Αρχική Οικονομία Εκ νέου αλλαγές στο ασφαλιστικό προκαλεί το δημογραφικό πρόβλημα

Εκ νέου αλλαγές στο ασφαλιστικό προκαλεί το δημογραφικό πρόβλημα

Η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, και στον πυλώνα των κύριων συντάξεων, τίθεται συνεχώς, στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου και του προβληματισμού υπό το βάρος της δραματικής επιδείνωσης του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

Θέμα έγκαιρων αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα ετέθη – εμμέσως πλην σαφώς – κατά την διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας (COMPETE GREECE) με θέμα  «Δημογραφικό, Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Επενδύσεις».

Χαρακτηριστική είναι η διαπίστωση της ημερίδας πως η «ηλικιακή πυραμίδα στη χώρας έχει πλήρως αντιστραφεί», με τους εργαζόμενους στην Ελλάδα να είναι «λιγότεροι και γηραιότεροι».

Μάλιστα στα συμπεράσματα της εκδήλωσης , γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη διασύνδεση του δημογραφικού με το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, όπως και στην δραματική αλλαγή του περιβάλλοντος.

«Απαιτούνται αλλαγές για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες» σημειώνεται και υπογραμμίζεται πως «διαφορετικά θα μείνουμε πολίτες ενός απολιθωμένου δάσους».   

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Π. Τσακλόγλου ο οποίος παρουσίασε τα δημογραφικά στοιχεία μείωσης του πληθυσμού, με τις γεννήσεις να πέφτουν στο 1,37, και ταυτοχρόνως να αυξάνεται σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης στα 78 έτη.

«Έχουμε δηλαδή μια πλήρη αναστροφή της ηλικιακής πυραμίδας» σημείωσε ενώ υπογράμμισε ότι «η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης έχει μακρόπνοο ορίζοντα, προνοητικό χαρακτήρα και αντιμετωπίζει τον δημογραφικό κίνδυνο».

Αναλύοντας του κινδύνους του ασφαλιστικού μας συστήματος ο κ. Τσακλόγλου επισήμανε ότι «το υφιστάμενο σύστημα είναι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου διανεμητικό, και τα διανεμητικά συστήματα είναι εκτεθειμένα στο δημογραφικό κίνδυνο».

Στο νέο σύστημα, σημείωσε, η σύνταξη κάθε συνταξιούχου θα αποτελείται από τρία μέρη:

  1. Την εθνική σύνταξη που πληρώνεται από τον προϋπολογισμό και υπόκειται στο «δημοσιονομικό κίνδυνο».
  2. Την ανταποδοτική σύνταξη που πληρώνεται από τις εισφορές των εργαζομένων και υπόκειται στο «δημογραφικό κίνδυνο».
  3. Και την επικουρική σύνταξη που πληρώνεται από τις εισφορές του ίδιου του συνταξιούχου και τις αποδόσεις των επενδύσεών του και υπόκειται στον «κίνδυνο αγορών».

«Κατά συνέπεια», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου, «με την μεταρρύθμιση της επικουρικής σύνταξης περιορίζεται η έκθεση στο δημογραφικό κίνδυνο, επιτυγχάνεται η διαφοροποίηση του ασφαλιστικού κινδύνου και ο συνολικός κίνδυνος μειώνεται».

Ο πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΠΕ κ. Π. Λιαργκόβας, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, υπογραμμίζοντας ότι «η λέξη κλειδί είναι η μεταρρύθμιση».

«Στο συνταξιοδοτικό έγινε το πρώτο βήμα. Αλλά είναι επιβεβλημένη η μεταρρύθμιση και σε άλλους χώρους ώστε να δοθούν λύσεις», συνέχισε.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι: Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, Πάνος Τσακλόγλου, Υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Παναγιώτης Λιαργκόβας , Πρόεδρος του ΔΣ  και Επιστημονικός Διευθυντής ΚΕΠΕ, Χρήστος Ιωάννου, Διευθυντής  τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ, Μιλτιάδης Νεκτάριος  Καθηγητής  της Ασφαλιστικής  Επιστήμης  στο Πανεπιστήμιο  Πειραιώς, Δρ. Μαρίλη Μέξη, Ιnternational Labor Organization (ILO), Λάμπρος Γκόγκος, Partner ΕΥ και Δρ. Βενετία Κουσία, Γενική Διευθύντρια Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.

Πηγή ΟΤ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Eurostat: Ένας στους τρεις νέους Έλληνες είναι άνεργος

Ακόμα μία αρνητική πρωτιά κατέκτησε η Ελλάδα. Σύμφωνα με έκθεση της Eurostat στη χώρα μας καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας για...

Φορολογική δήλωση: Ολική επαναφορά για αποδείξεις και τεκμήρια

Τόσο οι ηλεκτρονικές πληρωμές, όσο και τα τεκμήρια διαβίωσης θα αποτελέσουν δύο από τα βασικά εργαλεία για την είσπραξη φόρων για τα φετινά...

4 περιοχές του πλανήτη όπου δεν ισχύουν οι νόμοι

Δεν εννοούμε εμπόλεμες ζώνες ή χώρες με συντάγματα-κουρελόχαρτα. Μιλάμε για πραγματικές περιοχές -και μία πόλη- όπου δεν υπάρχουν νόμοι και κυβερνήσεις,...

Καβάλα: Κέρδισε 252.000 ευρώ στο Τζόκερ αλλά λέει ότι του έκλεψαν το τυχερό δελτίο

Μια ιστορία βγαλμένη από σενάριο παλιάς ελληνικής ταινίας είδε το φως της δημοσιότητας στην Καβάλα. Εκεί, ο κ. Μάκης Ιορδανόπουλος κατήγγειλε πως γνωστοί του, τού...

Γυναικοκτονίες – Πώς φθάσαμε στο ρεκόρ των 15 σε 11 μήνες

Στον αριθμό – σοκ των 15 (περίπου μία κάθε 22 ημέρες) έφθασαν οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα στη διάρκεια και μετά την καραντίνα, οπότε και...