Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου με Νέες Συμφωνίες και Επισημάνσεις Αειφορίας
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY) προχωρά με τη συμμετοχή των διαχειριστών των ηλεκτρικών συστημάτων των δύο χωρών στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης. Η συμφωνία επιτεύχθηκε χθες στο Κάιρο, όπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης συναντήθηκε με τον υπουργό ηλεκτρισμού της Αιγύπτου, δρ Μαχμούντ Εσμάτ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι διαχειριστές των εθνικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας και Αιγύπτου θα ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία για την εταιρική τους συμμετοχή στο έργο.

H Ελλάδα θέτει ως προϋπόθεση για τη στήριξή της ότι το 75% της ενέργειας που θα μεταφέρεται μέσω του καλωδίου θα προέρχεται από αιολικές πηγές. Αυτή η δέσμευση είναι κρίσιμη για την ηλεκτρική σταθερότητα της χώρας, δεδομένου ότι η εγχώρια παραγωγή από φωτοβολταϊκά εμφανίζει πλεονάσματα. Η εισαγωγή επιπλέον ενέργειας κατά τη διάρκεια των ωρών που παράγουν τα ελληνικά ηλιακά πάρκα μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση του δικτύου.

Παράλληλα, οι δύο κυβερνήσεις θα υποστηρίξουν την αποδοχή του έργου στον επόμενο κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI/PMI). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις για τη μετοχική σύνθεση θα φιλοξενούν τρεις συμμετοχές: τον όμιλο Κοπελούζου, τον ΑΔΜΗΕ και τον αιγυπτιακό διαχειριστή, με καθέναν να κατέχει το 1/3.

Στο περιθώριο του συνεδρίου «Cairo Water Week», ο Σκυλακάκης είχε επίσης συναντήσεις με άλλους υπουργούς της Αιγύπτου, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Υδάτινων Πόρων, δρ Χανί Σεουλάν, και ο υπουργός Πετρελαίου Καρίμ Μπαντάουι. Συμφωνήθηκε να καταρτιστεί μνημόνιο κατανόησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη υποδομών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS). Οι δύο χώρες επίσης μελετούν την υποβολή κοινού αιτήματος στην Κομισιόν για τις απαραίτητες ρυθμίσεις σχετικά με την εξαγωγή και αποθήκευση CO2 από την Ελλάδα στην Αίγυπτο.

Πηγή: kathimerini.gr