Αναταράξεις στην Ενεργειακή Αγορά λόγω Γεωπολιτικής Κρίσης στην Μέση Ανατολή
Ο αιφνίδιος επιθετικός δράση του Ιράν στο Ισραήλ έχουν προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις διεθνείς ενεργειακές αγορές, ανατρέποντας το κλίμα εφησυχασμού που επικρατούσε. Η περιοχή αυτή, που παράγει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, έχει θολώσει την εικόνα της ενεργειακής σταθερότητας που φαίνονταν να εισέρχεται η αγορά πριν από το χτύπημα.

Αμέσως μετά την επίθεση, παρατηρήθηκε αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, κάτι που ενδέχεται να έχει άμεσες επιπτώσεις και στην εγχώρια αγορά. Η πτώση των τιμών που περιμέναμε, καθώς και οι χαμηλές εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος κατά την χειμερινή περίοδο, έχουν ανατραπεί. Εκπρόσωποι της ενεργειακής αγοράς χαρακτήρισαν τον μέλλοντα χρόνο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε ξεκινά η περίοδος του πετρελαίου θέρμανσης, ως «αιωνιότητα» εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί.

Η ανησυχία για τις συνέπειες της κρίσης στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να είναι έντονη, με τους ειδικούς να επισημαίνουν το ενδεχόμενο αντίποινων από το Ισραήλ, τα οποία θα μπορούσαν να πλήξουν ενεργειακές υποδομές στο Ιράν, αναγκάζοντας τις διεθνείς τιμές να εκτοξευθούν. Περαιτέρω, υπάρχει και ο κίνδυνος κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν, γεγονός που θα είχε δραματικές επιπτώσεις στην εξαγωγή ενέργειας από χώρες του Κόλπου.

Οι πρώτες επιπτώσεις από την κατάσταση αυτή έχουν ήδη γίνει αισθητές στους καταναλωτές, καθώς οι τιμές στις αντλίες βενζίνης και πετρελαίου κίνησης έχουν ανέβει 3%, φτάνοντας τα 75,77 δολάρια το βαρέλι για το πετρέλαιο τύπου Brent. Επίσης, παρατηρείται αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερη από τις αρχικές προβλέψεις.

Η καταλληλότητα των παραπάνω γεγονότων θα επηρεάσει και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η μειωμένη κατανάλωση κατά την φθινοπωρινή περίοδο δεν εγγυάται πια την αναμενόμενη αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής. Η τιμή του φυσικού αερίου στον ευρωπαϊκό κόμβο του ΤΤF έχει αναρριχηθεί σχεδόν στα 40 ευρώ/MWh, σημειώνοντας αύξηση από την τιμή των 34,5 ευρώ/MWh που είχε καταγραφεί πριν από μερικές ημέρες.

Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος επίσης έχει αυξηθεί, με την μέση τιμή της μεγαβατώρας να έχει ξεπεράσει τα 100 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 25% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Από τα 81,6 ευρώ στην αρχή της εβδομάδας, έφτασε αυτόν την περίοδο στα 102,46 ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr