Αρχική Οικονομία Εκκρεμείς συντάξεις: Τα κριτήρια για να λάβουν οι συνταξιούχοι τα 384 ευρώ

Εκκρεμείς συντάξεις: Τα κριτήρια για να λάβουν οι συνταξιούχοι τα 384 ευρώ

Tη δυνατότητα να λάβουν εντός δύο μηνών το ποσό της εθνικής σύνταξης ύψους 384 ευρώ θα έχουν περίπου 70.000 εν αναμονή συνταξιούχοι που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης αλλά δεν εισπράττουν σήμερα προσωρινή σύνταξη και βρίσκονται στην ουρά έως και 4 χρόνια.

Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, δηλαδή να έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας που ορίζει ο ισχύων νόμος.

Αυτό είναι το πρώτο οριζόντιο μέτρο ανακούφισης που εξήγγειλε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο του σχεδίου επιτάχυνσης της απονομής των εκκρεμών συντάξεων που ξεπερνούν σήμερα τις 300.000.

Οι δικαιούχοι της προσωρινής σύνταξης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στους 62 και άνω οι οποίοι έχουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία θεμελιωμένο δικαίωμα και στους κάτω των 62 για τους οποίους πρέπει να προηγηθεί έλεγχος για να διαπιστωθεί αν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Κι αυτό επειδή πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα συσσώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων, τα οποία πρέπει να αναζητεί στη συνέχεια το ασφαλιστικά Ταμείο, εφόσον εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι ο ασφαλισμένος δεν πληρούσε τα κριτήρια για να λάβει σύνταξη. Υπενθυμίζεται πως τα γενικά όρια ηλικίας είναι στα 62 με 40ετία ασφάλισης και στα 67 με 15ετία τουλάχιστον.

Δικαιούχοι της εθνικής σύνταξης θα είναι και οι εν αναμονή συνταξιούχοι αναπηρίας.

Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα εισπράξουν και τα αναδρομικά του ποσού της εθνικής σύνταξης ανάλογα με το χρονικό διάστημα που περιμένουν στην ουρά. Δηλαδή αν κάποιος περιμένει ήδη 10 μήνες, θα λάβει 3840 ευρώ σε μία πίστωση ενώ στη συνέχεια θα λαμβάνει κάθε μήνα το ποσό των 384 ευρώ. Αντίστοιχα αν κάποιος περιμένει δύο χρόνια, κάτι σύνηθες, θα λάβει αναδρομικά 9.216 ευρώ.

«Έχω δώσει εντολή στον ΕΦΚΑ να τρέξει όσο πιο γρήγορα γίνεται το μέτρο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εκτιμούν πως το μέτρο θα μπορεί να «τρέξει» εντός 2μήνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να δικαιωθεί ο εν αναμονή συνταξιούχος την νέα προσωρινή δεν απαιτείται να έχει υποβληθεί αίτηση για προσωρινή σύνταξη. Ούτε και θα απαιτηθεί να υποβληθεί αίτηση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες απαιτείται να ξέρουν μόνο τον ΙΒΑΝ του δικαιούχου και γι αυτό όσοι ασφαλισμένοι δεν έχουν δηλωμένο ΙΒΑΝ στον φάκελό τους θα κληθούν να το δηλώσουν.

«Έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια. Το 2020 αυξήθηκε ο αριθμός των συντάξεων που εκδόθηκαν κατά 31% συγκριτικά με το 2019», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας πως ο νέος project manager με την Διοίκηση του ΕΦΚΑ θα επεξεργαστούν και θα προτείνουν τα αναγκαία μέτρα νομοθετικού και διοικητικού χαρακτήρα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τα τρία μέτρα-ανάσα για συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες

Το επόμενο πακέτο μέτρων που αφορά συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζει η κυβέρνησηΜπορεί να είναι σε εξέλιξη τα μέτρα ανακούφισης...

Σοκάρει η έκθεση ιατροδικαστή για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 42χρονου στη Ραφήνα

«Αυτοί θα πάνε φυλακή και θα βγουν, δηλώνει η μητέρα του 42χρονου για τους δράστες που σκότωσαν το παιδί της στη...

Φρούτα από… χρυσάφι: Γιατί διπλασιάστηκε φέτος η τιμή σε καρπούζια, κεράσια και βερίκοκα;

Το ότι ο πληθωρισμός «καλπάζει» τους τελευταίες μήνες (τον Μάιο σκαρφάλωσε στο 11,3%) δεν είναι κάτι το νέο, το ερώτημα είναι όμως γιατί...

Ιταλία: Πιθανή η κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την χώρα και ο περιορισμός της ύδρευσης

Οι προειδοποιήσεις της Ιταλικής Πολιτικής ΠροστασίαςΟ επικεφαλής της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτσιο δήλωσε ότι «θεωρεί πιθανή την κήρυξη κατάστασης έκτακτης...

Διπλό φονικό στη Μακρινίτσα: Δις ισόβια και 6,5 χρόνια φυλάκισης στον 34χρονο

Σε δις ισόβια και 6,5 χρόνια φυλάκιση καταδίκασε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καρδίτσας τον 34χρονο Βολιώτη, δράστη της άγριας δολοφονίας της 28χρονης Κωνσταντίνας Τσάπα...