Αύξηση Κατώτατου Μισθού και Νέο Σύστημα Αναπροσαρμογής μέχρι το 2028
Εκτιμάται ότι ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα «κλειδώσει» στα 870 ευρώ (μεικτά) τον Απρίλιο του 2025, ενώ παράλληλα αναμένεται να διαμορφωθεί και ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μέχρι το τέλος του 2027 αφήνουν περιθώρια για αυξήσεις τουλάχιστον 40 ευρώ για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και τουλάχιστον 20 ευρώ για τους δημόσιους υπαλλήλους. Στόχος είναι οι αποδοχές πλήρους απασχόλησης στο Δημόσιο να μην είναι χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο, όπως αυτές θα διαμορφωθούν έως το 2027.

Από την 1η Ιανουαρίου 2028, προτείνεται η αυτοματοποιημένη αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, με βάση έναν δείκτη που συνυπολογίζει τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα. Η επιστημονική επιτροπή, με επικεφαλής την καθηγήτρια Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, θα προτείνει τη διατήρηση των σχέσεων μισθών μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και τη δημιουργία μίας μόνιμης επιτροπής για την αξιολόγηση των κατάλληλων δεικτών.

Η επιτροπή θα προτείνει μια σειρά κριτηρίων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό, τη μέση μισθολογική κατάσταση και την αγοραστική δύναμη. Σημαντικές είναι οι προτάσεις για την συστηματική συλλογή δεδομένων και αναλύσεων, καθώς και για την εκπλήρωση της κοινοτικής οδηγίας 2022/2041 σχετικά με επαρκείς κατώτατους μισθούς.

Η δημιουργία επιστημονικής επιτροπής θα παρέχει συμβουλές στον νομοθέτη, ενώ διατηρείται και η σημερινή επιτροπή διαβούλευσης. Οι νέες προτάσεις περιλαμβάνουν στοιχεία για τις μισθολογικές διαφοροποιήσεις, καθώς και τη συλλογή δεδομένων που θα στηρίξουν την αξιολόγηση του κατώτατου μισθού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αν οι οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, αυτή θα αναβάλλεται, χωρίς να είναι δυνατή η μείωση του μισθού ή ημερομισθίου. Αντίθετα, οι αλλαγές στη διαδικασία καθορισμού των μισθών αποσκοπούν να προσφέρουν μια πιο σαφή και προβλέψιμη εικόνα της οικονομικής κατάστασης.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ετοιμάζεται διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο την ενσωμάτωσή της οδηγίας στη Βουλή για τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας. Πηγή: kathimerini.gr