Αρχική Οικονομία Εκ νέου αλλαγές στο ασφαλιστικό προκαλεί το δημογραφικό πρόβλημα

Εκ νέου αλλαγές στο ασφαλιστικό προκαλεί το δημογραφικό πρόβλημα

Η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, και στον πυλώνα των κύριων συντάξεων, τίθεται συνεχώς, στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου και του προβληματισμού υπό το βάρος της δραματικής επιδείνωσης του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

Θέμα έγκαιρων αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα ετέθη – εμμέσως πλην σαφώς – κατά την διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας (COMPETE GREECE) με θέμα  «Δημογραφικό, Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Επενδύσεις».

Χαρακτηριστική είναι η διαπίστωση της ημερίδας πως η «ηλικιακή πυραμίδα στη χώρας έχει πλήρως αντιστραφεί», με τους εργαζόμενους στην Ελλάδα να είναι «λιγότεροι και γηραιότεροι».

Μάλιστα στα συμπεράσματα της εκδήλωσης , γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη διασύνδεση του δημογραφικού με το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, όπως και στην δραματική αλλαγή του περιβάλλοντος.

«Απαιτούνται αλλαγές για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες» σημειώνεται και υπογραμμίζεται πως «διαφορετικά θα μείνουμε πολίτες ενός απολιθωμένου δάσους».   

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Π. Τσακλόγλου ο οποίος παρουσίασε τα δημογραφικά στοιχεία μείωσης του πληθυσμού, με τις γεννήσεις να πέφτουν στο 1,37, και ταυτοχρόνως να αυξάνεται σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης στα 78 έτη.

«Έχουμε δηλαδή μια πλήρη αναστροφή της ηλικιακής πυραμίδας» σημείωσε ενώ υπογράμμισε ότι «η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης έχει μακρόπνοο ορίζοντα, προνοητικό χαρακτήρα και αντιμετωπίζει τον δημογραφικό κίνδυνο».

Αναλύοντας του κινδύνους του ασφαλιστικού μας συστήματος ο κ. Τσακλόγλου επισήμανε ότι «το υφιστάμενο σύστημα είναι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου διανεμητικό, και τα διανεμητικά συστήματα είναι εκτεθειμένα στο δημογραφικό κίνδυνο».

Στο νέο σύστημα, σημείωσε, η σύνταξη κάθε συνταξιούχου θα αποτελείται από τρία μέρη:

  1. Την εθνική σύνταξη που πληρώνεται από τον προϋπολογισμό και υπόκειται στο «δημοσιονομικό κίνδυνο».
  2. Την ανταποδοτική σύνταξη που πληρώνεται από τις εισφορές των εργαζομένων και υπόκειται στο «δημογραφικό κίνδυνο».
  3. Και την επικουρική σύνταξη που πληρώνεται από τις εισφορές του ίδιου του συνταξιούχου και τις αποδόσεις των επενδύσεών του και υπόκειται στον «κίνδυνο αγορών».

«Κατά συνέπεια», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου, «με την μεταρρύθμιση της επικουρικής σύνταξης περιορίζεται η έκθεση στο δημογραφικό κίνδυνο, επιτυγχάνεται η διαφοροποίηση του ασφαλιστικού κινδύνου και ο συνολικός κίνδυνος μειώνεται».

Ο πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΠΕ κ. Π. Λιαργκόβας, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, υπογραμμίζοντας ότι «η λέξη κλειδί είναι η μεταρρύθμιση».

«Στο συνταξιοδοτικό έγινε το πρώτο βήμα. Αλλά είναι επιβεβλημένη η μεταρρύθμιση και σε άλλους χώρους ώστε να δοθούν λύσεις», συνέχισε.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι: Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, Πάνος Τσακλόγλου, Υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Παναγιώτης Λιαργκόβας , Πρόεδρος του ΔΣ  και Επιστημονικός Διευθυντής ΚΕΠΕ, Χρήστος Ιωάννου, Διευθυντής  τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ, Μιλτιάδης Νεκτάριος  Καθηγητής  της Ασφαλιστικής  Επιστήμης  στο Πανεπιστήμιο  Πειραιώς, Δρ. Μαρίλη Μέξη, Ιnternational Labor Organization (ILO), Λάμπρος Γκόγκος, Partner ΕΥ και Δρ. Βενετία Κουσία, Γενική Διευθύντρια Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.

Πηγή ΟΤ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

“Νέα ανετοιμότητα για τις πυρκαγιές δεν συγχωρείται”!

Άλλη μια αντιπυρική περίοδος, μας βρίσκει σε έντονη ανησυχία και προβληματισμό για το αν ο μηχανισμόςπροστασίας, ο σχεδιασμός για αντιπυρική θωράκιση...

Το μεγάλο λάθος της Ρούλας Πισπιρίγκου τη μέρα που δολοφονήθηκε με κεταμίνη η Τζωρτζίνα

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στην υπόθεση – θρίλερ με τα τρία νεκρά παιδιά στην Πάτρα, τη στιγμή που λαλίστατη το υπόλοιπο...

Γλυκά Νερά: Κανένα ελαφρυντικό στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο – Ισόβια κάθειρξη προτείνει η εισαγγελέας

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε ομόφωνα το δικαστήριο στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για όλα τα αδικήματα που του αποδίδονται.Η εισαγγελέας πρότεινε να...

Κλειστό θα μείνει το τμήμα του αυτοκινητόδρομου στην Τσακώνα για δύο ημέρες

Κλειστό θα μείνει το τμήμα του αυτοκινητόδρομου στην Τσακώνα για δύο ημέρες για εκτέλεση εργασιών και η κυκλοφορία των οχημάτων θα...

Επίδομα ρεύματος: Τι γίνεται αν ο λογαριασμός βγαίνει σε άλλο όνομα

Έκτακτη αναδρομική αποζημίωση προβλέπει το επίδομα ρεύματος που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέσα στον Ιούνιο. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του...