Αρχική Ελλάδα Ελληνικό: Οσα θα είναι έτοιμα έως το 2025 -Πεζόδρομοι, εγκαταστάσεις, κατοικίες και...

Ελληνικό: Οσα θα είναι έτοιμα έως το 2025 -Πεζόδρομοι, εγκαταστάσεις, κατοικίες και χώροι πρασίνου [λίστα]

Η Lamda Development παρουσίασε το masterplan για την μεγάλη αστική ανάπτυξη στο Ελληνικό δίνοντας μάλιστα χρονοδιάγραμμα για τα μεγάλα έργα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν στη διαδικτυακή παρουσίαση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου και ο Chief Planning & Construction Officer, κ. Δημήτρης Ζωντανός, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης έχει ξεκινήσει, με σημαντικές υποδομές, μεγάλα έργα και αναπτύξεις που θα ολοκληρωθούν έως το 2025.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κ. Αθανασίου «Το Ελληνικό ξεκίνησε και έως το 2025 ένα μεγάλο μέρος του θα είναι έτοιμο, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να το ζήσουν και να νιώσουν υπερήφανοι». Από την πλευρά του ο κ. ,Ζωντανός τόνισε πως στόχος είναι τα έργα να έχουν ξεκινήσει σε 4 μήνες, δηλαδή μέσα στον Φεβρουάριο.

Τα σημαντικότερα έργα που θα υλοποιηθούν έως το 2025

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε η Lamda Development και ανακοίνωσε ο Δημήτρης Ζωντανός έως το 2025:

 • Θα δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο διαδρομών μεγαλύτερο των 50 χλμ με πεζόδρομους, ποδηλατοδρόμους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.
 • Θα δημιουργηθεί ένας μοναδικός πεζόδρομος πλάτους 56 μέτρων και μήκους πάνω από 2,5 χλμ, που θα συνδέει τη λεωφόρο Βουλιαγμένης με το παράκτιο μέτωπο μέσω του πάρκου του Ελληνικού. Απώτερος στόχος το δίκτυο να επεκταθεί στους όμορους δήμους, για να συνδέσει τελικά τον Υμηττό με τη θάλασσα.
 • Η υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος, στο ύψος του Αγίου Κοσμά, μήκους σχεδόν 1,5 χλμ, ο προϋπολογισμός της θα φτάσει τα 50 εκατομμύρια και θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από την Lamda.
 • Ταυτόχρονα θα υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση από το πάρκο στο παράκτιο μέτωπο, μέσω της εμβληματικής πεζογέφυρας υψηλής αισθητικής, που θα συνδέει τα 2 σημεία.
 • Για την αντιπλημμυρική προστασία έχει σχεδιαστεί ένα πολυσύνθετο υπόγειο δίκτυο για τη συλλογή, τον καθαρισμό και την ασφαλή διοχέτευση του βρόχινου νερού στο δημόσιο δίκτυο.
 • Ο σχεδιασμός προβλέπει την αναβίωση των ρεμάτων Τραχώνων και Αεροδρομίου.
 • Πρωτοποριακό και καινοτόμο έργο είναι η ειδική υπόγεια εγκατάσταση επεξεργασίας και διαχείρισης των λυμάτων, που στόχο έχει να καλύψει τις ανάγκες άρδευσης του πάρκου, αλλά και την παροχή καθαρού νερού για αντίστοιχες χρήσεις στα υπόλοιπα έργα και στους όμορους δήμους.

Το Πάρκο του Ελληνικού

Ενιαίος, ανοιχτός χώρος πρασίνου και αναψυχής άνω των 2 εκατ. τ.μ., ανοιχτός σε όλους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης, μέρος του οποίου θα ολοκληρωθεί έως το 2025.

Η παραλία του Ελληνικού

Αμμώδης παραλία μήκους 1,2 χλμ με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό. Ανάπλαση και αναβάθμιση της μαρίνας του Αγίου Κοσμά.

Υπερσύγχρονο Αθλητικό Κέντρο

Το υπερσύγχρονο Αθλητικό Κέντρο θα είναι ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους της Αττικής, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις. Το κέντρο διαθέτει εγκαταστάσεις στίβου, κολύμβησης, ποδοσφαίρου και ενόργανης γυμναστικής, γήπεδο για αθλήματα ρίψεων, αλλά και κλειστό γυμναστήριο, ξενώνες για την φιλοξενία των αθλητών και ακαδημίες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, beach volley και ενόργανης γυμναστικής.

Πολιτιστική διαδρομή

Σύνδεση όλων των αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών μνημείων και πολιτισμικών σημείων ενδιαφέροντος του Ελληνικού, μέσα από μία διαδρομή 12 χλμ. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής μνημεία: Ο προϊστορικός οικισμός του ακρωτηρίου Αγίου Κοσμά, ο μεταβυζαντινός ναός των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, αλλά και ο σπάνιος ταφικός περίβολος που έχει δώσει το όνομα του στην περιοχή «Ελληνικόν».

Ο προγραμματισμός των έργων

Εχουν ήδη ξεκινήσει οι μελέτες για το Πάρκο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τα έργα που θα ξεκινήσουν το 2022 στο Ελληνικό

 • Το 2022 ξεκινούν οι εργασίες για το νέο Κτίριο Μετεγκατάστασης Συλλόγων ΑΜΕΑ, ένα συγκρότημα 11.000 τ.μ., όπου θα συνεγκατασταθούν τέσσερα σωματεία παροχής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία.
 • Το 2022 ξεκινούν επίσης τα έργα αναβάθμισης της μαρίνας του Άγιου Κοσμά και της παραλίας.
 • Το 2022 ξεκινάει η κατασκευή του Marina Tower.

Τα έργα που θα ξεκινήσουν το 2023 στο Ελληνικό

 • Προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή του Marina Galleria
 • Η κατασκευή του παραθαλάσσιου οικισμού κατοικιών
 • Η κατασκευή συγκροτημάτων μπροστά από το Πάρκο.
 • Προβλέπεται επίσης να ξεκινήσουν οι εργασίες για το εμπορικό και ψυχαγωγικό σύμπλεγμα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης
 • Αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για τον πύργο μικτής χρήσης στην ίδια περιοχή.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ρωσία: Aξιωματικός δολοφονεί εν ψυχρώ ταξιτζή κατόπιν λογομαχίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Την δίμηνη προφυλάκιση ενός Ρώσου στρατιωτικού από τη Μόσχα αποφάσισε στρατοδικείο της πόλης Ροστόφ, καθώς κατηγορείται για τη δολοφονία οδηγού ταξί,...

Κοροναϊός: Διαφωνούν οι ειδικοί για τη μάσκα στα σχολεία – Σύντομα οι τελικές αποφάσεις

Ξεκίνησε η συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων από τους Έλληνες ειδικούς, οι οποίοι εκφράζουν τις δικές τους απόψεις σχετικά με τα πρωτόκολλα που...

Το μεγαλύτερο άστρο στο σύμπαν: Η πιο καθαρή φωτογραφία μέχρι σήμερα

Οι αστρονόμοι κατάφεραν να τραβήξουν την πιο καθαρή μέχρι σήμερα φωτογραφία του κολοσσιαίου άστρου R136a1, του μεγαλύτερου άστρου που έχει βρεθεί...

Σοκ: Όρκα σε απομόνωση για 12 χρόνια χτυπά το κεφάλι της με δύναμη μέσα σε ενυδρείο-φυλακή (Video)

Η Κίσκα, μια όρκα, περίπου 45 ετών, είναι κλεισμένη στο ενυδρείο MarineLand στο Οντάριο του Καναδά, μόνη της, εδώ και 12...

«Tηλέμαχος»: Το αντι-drone ραντάρ της ΕΑΒ – Ταξίαρχος ΕΑ εξηγεί πως λειτουργεί

Ο εμπνευστής του ραντάρ, τόνισε πως πρόκειται για μια τεχνολογία doppler και είναι 100% ελληνικής σχεδίασης και κατασκευήςΓια το ελληνικής κατασκευής και σχεδίασης «όπλο» της...