Αναγκαίο το Σαφές Εκσυγχρονισμένο Σύστημα για τη Διασφάλιση του Κατώτατου Μισθού στην Ελλάδα
Μέσα σε 4,5 μήνες, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 1.170 επιχειρήσεις από τον Μάιο και μετά, οι οποίοι ανέδειξαν ότι 286 από αυτές δεν είχαν συμμορφωθεί με τη νομοθεσία. Από το σύνολο των 8.518 εργαζομένων, 1.949 (δηλαδή το 22,88%) διαπιστώθηκε πως δεν είχαν λάβει τις νόμιμες αυξήσεις. Η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, σε συνεργασία με το σύστημα «Εργάνη», έκανε στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις που λόγω προηγούμενων παραβάσεων ή στοιχείων είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα μη συμμόρφωσης.

Σημαντικό είναι ότι η Επιθεώρηση Εργασίας ξεκαθαρίζει πως η πληρωμή λιγότερης αποζημίωσης από τον θεσμοθετημένο ελάχιστο μισθό είναι παράνομη. Οι εργαζόμενοι καλούνται να ελέγχουν τις αποδοχές τους και, εφόσον εντοπίσουν ανωμαλίες, να μιλήσουν με τον προϊστάμενό τους ή τον υπεύθυνο μισθοδοσίας. Καταγγελία μπορεί να γίνει για περιπτώσεις υποαμοιβής, και η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι ανώνυμη. Ο επιθεωρητής τότε εξετάζει τις αποδοχές όλου του προσωπικού και αν διαπιστωθεί παράβαση, ζητά από τον εργοδότη να καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (24,44%) που ελέγχθηκαν δεν αύξησε τον κατώτατο μισθό ή δεν κατέβαλε τις τριετίες, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην λαμβάνουν τις αυξήσεις που δικαιούνται. Από την 1η Απριλίου 2023, είχε γίνει αύξηση 6,41% στον κατώτατο μισθό, και είχαν ξεπαγώσει οι τριετίες, οι οποίες παρέχουν αύξηση 10% για κάθε τρία χρόνια υπηρεσίας, φθάνοντας συνολικά έως 30%.

Ο νόμος για τον κατώτατο μισθό ισχύει σε όλη την Ελλάδα για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Ο κατώτατος μισθός για υπαλλήλους ορίζεται στα 830 ευρώ, ενώ για εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο είναι 37,07 ευρώ. Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο μπορούν να αναγνωρίζουν τον χρόνο προϋπηρεσίας από προηγούμενες σχέσεις εξαρτημένης εργασίας που είχαν διανυθεί πριν από τις 14.2.2012 και μετά την 1.1.2024.

Η Επιθεώρηση Εργασίας, αν και παρείχε τη δυνατότητα συμμόρφωσης στις επιχειρήσεις, στην περίπτωση μη συμμόρφωσης προχωρά σε επιβολή προστίμων. Στις 43 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 49.200 ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr