Αρχική Ελλάδα Εκλογές 2023: Πότε είναι δωρεάν οι διελεύσεις στα διόδια

Εκλογές 2023: Πότε είναι δωρεάν οι διελεύσεις στα διόδια

Χωρίς να πληρώνουν διόδια στις εθνικές οδούς θα μετακινούνται οι πολίτες στις εθνικές οδούς όλης της χώρας στις εκλογές 2023.

Οι μπάρες των διοδίων – συμπεριλαμβανομένου και του αυτοκινητοδρόμου της γέφυρας Ρίου – Αντίρριου θα είναι σηκωμένες από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 19 Μαΐου για όσους οδηγούς θα διέρχονται από τα διόδια της επικράτειας. Μάλιστα, για τους δικαστικούς αντιπροσώπους η ελεύθερη διέλευση θα ισχύσει από το πρωί της Πέμπτης 18 Μαΐου, με την επίδειξη βέβαια των απαιτούμενων εγγράφων.

Όσον αφορά τώρα το χρονικό διάστημα που ο καθένας θα μπορεί να περάσει από τα διόδια χωρίς να πληρώσει, σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα είναι για λίγο περισσότερο από δύο ημέρες, καθώς θα λήξει στις 8 το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου, την επομένη δηλαδή των εκλογών.

Σημειώνεται ότι οι παραχωρησιούχοι που εκμεταλλεύονται τα διόδια, θα αποζημιωθούν από το κράτος για τις δωρεάν διελεύσεις. Βάσει των σχετικών συμβάσεων συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ της πολιτείας και των εν λόγω εταιρειών, το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τους παραχωρησιούχους όποτε το επιθυμεί, να σταματήσουν την είσπραξη διοδίων.

Κάθε φορά όμως που το πράττει, η ιδιωτική εταιρεία δικαιούται να ζητήσει από την πλευρά της επιστροφή των απολεσθέντων εσόδων του, σύμφωνα με τις καταγραφές που έχει για τον αριθμό των αυτοκινήτων που πέρασαν.

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές 2023

H μάχη της κάλπης της 21ης Μαΐου θα διεξαχθεί με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο).

Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας.

Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023

Για να δείτε πού θα ψηφίσετε στις 21 Μαΐου, στις πρώτες κάλπες, θα πρέπει αρχικά να μπείτε στην εφαρμογή του ΥΠΕΣ – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Στη συνέχεια μπορείτε να βρείτε το εκλογικό σας διαμέρισμα με δύο τρόπους.

1. Αν γνωρίζετε τον εκλογικό σας αριθμό, πληκτρολογώντας τον, θα ανοίξει νέα καρτέρα με τα στοιχεία σας και το εκλογικό σας διαμέρισμα.

2. Αν δεν τον γνωρίζετε, μπορείτε να βάλετε 5 προσωπικά σας στοιχεία.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να βάλετε:

1. Επώνυμο (Ολογράφως)

2. Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)

3. Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα)

4. Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα)

5. Έτος γέννησης (4 ψηφία)

Αργότερα θα είναι διαθέσιμο στην εφαρμογή και το σχολείο, στο οποίο θα ψηφίσετε.

Πόσους σταυρούς βάζω στις εκλογές 2023

Ο αριθμός των σταυρών που μπορεί να βάλει ένας πολίτης εξαρτάται από την εκλογική περιφέρεια στην οποία καλείται να ασκήσει το κορυφαίο δημοκρατικό του δικαίωμα, όπως θα δείτε στον παρακάτω πίνακα.

Εκλογικές Περιφέρειες Βουλευτικές έδρες Σύνολο υποψηφίων Σταυροί προτίμησης (μέχρι)
Α΄Αθηνών 13 17 4
Β1΄Βόρειου Τομέα Αθηνών 16 20 4
Β2΄Δυτικού Τομέα Αθηνών 12 15 3
Β3΄Νότιου Τομέα Αθηνών 19 23 4
Α΄Πειραιώς 5 7 2
B΄Πειραιώς 8 11 3
Α΄Ανατολικής Αττικής 12 15 3
Β΄Δυτικής Αττικής 4 6 2
Αιτωλοακαρνανίας 7 9 2
Αργολίδος 3 5 1
Αρκαδίας 3 5 1
Άρτας 2 4 1
Αχαΐας 9 12 3
Βοιωτίας 3 5 1
Γρεβενών 1 3 1
Δράμας 3 5 1
Δωδεκανήσου 5 7 2
Έβρου 4 6 2
Ευβοίας 6 8 2
Ευρυτανίας 1 3 1
Ζακύνθου 1 3 1
Ηλείας 5 7 2
Ημαθίας 4 6 2
Ηρακλείου 8 11 3
Θεσπρωτίας 1 3 1
Α΄Θεσσαλονίκης 17 21 4
Β΄Θεσσαλονίκης 9 12 3
Ιωαννίνων 5 7 2
Καβάλας 4 6 2
Καρδίτσης 4 6 2
Καστοριάς 1 3 1
Κέρκυρας 3 5 1
Κεφαλληνίας 1 3 1
Κιλκίς 3 5 1
Κοζάνης 4 6 2
Κορινθίας 4 6 2
Κυκλάδων 4 6 2
Λακωνίας 3 5 1
Λαρίσης 8 11 3
Λασιθίου 2 4 1
Λέσβου 3 5 1
Λευκάδος 1 3 1
Μαγνησίας 5 7 2
Μεσσηνίας 5 7 2
Ξάνθης 3 5 1
Πέλλης 4 6 2
Πιερίας 4 6 2
Πρεβέζης 2 4 1
Ρεθύμνης 2 4 1
Ροδόπης 3 5 1
Σάμου 1 3 1
Σερρών 5 7 2
Τρικάλων 4 6 2
Φθιώτιδος 4 6 2
Φλωρίνης 2 4 1
Φωκίδος 1 3 1
Χαλκιδικής 3 5 1
Χανίων 4 6 2
Χίου 2 4 1
ΣΥΝΟΛΟ 285

Ποια έγγραφα πρέπει να έχω μαζί μου για να ψηφίσω

Την ημέρα εκλογών, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οδηγός του Υπουργείου Εσωτερικών οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται με την ταυτότητά τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα τους δίνει τα ψηφοδέλτια, αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία τους.

Τι γίνεται όμως εάν λίγες ημέρες πριν ένας ψηφοφόρος χάσει την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με τον οδηγό, η αναγνώριση των στοιχείων του εκάστοτε ψηφοφόρου εκτός από την ταυτότητα, γίνονται και με άλλα 4 έγγραφα.

Συγκεκριμένα:

  • αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής
  • το διαβατήριο
  • το δίπλωμα οδήγησης
  • ή το βιβλιάριο όλων των Ταμείων

Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Πώς ψηφίζω στις εκλογές 2023

Η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Προσοχή! Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:

α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και

β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ετεροδημότες για τις εκλογές 2023

Όσοι έχουν αίτηση για να ψηφίσουν τον Δήμο που κατοικούν, οι ετεροδημότες δηλαδή, μπορούν να δουν στην εφαρμογή αν εγκρίθηκε η αίτησή τους.

Σύμφωνα με την εφαρμογή του ΥΠΕΣ η εφαρμογή ανανεώθηκε στις 11 Απριλίου και περιλαμβάνει μεταβολές μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.

Πλέον δεν μπορείτε να κάνετε αίτηση για αλλαγή εκλογικού κέντρου.

Πού ψηφίζουν οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες

Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα και εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας, τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία εδρεύει η υπηρεσία τους.

Η αναγνώριση των εκλογέων αυτών από την εφορευτική επιτροπή, γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν έδρες σε κάθε περιφέρεια

Με βάση τα δεδομένα και τη νέα κατανομή εδρών, οι περιφέρειες που κερδίζουν είναι η Ανατολική Αττική κατά δύο έδρες και οι περιφέρειες του Βόρειου, του Δυτικού και του Νότιου Τομέα Αθηνών καθώς και της Α’ Θεσσαλονίκης που κερδίζουν από μία έδρα. Ειδικότερα, η Ανατολική Αττική από 10 έδρες αυξάνει σε 12 έδρες, ο Βόρειος Τομέας από 15 σε 16 έδρες, ο Δυτικός από 11 σε 12 έδρες και ο Νότιος από 18 σε 19 έδρες, ενώ η Α’ Θεσσαλονίκης αυξάνει από 16 σε 17 έδρες.

Οι περιφέρειες που χάνουν μια έδρα είναι: Α’ Αθηνών από 14 σε 13 έδρες, Α’ Πειραιώς από 6 σε 5 έδρες, Άρτας από 3 σε 2 έδρες, Κοζάνης από 5 σε 4 έδρες, Μαγνησίας από 6 σε 5 έδρες, Σερρών από 6 σε 5 έδρες και Φθιώτιδας από 5 σε 4. Επίσης Θεσπρωτία και Καστοριά από διεδρικές γίνονται μονοεδρικές κάτι που σημαίνει πως ο συνολικός αριθμός των μονοεδρικών φτάνει πλέον τις εννέα μαζί με Φωκίδα, Ευρυτανία, Σάμο, Γρεβενά, Κεφαλλονιά, Λευκάδα και Ζάκυνθο.

Σημειώνεται πως στη νέα κατανομή των εδρών με βάση τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής έχουν μπει και οι απώλειες των τριών εδρών που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες έτσι ώστε να ενσωματωθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, του οποίου οι έδρες αυξάνονται από 12 σε 15 λόγω της συμμετοχής των ομογενών.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ζευγάρι συνταξιούχων έκλεισε 51 κρουαζιέρες γιατί τους βγήκε φθηνότερο από έναν οίκο ευγηρίας

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Νέα Υόρκη: Η σύλληψη ενός 23χρονου οδήγησε το FBI στην παγκόσμια σατανιστική αίρεση «764»

Μια σύλληψη με κατηγορίες για οπλοκατοχή στο Κουίνς της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο του 2021 οδήγησε το Ομοσπονδιακό Γραφείο...

Ο κορονοϊός εκτόξευσε τα διαζύγια: 4 στους 10 χώρισαν μέσα στο lockdown

Πανδημία… διαζυγίων καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των lockdown για τον κορονοϊό, αλλά και μετά από αυτή, σύμφωνα με τα...

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Το 2% των Ελλήνων είναι υποψήφιοι!

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 εκλέγονται οι αρχές των 332 Δήμων και των 13 Περιφερειών της χώρας με...

Τα νέα ραβασάκια της Εφορίας – Στέλνει «φορο-κλήσεις» σε χιλιάδες φορολογούμενους

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...