Αρχική Οικονομία Ελεύθεροι επαγγελματίες: Περισσότερες εισφορές – Καμία αύξηση στις συντάξεις το 2023

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Περισσότερες εισφορές – Καμία αύξηση στις συντάξεις το 2023

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι μικροί επαγγελματίες είναι οι οικονομικοί… πολυ-τραυματίες του 2023. Ενώ βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της χρονιάς, τα βάρη που συσσωρεύονται και τα επιχειρηματικά-χρηματοδοτικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν προκαλούν οικονομική ζάλη.

Την ίδια στιγμή που πέφτει ο τζίρος στην αγορά, οι ευρωπαϊκές οικονομίες οδηγούνται σε ύφεση, οι τράπεζες έχουν κλείσει τις πιστοληπτικές-χρηματοδοτικές γραμμές προς τις ΜΜΕ επιχειρήσεις, ενώ δεν προβλέπεται ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης (απαιτείται κοινή πρόταση με τις τράπεζες)…

1.Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες καλούνται φέτος να πληρώσουν επιπλέον τουλάχιστον 11 ευρώ το μήνα (αγρότες) και 20 ευρώ (επιχειρηματίες και επαγγελματίες του αστικού χώρου) για ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον ετήσια επιβάρυνση της τάξης των 131 έως 240 ευρώ για το 2024.
Για παράδειγμα, οι εισφορές στην χαμηλότερη κλιμάκια των ελευθέρων επαγγελματιών θα αυξηθεί από 210 ευρώ (και 220 μαζί με τις εισφορές για την ανεργία) σε 231 ευρώ (241 μαζί με την εισφορά υπέρ ανεργίας-ΔΥΠΑ).

Το «πάγωμα» των αυξήσεων στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών ζήτησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν.Ανδρουλάκης «λόγω αύξησης του κόστους ζωής από τις ανατιμήσεις».

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ξεκίνησε την (προεκλογική) συζήτηση και για νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων (που απασχολούν μισθωτούς).

2. Διατηρείται το τέλος επιτηδεύματος σε κάθε επιχειρηματία ή επαγγελματία, ενώ μειωθήκαν οι επιβαρύνσεις στους μεγάλους επιχειρηματίες (στο 5% ο φόρος στα διανεμόμενα –μη επενδυόμενα- κέρδη, κατάργηση συμπληρωματικού ΕΔΝΦΙΑ για τις μεγάλες ακίνητος περιουσίες, αφορολόγητο μέχρι 4,8 εκ. ευρώ ανά τέκνο –αφορά και τα μετρητά- στη μεταβίβαση περιουσίας).

Προσλήψεις για κατάργηση Τέλος Επιτηδεύματος

Κυρίως όμως καταργείται το Τέλος Επιτηδεύματος, ένα οριζόντιο χαράτσι σε όποιον ξεκινά δική του δουλειά στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως κέρδους ή ζημίας, εσόδων ή μηδενικής κίνησης, αλλά ΜΟΝΟ σε όσους κάνουν προσλήψεις!
Όσοι αγκομαχούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις, αδυνατούν να προσλάβουν προσωπικό και με θυσίες επιδιώκουν να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα προκειμένου να στηρίξουν τις οικογένειές τους, θα πληρώνουν τόσο το χαράτσι όσο και τις πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές…

3. Κανείς από τους παλαιούς συνταξιούχους-ελεύθερους επαγγελματίες (ΤΕΒΕ, ΟΑΕΕ κ.λπ.) δεν θα λάβει αυτές τις ημέρες αύξηση στις αποδοχές του. Αυτή η κατηγορία συνταξιούχων έχει τις μεγαλύτερες «προσωπικές διαφορές» οι οποίες, μετά από περικοπές 400 και 500 ευρώ, εμφανίζονται να έχουν και πάλι προσωπική διαφορά 500 και 600 ευρώ!

Αύξηση μετά από 15 χρόνια…

Παράδειγμα: Συνταξιούχος με 44 χρόνια ασφάλισης στις υψηλότερες κλάσεις του (πρώην) ΟΑΕΕ έλαβε σύναξη 2.182,71 ευρώ. Μετά τις περικοπές (α’ και β’ μνημόνιο) η σύνταξή του περιορίστηκε στα 1.508 ευρώ. Μείον τις κρατήσεις (Αλληλέγγυας Συνταξιούχου-ΕΑΣ, υπέρ υγείας-ΕΟΠΥΥ, φόρο εισοδήματος κ.α.), εισπράττει καθαρά 1.327 ευρώ.

Με βάση τον επανακαθορισμό με τον νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξη που δικαιούται είναι 909,22 ευρώ.

Ως εκ τούτου ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος έχει προσωπική διαφορά 599,34 ευρώ.

Από αυτή τη διαφορά, με την αναπροσαρμογή κατά 7,75% από 1/1/2023, αποκόπηκε το ποσό των 70,46 ευρώ.

Κατά συνέπεια, για το 2024 και τις αυξήσεις των επόμενων ετών έχει να καλύψει ένα υπόλοιπο «προσωπικής διαφοράς» ίσο με 529 ευρώ.

Δεδομένου ότι οι επόμενες αυξήσεις θα είναι κάτω του 3% (π.χ. το 2024), θα χρειαστούν περισσότερα από 15 χρόνια προκειμένου να εξαλειφθεί η προσωπική διαφορά προκειμένουν να λάβει (ονομαστική) αύξηση ο ασφαλισμένος του παραδείγματός μας το 2039!

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Έγκλημα στη Νίκαια: Τι γράφει το ιδιόχειρο σημείωμα του δράστη – Ποιο ήταν το κίνητρό του

Τι έγραφε στο σημείωμα που βρήκε η αστυνομία μέσα στο αυτοκίνητο του δράστη και αυτόχειρα- Γιατί σκότωσε τον γαμπρό του – Παρακολουθούσε τις κινήσεις...

Το μυστήριο με την εξαφανισμένη πτήση MH370 των Αερογραμμών της Μαλαισίας 10 χρόνια μετά

Αεροσκάφος Boeing 777 μεταφέροντας 227 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα, ενώ το αεροσκάφος εξαφανίστηκε καθώς πετούσε από την Κουάλα Λουμπούρ...

Μετρητά τέλος – Το όριο συναλλαγών και το πρόστιμο

λλάζουν τα πάντα στις συναλλαγές μας Με νέα διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή και η οποία είναι σε...

ΕΝΦΙΑ 2024 με αλλαγές, κερδισμένους, χαμένους και πρώτη δόση πριν το Πάσχα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Καθυστερήσεις στους μισθούς Μαρτίου φέρνουν οι κλειστές τράπεζες

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...