Αρχική Οικονομία Εκκρεμείς συντάξεις: Τα κριτήρια για να λάβουν οι συνταξιούχοι τα 384 ευρώ

Εκκρεμείς συντάξεις: Τα κριτήρια για να λάβουν οι συνταξιούχοι τα 384 ευρώ

Tη δυνατότητα να λάβουν εντός δύο μηνών το ποσό της εθνικής σύνταξης ύψους 384 ευρώ θα έχουν περίπου 70.000 εν αναμονή συνταξιούχοι που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης αλλά δεν εισπράττουν σήμερα προσωρινή σύνταξη και βρίσκονται στην ουρά έως και 4 χρόνια.

Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, δηλαδή να έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας που ορίζει ο ισχύων νόμος.

Αυτό είναι το πρώτο οριζόντιο μέτρο ανακούφισης που εξήγγειλε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο του σχεδίου επιτάχυνσης της απονομής των εκκρεμών συντάξεων που ξεπερνούν σήμερα τις 300.000.

Οι δικαιούχοι της προσωρινής σύνταξης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στους 62 και άνω οι οποίοι έχουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία θεμελιωμένο δικαίωμα και στους κάτω των 62 για τους οποίους πρέπει να προηγηθεί έλεγχος για να διαπιστωθεί αν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Κι αυτό επειδή πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα συσσώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων, τα οποία πρέπει να αναζητεί στη συνέχεια το ασφαλιστικά Ταμείο, εφόσον εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι ο ασφαλισμένος δεν πληρούσε τα κριτήρια για να λάβει σύνταξη. Υπενθυμίζεται πως τα γενικά όρια ηλικίας είναι στα 62 με 40ετία ασφάλισης και στα 67 με 15ετία τουλάχιστον.

Δικαιούχοι της εθνικής σύνταξης θα είναι και οι εν αναμονή συνταξιούχοι αναπηρίας.

Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα εισπράξουν και τα αναδρομικά του ποσού της εθνικής σύνταξης ανάλογα με το χρονικό διάστημα που περιμένουν στην ουρά. Δηλαδή αν κάποιος περιμένει ήδη 10 μήνες, θα λάβει 3840 ευρώ σε μία πίστωση ενώ στη συνέχεια θα λαμβάνει κάθε μήνα το ποσό των 384 ευρώ. Αντίστοιχα αν κάποιος περιμένει δύο χρόνια, κάτι σύνηθες, θα λάβει αναδρομικά 9.216 ευρώ.

«Έχω δώσει εντολή στον ΕΦΚΑ να τρέξει όσο πιο γρήγορα γίνεται το μέτρο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εκτιμούν πως το μέτρο θα μπορεί να «τρέξει» εντός 2μήνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να δικαιωθεί ο εν αναμονή συνταξιούχος την νέα προσωρινή δεν απαιτείται να έχει υποβληθεί αίτηση για προσωρινή σύνταξη. Ούτε και θα απαιτηθεί να υποβληθεί αίτηση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες απαιτείται να ξέρουν μόνο τον ΙΒΑΝ του δικαιούχου και γι αυτό όσοι ασφαλισμένοι δεν έχουν δηλωμένο ΙΒΑΝ στον φάκελό τους θα κληθούν να το δηλώσουν.

«Έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια. Το 2020 αυξήθηκε ο αριθμός των συντάξεων που εκδόθηκαν κατά 31% συγκριτικά με το 2019», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας πως ο νέος project manager με την Διοίκηση του ΕΦΚΑ θα επεξεργαστούν και θα προτείνουν τα αναγκαία μέτρα νομοθετικού και διοικητικού χαρακτήρα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Δεύτερο κινεζικό μπαλόνι εντοπίστηκε πάνω από τη Λατινική Αμερική -«Κατά λάθος», λέει το Πεκίνο

Δεύτερο κινεζικό μπαλόνι επιβεβαιώθηκε ότι πέταξε πάνω από την Λατινική Αμερική.Το Πεκίνο δήλωσε ότι η συσκευή παρεξέκλινε από τη διαδρομή της...

Θεσσαλονίκη: Έκρυψε ναρκωτικά σε παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου και τα ξετρύπωσε σκύλος (Βίντεο)

Ηρωίνη και κοκαΐνη είχε καταχωνιάσει ένας 39χρονος στη φόδρα παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου, ο οποίος, ωστόσο, συνελήφθη σε περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης...

Γεράσιμος Παπαδόπουλος για σεισμό στην Τουρκία: 50 φορές πιο ισχυρός από τη βόμβα στη Χιροσίμα

Για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία μίλησε ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.Ο ίδιος ακόμη εξήγησε γιατί...

Tεκμήρια τέλος, έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι μέσω POS

Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα βρεθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος την επόμενη τετραετία, με στόχο αφενός να καταργηθούν αναχρονιστικές μέθοδοι προσδιορισμού...

Αδιανόητη τραγωδία στη Γαλλία: Νεκρά 7 παιδιά και η μητέρα τους από φωτιά στο σπίτι τους

Επτά παιδιά, ηλικίας από 2 ως 14 ετών, και η μητέρα τους έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα που πέρασε από...