Αρχική Πολιτική Εκλογές 2023: Τα σενάρια υψηλού ποσοστού και μη αυτοδυναμίας

Εκλογές 2023: Τα σενάρια υψηλού ποσοστού και μη αυτοδυναμίας

Με τα δεδομένα του Μαΐου στη Μεσσηνία η Ν.Δ. κερδίζει μία έδρα και τη χάνει το ΠΑΣΟΚ

Οι κάλπες της 25ης Ιουνίου, που θα ανοίξουν στις 7.00 το πρωί, θα είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν με το σωστό αποτέλεσμα, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση 4ετίας, με ή χωρίς συνεργασίες όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Συγκεκριμένα, για τη Νέα Δημοκρατία το αρνητικότερο σενάριο είναι συνδυαστικό: πρώτον, να υπάρξει αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων της μετά το «καθαρό αποτέλεσμα» των πρώτων εκλογών και να πέσει από το 40,7% που έλαβε στις 21 Μαΐου σε ποσοστό χαμηλότερο.

Υπάρχει, άλλωστε, και μια προσέγγιση που λέει πως στις εκλογές που έγιναν η Ν.Δ. έπιασε «ταβάνι» και δεν μπορεί να πάει παραπάνω, αλλά μόνο να μείνει στα ίδια ποσοστά ή να πέσει.

Στην περίπτωση που η Ν.Δ. χάσει κάποιο ποσοστό, η αυτοδυναμία θα εξαρτηθεί από το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή.

Επιθυμία της Ν.Δ. είναι η επόμενη Βουλή να είναι πεντακομματική και να μείνουν εκτός Βουλής και πάλι η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου και το κόμμα «Νίκη». Εάν συμβεί αυτό, τότε ο πήχυς της αυτοδυναμίας θα είναι περίπου στο 37,5%, ποσοστό που ακόμη και με πτώση θεωρείται βέβαιο πως η Ν.Δ. θα φθάσει.

Εάν, όμως, μικρότερα κόμματα καταφέρουν να μπουν στην επόμενη Βουλή, τότε ανεβαίνει ο πήχυς και μαζί μπορεί να υπάρξουν οριακές καταστάσεις. Για κάθε μονάδα κόμματος που μπαίνει στη Βουλή, ο πήχυς της αυτοδυναμίας ανεβαίνει περίπου 0,3%.

Αυτό σημαίνει πως, εάν μπουν δύο κόμματα επιπλέον και η Βουλή είναι επτακομματική, τότε ο πήχυς θα ανέβει στο 39,3%, ενώ με οκτώ κόμματα –κάτι που πάντως δε φαίνεται πιθανό– θα προσεγγίσει το 40%.

Στις δύο ακραίες αυτές περιπτώσεις σημαίνει πως για τη Ν.Δ. υπάρχει ο κίνδυνος η αυτοδυναμία να χαθεί και να μην καταφέρει να πιάσει το όριο των 151 βουλευτών.

Συνεπώς, για την Πειραιώς ο διπλός στόχος δεν είναι μόνο να μην πέσει από τα ποσοστά της, αλλά να καταφέρει να αφοπλίσει τα μικρότερα κόμματα και να μην μπουν στη Βουλή. Ειδικά τη «Νίκη», που κινείται σε πιο όμορο χώρο από την Πλεύση Ελευθερίας.

Μεσσηνία
Σε ό,τι αφορά τις έδρες στη Μεσσηνία, με βάση τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου θα υπάρχουν μεταβολές. Ειδικότερα, σύμφωνα με μια πρώτη προσέγγιση, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα κερδίσει μία (1) επιπλέον έδρα, φτάνοντας στις τρεις (3), ενώ το κόμμα που θα απολέσει την έδρα του θα είναι το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής.

Φυσικά, σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι κατανοητό ότι η κατάσταση θα αλλάξει άρδην, όχι μόνο στη Μεσσηνία, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Άρτα: Γυναίκα πνίγηκε από φαγητό και πέθανε μπροστά στον σύζυγό της

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινότητα Μικροσπηλιάς στην Άρτα, καθώς μία γυναίκα πνίγηκε από το φαγητό και πέθανε...

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: 51χρονος βρέθηκε νεκρός σε προχωρημένη σήψη μέσα σε φορτηγό

Μια υπόθεση θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου ένας 51χρονος βρέθηκε νεκρός το πρωί...

Ρωσία: Το μυστήριο που κρύβεται πίσω από το αεροδρόμιο «φάντασμα»

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Ψωμί: Γιατί οι αρτοποιοί εξετάζουν αυξήσεις έως 15 λεπτά στην φρατζόλα [γράφημα]

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Ιράν: Καταδίκη σε θάνατο σε 4 άνδρες για ποτά «μπόμπες» που σκότωσαν 17 ανθρώπους

Τέσσερις άνδρες που κρίθηκαν ένοχοι για την Παρασκευή και διανομή νοθευμένων αλκοολούχων ποτών, τα οποία προκάλεσαν τον...