 δισ. ευρώ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Market pass: Νέες πληρωμές σήμερα -Ποιοι καλούνται να διορθώσουν τα στοιχεία τους

Νέες πληρωμές αναμένονται σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου για τους δικαιούχους Market pass του δεύτερου κύκλου υποβολής αιτήσεων, των πολιτών που υπέβαλαν...

Τι σημαίνει το μπλε χρώμα σε φανάρι – Πού θα το συναντήσουμε και για ποιον λόγο

Οι οδικοί φωτεινοί σηματοδότες ρύθμισης κυκλοφορίας έχουν τρία βασικά χρώματα, τα οποία χρησιμοποιούνται στις περισσότερες (σχεδόν) χώρες του πλανήτη, προκειμένου να ρυθμίσουν την κυκλοφορία.Η...

Το Ιππικό βγήκε στο Σύνταγμα: Σπάνιες εικόνες έξω από τη Βουλή

Έτριβαν τα μάτια τους όσοι βρέθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας (20/3) στο Σύνταγμα, όταν είδαν δίπλα τους να κυκλοφορούν… άλογα.Ο λόγος...

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τα «μυστικά» για να αποφύγετε έλεγχο και παγίδες της Εφορίας

Στο «μάτι» του φοροελεγκτικού μηχανισμού έχουν μπει τα ακίνητα με τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ να ερευνούν 2.500 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών...

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, υπολογίστε το ποσό με λίγα μόνο κλικ

Πώς υπολογίζεται και πότε πληρώνεται το Δώρο Πάσχα: Υπολογίστε το με λίγα μόλις κλικΚάθε μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης...