Αρχική Κόσμος Εκπληκτική ανακάλυψη στην Ιερουσαλήμ: Βρέθηκε χειροβομβίδα 1.000 ετών (Photo)

Εκπληκτική ανακάλυψη στην Ιερουσαλήμ: Βρέθηκε χειροβομβίδα 1.000 ετών (Photo)

Μπροστά σε μία έκπληξη βρέθηκαν οι αρχαιολόγοι που έκαναν έρευνες στον Αρμένικο Κήπο στην Ιερουσαλήμ, όπου ανακάλυψαν ανάμεσα σε διάφορα θραύσματα κεραμικών ένα αντικείμενο που δεν μπορούσαν να το ταυτοποιήσουν.

Η προσεκτική μελέτη του ευρήματος τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για θραύσμα μίας χειροβομβίδας που είχε χρησιμοποιηθεί περίπου πριν από 1000 χρόνια!

Το εύρημα αυτό κάνει τους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι οι Άραβες πολέμησαν εναντίον των Σταυροφόρων χρησιμοποιώντας εκρηκτικά δικής τους επινόησης.

Οι αρχαιολόγοι έκαναν ανάλυση των υπολειμμάτων στην εσωτερική επιφάνεια του κεραμικού θραύσματος διαπιστώνοντας ότι επρόκειτο για ίχνη χημικών που χρησιμοποιούσαν οι Βυζαντινοί για να παρασκευάζουν το λεγόμενο «υγρό πυρ». Πιθανότατα βάζοντας αυτά τα χημικά μέσα σε ένα κεραμικό κέλυφος, οι Άραβες κατασκεύασαν κάποιου είδους χειροβομβίδα.

Τα θραύσματα της χειροβομβίδας βρέθηκαν σε μία περιοχή όπου κατά την αρχαιότητα υπήρχε ένα παλάτι και έχουν ήδη εντοπιστεί διάφορα κειμήλια της Βυζαντινής περιόδου.

Ήταν γνωστό ότι ένα είδος χειροβομβίδας κατασκεύαζαν οι Βυζαντινοί, βάζοντας μέσα σε πέτρινα, κεραμικά ή γυάλινα δοχεία νάφθα και ασβέστη, με τα οποία προκαλούσαν φωτιά σε εχθρικούς στόχους.

Ο καθηγητής Κάρνι Μάθισον του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Γκρίφιθ δημοσίευσε στο περιοδικό PLOS One τα αποτελέσματα των ανασκαφικών ερευνών επισημαίνοντας ότι «κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών έχει αναφερθεί η χρησιμοποίηση χειροβομβίδων που εκτοξεύονταν εναντίον των Σταυροφόρων, παράγοντας δυνατές εκρήξεις και ισχυρές λάμψεις».

Σε ένα αντικείμενο με σφαιρικό σχήμα και χοντρό τοίχωμα οι αρχαιολόγοι εξακρίβωσαν υπολείμματα φωσφόρου και οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι περιείχε και άλλες εμπρηστικές ύλες.

Κάποιοι ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι μέσα σε αυτές τις χειροβομβίδες έβαζαν πυρίτιδα από την Κίνα, καθώς είναι γνωστό ότι η πυρίτιδα είχε εισαχθεί στη Μέση Ανατολή μέχρι τον 13ο αιώνα. Όμως η τελευταία έρευνα των αρχαιολόγων έδειξε ότι οι χειροβομβίδες που χρησιμοποιήθηκαν κατά των Σταυροφόρων περιείχαν ένα άλλο εκρηκτικό, που παρασκευάστηκε στην περιοχή, όπως αναφέρει στη δημοσίευσή του ο καθηγητής Κάρνι Μάθισον.

Κατά τον καθηγητή Μάθισον οι χειροβομβίδες έκλειναν με ρετσίνι,  αλλά ακόμα δεν έχουμε σαφή εικόνα για την τεχνολογία που χρησιμοποιείτο για την πρόκληση εκρήξεων.

«Περισσότερη έρευνα για τις χειροβομβίδες και το εκρηκτικό περιεχόμενό τους θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε την αρχαία εκρηκτική τεχνολογία της μεσαιωνικής περιόδου και την ιστορία των εκρηκτικών όπλων στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Κάρνι Μάθισον.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Καρχαρίας “έφαγε” παραθεριστή σε θέρετρο της Αιγύπτου

Σοκάρουν οι εικόνες που δείχνουν τον άτυχο άνδρα να παλεύει για την ζωή του Τις δραματικές στιγμές κατά τις οποίες...

Νέα διεθνής λεωφορειακή γραμμή θα συνδέει Ελλάδα με Αλβανία -Η διαδρομή

Νέα διεθνής τακτική λεωφορειακή γραμμή που συνδέει την Ελλάδα με τη Αλβανία, «Αθήνα – Μαυρομάτι – Χειμάρα», καθορίζεται με απόφαση του...

Η Αυστραλία απαγορεύει τη ναζιστική σβάστικα και το έμβλημα των Ες Ες

Η αυστραλιανή κυβέρνηση θα απαγορεύσει να επιδεικνύονται δημόσια και να πωλούνται ναζιστικά σύμβολα και παραφερνάλια, ανακοίνωσε σήμερα ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Μαρκ Ντρέιφους.Ο κ....

Θεσσαλονίκη: Βρέφος κλειδώθηκε αυτόματα σε αυτοκίνητο – Σε πανικό η μητέρα του

Τον απόλυτο πανικό έζησε μία μητέρα στη Θεσσαλονίκη όταν είδε το αυτοκίνητό της να κλειδώνει αυτόματα, έχοντας αφήσει μέσα στο μωρό...

Τραμπ: Ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για παραχάραξη εγγράφων

Κατηγορούμενος για ποινική δίωξη ο Ντόναλντ Τραμπ. Είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που έρχεται αντιμέτωπος με τέτοια δίωξη.O πρώην πρόεδρος...