Ανησυχίες για τις Διαρθρωτικές Αδυναμίες της Ελληνικής Οικονομίας και το Έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών
Ανησυχίες εκφράζουν οι κοινοτικοί θεσμοί σχετικά με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο υποδηλώνει σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας στην ελληνική οικονομία. Στις συναντήσεις που είχαν με το οικονομικό επιτελείο κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα, επισημάνθηκε ότι το επίπεδο του ελλείμματος, που ανέρχεται περίπου στο 6,5% του ΑΕΠ, είναι ανησυχητικό, ιδιαίτερα δεδομένου ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι σχετικά χαμηλές. Σημειώνεται ότι αν και ο τουρισμός σημειώνει ρεκόρ, το έλλειμμα αυξήθηκε, κυρίως λόγω της παράλληλης αύξησης των εισαγωγών και της μείωσης των εξαγωγών, ιδιαίτερα στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων, τροφίμων και κλωστοϋφαντουργικών.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναγνώρισαν τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που κατέγραψαν 2,3% σε ετήσια βάση το β΄ τρίμηνο και 1,1% σε τριμηνιαία βάση, κατατάσσοντας τη χώρα στη δεύτερη καλύτερη θέση εντός Ε.Ε. Σημειώθηκε επίσης ικανοποίηση για τον προϋπολογισμό που αναδεικνύει πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ φέτος και τη συνετή προσέγγιση του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2025.

Ωστόσο, οι θεσμοί ανησυχούν και για το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο υπονομεύει την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών. Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες ενδέχεται να απειλήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Επιπλέον, σημειώνεται μείωση στις άμεσες ξένες επενδύσεις, που αγγίζουν τα 2,6 δισ. ευρώ κατά το 7μηνο, σε σύγκριση με 3,1 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2022. Н Μαζική εστίαση των ξένων επενδύσεων στο τομέα των ακινήτων μειώνει τη χωρητικότητα των παραγωγικών επενδύσεων που απαιτούνται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής οικονομίας δείχνει θετικά σημάδια, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές απαιτούν προσοχή και δράσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγική υποδομή και τη βιωσιμότητα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι προκλήσεις είναι περισσότερες από ποτέ.

Πηγή: kathimerini.gr