Αρχική Οικονομία Ελεύθεροι επαγγελματίες: Νέες υψηλές εισφορές – Χαμηλές συντάξεις (Πίνακες)

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Νέες υψηλές εισφορές – Χαμηλές συντάξεις (Πίνακες)

Μεγάλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες, ωστόσο, αποδίδουν μικρές συντάξεις, καλούνται να καταβάλουν από το νέο έτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, οι επιτηδευματίες καθώς και οι αγρότες.

Μπροστά όμως στο κάμα διαμαρτυρίας, κυρίως των επιστημόνων (Δικηγόροι, Μηχανικοί κ.α.) το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να περικόψει την ασφάλιση έναντι της ανεργίας, «ελαφρύνοντας έτσι τους ελεύθερους επαγγελματίες κατά 10 ευρώ το μήνα (120 το χρόνο).

Με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4670/20 (νόμος Βρούτση) με τον οποίο αποσυνδέθηκαν οι εισφορές από τα κέρδη των ελεύθερων επαγγελματιών ή των Νομικών Προσώπων που διοικούν (νόμος 4387/16), οι εισφορές διαμορφώνονται ελεύθερα. Προς τούτο υπάρχει μια κλίμακα έξι κατηγοριών απ όπου μπορεί ο κάθε επιτηδευματίας, επαγγελματίας ή επιχειρηματίας να επιλέξει την ασφαλιστική κλάση που του ταιριάζει.

Στην κατώτερη κλάση

Ωστόσο, κατά τα τρία πρώτα χρόνια εφαρμογής του μέτρου σχεδόν οι 9 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν επιλέξει την χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση. (Η επιλογή γίνεται τον πρώτο μήνα εκάστου έτους και εάν δεν υπάρξει σχετική ηλεκτρονική ειδοποίηση ο ΕΦΚΑ κατατάσσει τους ελευθέρους επαγγελματίες στην κατώτερη κατηγορία).

Έτσι λοιπόν στην κατώτερη κατηγορία οι ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωναν για κύρια σύνταξη 155 ευρώ και μαζί με την ασφάλιση υγείας (55 ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ) και την ασφάλιση έναντι της ανεργίας (από 10 ευρώ ανά μήνα) κατέβαλαν συνολικά κατ ελάχιστον κάθε μήνα 220 ευρώ.

Ωστόσο, αυτές οι εισφορές, ακόμη και εάν καταβληθούν για 40 έτη (74.400 ευρώ σε τιμές 2022 μόνο για κύρια σύνταξη) βγάζουν σαν σύναξη ενώ μικρό επίδομα της τήξης των 461,5 ευρώ το μήνα!
Και αυτό γιατί ο ελεύθερος επαγγελματίες πληρώνει τόσο τις δικές του εισφορές ως απασχολούμενος, όσο και της επιχείρησης, αν κάνουμε προβολή στις εισφορές ενός μισθωτού (6,67% επί του μισθού πληρώνει ο εργαζόμενος και 13,33% η επιχείρηση μόνο για κύρια σύνταξη).

Κατά συνέπεια οι εισφορές των 155 ευρώ αντιστοιχούν σε έναν μεικτό τεκμαρτό μισθό 775 ευρώ το μήνα, αλλά για 12 μήνες το έτος (9.300 ευρώ το χρόνο). Ωσάν δηλαδή ο μισθωτός να λαμβάνει μισθό 664 ευρώ κάθε μήνα (14 μισθούς το έτος).

Με βάση την ίδια νομοθετική πρόβλεψη από φέτος πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές στο ύψος του πληθωρισμού τα προηγούμενης χρονιάς.

Αυτό συνεπάγεται αύξηση περίπου 9,9% αναδρομικά από 1/1/2023. Έτσι στην α’ ασφαλιστική κλάση οι εισφορές για κύρια σύνταξη θα διαμορφωθούν στα 170,3 ευρώ ανά μήνα και στα 240,8 συνολικά (βλέπε σχετικό πίνακα 1).

Ελάχιστη ανταπόδοση

Παρά όμως την αύξηση κατά σχεδόν 21 ευρώ ανά μήνα στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση, η ανταπόδοση είναι μηδαμινή.

Το ποσό της σύνταξης με 15 έτη ασφάλισης από 389 ευρώ το μήνα (υπολογισμός του 2022), πηγαίνει στα 391,4 (συν 2,4 ευρώ). Ενώ με 40 έτη ασφάλισης από 461,5 ευρώ που ελάμβανε με βάση τις εισφορές του 2022, η σύνταξη θα… εκτιναχτεί στα 498,2 ευρώ (βλέπε πίνακα 2).

Η κυβέρνηση προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις μεγάλες αναπροσαρμογές στις εισφορές με την μικρή αύξηση στις συντάξεις, εν μέσω μάλιστα οικονομικής ασφυξίας στην αγορά, σχεδιάζει να απαλείψει την εισφορά ανεργίας των 10 ευρώ ανά μήνα. Κατ αυτόν τον τρόπο η αύξηση στην α’ ασφαλιστική κλάση θα είναι περί τα 11 ευρώ, στην β’ κλάση 24,4 κ.ο.κ.

1. Οι νέες εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών

Pinakas1

2. Οι συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών

pinakas megas 2Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Χάρλαντ Σάντερς: Γιατί ο ιδρυτής των KFC μισούσε το… φαγητό τους – «Δεν θα το έδινα ούτε στα σκυλιά μου»

Στις 20 Μαρτίου 1930 ιδρύεται η αμερικανική αλυσίδα fast food KFC (Kentucky Fried Chicken) από τον Συνταγματάρχη Χάρλαντ Σάντερς, στο Κεντάκι.Το...

Δανία: Πανεπιστήμιο έχει στο υπόγειό του συλλογή 9.479 εγκεφάλων από ψυχικά ασθενείς

Στο υπόγειο του Πανεπιστημίου της Δανίας στο Οντένσε, μια σειρά διαδρόμων φιλοξενεί τη «Συλλογή Εγκεφάλων». Περιλαμβάνει 9.479 δείγματα εγκεφάλων που διατηρούνται...

Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις των Ελλήνων;

Για αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων επί τα βελτίω μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ανέφερε ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι υψηλότερη...

Τα «μυστικά» της νέας ρύθμισης των 36 και 72 δόσεων

Σε πολλές δόσεις που φθάνουν έως και 72 και με δόση που ξεκινάει από 30 ευρώ τον μήνα, χιλιάδες πολίτες έχουν την ευκαιρία να...

Κύθνος: Έτοιμο για απόπλου το σούπερ γιοτ “007” που είχε μισοβυθιστεί [εικόνες]

Τον Σεπτέμβρη του 2022, η εντυπωσιακή θαλαμηγός “007” είχε προσαράξει στα αβαθή, πιθανότατα, από αστοχία του συστήματος πλοήγησης του σκάφους, με...