Αρχική Κόσμος Εκπληκτική ανακάλυψη στην Ιερουσαλήμ: Βρέθηκε χειροβομβίδα 1.000 ετών (Photo)

Εκπληκτική ανακάλυψη στην Ιερουσαλήμ: Βρέθηκε χειροβομβίδα 1.000 ετών (Photo)

Μπροστά σε μία έκπληξη βρέθηκαν οι αρχαιολόγοι που έκαναν έρευνες στον Αρμένικο Κήπο στην Ιερουσαλήμ, όπου ανακάλυψαν ανάμεσα σε διάφορα θραύσματα κεραμικών ένα αντικείμενο που δεν μπορούσαν να το ταυτοποιήσουν.

Η προσεκτική μελέτη του ευρήματος τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για θραύσμα μίας χειροβομβίδας που είχε χρησιμοποιηθεί περίπου πριν από 1000 χρόνια!

Το εύρημα αυτό κάνει τους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι οι Άραβες πολέμησαν εναντίον των Σταυροφόρων χρησιμοποιώντας εκρηκτικά δικής τους επινόησης.

Οι αρχαιολόγοι έκαναν ανάλυση των υπολειμμάτων στην εσωτερική επιφάνεια του κεραμικού θραύσματος διαπιστώνοντας ότι επρόκειτο για ίχνη χημικών που χρησιμοποιούσαν οι Βυζαντινοί για να παρασκευάζουν το λεγόμενο «υγρό πυρ». Πιθανότατα βάζοντας αυτά τα χημικά μέσα σε ένα κεραμικό κέλυφος, οι Άραβες κατασκεύασαν κάποιου είδους χειροβομβίδα.

Τα θραύσματα της χειροβομβίδας βρέθηκαν σε μία περιοχή όπου κατά την αρχαιότητα υπήρχε ένα παλάτι και έχουν ήδη εντοπιστεί διάφορα κειμήλια της Βυζαντινής περιόδου.

Ήταν γνωστό ότι ένα είδος χειροβομβίδας κατασκεύαζαν οι Βυζαντινοί, βάζοντας μέσα σε πέτρινα, κεραμικά ή γυάλινα δοχεία νάφθα και ασβέστη, με τα οποία προκαλούσαν φωτιά σε εχθρικούς στόχους.

Ο καθηγητής Κάρνι Μάθισον του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Γκρίφιθ δημοσίευσε στο περιοδικό PLOS One τα αποτελέσματα των ανασκαφικών ερευνών επισημαίνοντας ότι «κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών έχει αναφερθεί η χρησιμοποίηση χειροβομβίδων που εκτοξεύονταν εναντίον των Σταυροφόρων, παράγοντας δυνατές εκρήξεις και ισχυρές λάμψεις».

Σε ένα αντικείμενο με σφαιρικό σχήμα και χοντρό τοίχωμα οι αρχαιολόγοι εξακρίβωσαν υπολείμματα φωσφόρου και οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι περιείχε και άλλες εμπρηστικές ύλες.

Κάποιοι ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι μέσα σε αυτές τις χειροβομβίδες έβαζαν πυρίτιδα από την Κίνα, καθώς είναι γνωστό ότι η πυρίτιδα είχε εισαχθεί στη Μέση Ανατολή μέχρι τον 13ο αιώνα. Όμως η τελευταία έρευνα των αρχαιολόγων έδειξε ότι οι χειροβομβίδες που χρησιμοποιήθηκαν κατά των Σταυροφόρων περιείχαν ένα άλλο εκρηκτικό, που παρασκευάστηκε στην περιοχή, όπως αναφέρει στη δημοσίευσή του ο καθηγητής Κάρνι Μάθισον.

Κατά τον καθηγητή Μάθισον οι χειροβομβίδες έκλειναν με ρετσίνι,  αλλά ακόμα δεν έχουμε σαφή εικόνα για την τεχνολογία που χρησιμοποιείτο για την πρόκληση εκρήξεων.

«Περισσότερη έρευνα για τις χειροβομβίδες και το εκρηκτικό περιεχόμενό τους θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε την αρχαία εκρηκτική τεχνολογία της μεσαιωνικής περιόδου και την ιστορία των εκρηκτικών όπλων στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Κάρνι Μάθισον.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Φλαμανδοί Γίγαντες: Αυτά είναι τα μεγαλύτερα κουνέλια του κόσμου

Με το βάρος του στις περισσότερες περιπτώσεις να ξεπερνά τα δέκα κιλά, ο Φλαμανδός Γίγαντας αποτελεί με διαφορά τη ράτσα με...

Ξύπνησαν «ιούς ζόμπι» 50.000 ετών στους παγετώνες

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται και οι παγετώνες λιώνουν, απελευθερώνονται πάσης φύσεως υλικά που παρέμεναν παγωμένα εδώ και αιώνες.Αυτό περιλαμβάνει μια σειρά από μικρόβια που...

Αμύθητη αρχαιολογική ανακάλυψη: Η πιο παλιά εκδοχή της Οδύσσειας μπροστά στα μάτια μας

Πρόκειται για την σπουδαιότερη αρχαιολογική ανακάλυψη της δεκαετίας στην Ελλάδα Με τόσο πλούσιο ιστορικό παρελθόν και «βιογραφικό» που ξεκίνησε να «γράφεται» πριν χιλιάδες...

Ασφαλιστικό – Αυξήσεις: Πώς διαμορφώνονται οι συντάξεις βάσης (Παραδείγματα)

Στα 520 εκ. ευρώ υπολογίζει η κυβέρνηση τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες θα διεκπεραιωθούν – τακτοποηθούν το 2023. Το...

Ακίνητα: Τα πάρκινγκ στις πιλοτές «μπλοκάρουν» τις μεταβιβάσεις

Μια πληγή από τις δεκαετίες του ’70, του ’80 αλλά και τις αρχές του ’90 εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτή και να προκαλεί – ακόμη και...