Αρχική Ελλάδα Εφορία: Προς παράταση για μία ακόμη χρονιά η υποβολή δηλώσεων

Εφορία: Προς παράταση για μία ακόμη χρονιά η υποβολή δηλώσεων

Οι εθνικές εκλογές, σε συνδυασμό με τη συνήθεια των Ελλήνων να υποβάλλουν την τελευταία στιγμή τη φορολογική τους δήλωση, αναμένεται να οδηγήσει το υπουργείο Οικονομικών στην παράταση της διαδικασίας. Είναι ενδεικτικό ότι στις 35 ημέρες που είναι ανοιχτή η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των δηλώσεων, μόλις το 10% αυτών έχει υποβληθεί. Μάλιστα ο ρυθμός υποβολής είναι εξαιρετικά χαμηλός και συγκεκριμένα κατά μέσον όρο υποβάλλονται ημερησίως περί τις 17.500 δηλώσεις. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς παράταση και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου, θα πρέπει από σήμερα να υποβάλλονται 110.000 δηλώσεις ημερησίως, κάτι που φαντάζει απίθανο. Πλέον οι παρατάσεις δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά τον κανόνα. Με βάση τα στατιστικά της ΑΑΔΕ, περίπου 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν στις επόμενες 55 ημέρες.

Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων της φορολογικής διοίκησης που έχουν εκκαθαρισθεί, προκύπτει ότι το 72,4% των φορολογουμένων δεν θα πληρώσει επιπλέον φόρο ή θα έχει επιστροφή φόρου, ενώ το υπόλοιπο 27,6% θα λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 618.891 δηλώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

• Το 54,7% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα σε σύνολο 618.891 δηλώσεων οι 338.532 είναι μηδενικές.

• Για το 17,7% των φορολογουμένων ή 109.544 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου, που κατά μέσον όρο φθάνει τα 391 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τους δικαιούχους επιστροφής φόρου οι 85.078 την έχουν ήδη λάβει. Συγκεκριμένα έχουν εισπράξει συνολικά 21,40 εκατ. ευρώ.

• Το 27,61% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 170.875 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 127,4 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 745 ευρώ.

Για όσους φορολογουμένους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό, έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τον φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν και έκπτωση.

Συγκεκριμένα, ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

  • Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 29 Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.
  • Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει το 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.
  • Σε οκτώ άτοκες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Η αλήθεια πίσω από το σεξουαλικό σκάνδαλο με το δελφίνι που συντάραξε τον κόσμο

Το 1990 ένας άντρας στη βορειοανατολική Αγγλία συνελήφθη επειδή σύμφωνα με μαρτυρίες, εντοπίστηκε να κακοποιεί σεξουαλικά ένα δελφίνι. Ο Άλαν...

Κτηνωδία στη Λέσβο – 62χρονος σκότωσε γάτα με καλάμι ψαρέματος

Μία ακόμα ανατριχιαστική υπόθεση κακοποίησης ζώων σημειώθηκε αυτή τη φορά στη Λέσβο, με έναν 62χρονο να σκοτώνει...

«Βόμβα» για τη φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες: Ποιοι θα «τιμωρηθούν»

Μία σειρά από σενάρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής...

Χαλκίδα: «Νταής» έριχνε σε γυναίκα μπουνιές και κλωτσιές στη μέση του δρόμου

Ακόμη ένα περιστατικό γυναικείας κακοποίησης έρχεται στο φως, αυτήν τη φορά στη Χαλκίδα, με το δράστη να...

‘Ndrangheta: Ιστορίες πλούτου και βίας της πιο ισχυρής μαφίας της Ευρώπης

Όταν κανείς ακούσει τον όρο ιταλική μαφία το μυαλό του θα πάει πρώτα από όλα στον Marlon Brando που «κάνει προσφορές που κανείς δεν...