Ρεκόρ Ιδρύσεων Ατομικών Επιχειρήσεων Αναμένεται το 2024 στην Ελλάδα
Αυξημένες πιθανότητες παρατηρούνται για το 2024 να είναι έτος-ρεκόρ όσον αφορά τις ιδρύσεις νέων ατομικών επιχειρήσεων. Παρά τις ανησυχίες για την εφαρμογή του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, η συγκεκριμένη μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας φαίνεται να παραμένει η πιο συμφέρουσα, εξασφαλίζοντας χαμηλότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το α΄ εξάμηνο του 2024 καταγράφηκαν 45.445 νέες ατομικές επιχειρήσεις, αποτελώντας αύξηση 10,44% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023 (41.149 ίδρυσης). Αντίστοιχα, αν συγκριθούν με το 2022, το ποσοστό αύξησης σκαρφαλώνει στο 29,92%. Από αυτές τις νέες ιδρύσεις, περίπου 11.199 είναι νέοι αγρότες, ενώ καταγράφονται και 4.578 εμπορικές επιχειρήσεις και 6.852 νέοι επαγγελματίες με επιστημονική ή τεχνική ιδιότητα.

Ο ελεύθερος επαγγελματίας και ο αυτοαπασχολούμενος, αν και κλήθηκαν φέτος να πληρώσουν περισσότερους φόρους λόγω του νέου φορολογικού καθεστώτος, διατηρούν πλεονεκτήματα σε σχέση με τους μισθωτούς. Ένα από αυτά είναι η δυνατότητα περιορισμού της φορολογικής επιβάρυνσης μέσω επαγγελματικών δαπανών. Επίσης, έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλουν κάθε μήνα, με την δυνατότητα αλλαγής αυτής της απόφασης μία φορά τον χρόνο. Αξιοσημείωτο είναι ότι από το 2024 καταργείται το λεγόμενο τέλος επιτηδεύματος για την πλειονότητα των επιχειρηματιών.

Η αναγνώριση επαγγελματικών δαπανών, όπως η χρήση επαγγελματικού οχήματος, προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στον αυτοαπασχολούμενο. Αξιοσημείωτο είναι ότι για τα πρώτα χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας, οι νέοι επιχειρηματίες δεν υπόκεινται στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, διευκολύνοντας έτσι την αναγνώριση ζημιών ή πολύ χαμηλών κερδών.

Η αυτοαπασχόληση έχει επίσης γίνει ελκυστική επιλογή για όσους αναζητούν δεύτερη πηγή εισοδήματος, καθώς το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα δεν εφαρμόζεται σε εκείνες τις περιπτώσεις, προσφέροντας ευνοϊκές προοπτικές και για τους συνταξιούχους που επιθυμούν να συνεχίσουν την εργασία τους χωρίς τον φόβο απώλειας της σύνταξής τους.

Παρά τις προσδοκίες ότι πολλοί θα στραφούν στη σύσταση προσωπικών εταιρειών για να αποφύγουν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, η τάση αυτή δεν είναι μαζική. Ο λόγος είναι ότι η ομόρρυθμη εταιρεία φορολογείται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 22%, κάτι που σημαίνει ότι για να είναι συμφέρουσα σε σχέση με την ατομική επιχείρηση, θα απαιτείται ετήσιο κέρδος άνω των 35.000-40.000 ευρώ, αριθμός που δεν αγγίζουν οι περισσότεροι επαγγελματίες. Επίσης, οι δικλίδες ασφαλείας του νόμου προσφέρουν την δυνατότητα στην εφορία να εφαρμόσει ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα και σε προσωπικές εταιρείες σε περίπτωση δόλου.

Πηγή: kathimerini.gr