Αρχική Ελλάδα ΕΛΣΤΑΤ: Τι αλλάζει στη φετινή διαδικασία απογραφής

ΕΛΣΤΑΤ: Τι αλλάζει στη φετινή διαδικασία απογραφής

Το νέο υβριδικό σύστημα ”ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής” της ΕΛΣΤΑΤ

Διαφορετική από κάθε άλλη χρονιά θα είναι η φετινή διαδικασία απογραφής, η οποία έχει προγραμματιστεί από την 23η Οκτωβρίου έως και την 23η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους. Η ‘’ηλεκτρονική αυτοαπογραφή’’ θα είναι ο νέος τρόπος απογραφής για την φετινή διαδικασία όπως δήλωσε ο Διευθυντής  Αυτοτελούς Γραφείου Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Απόστολος Κασάπης στην εκπομπή του ΚΡΗΤΗ ΤV ‘’Κρήτη σήμερα’’.

Βασικός λόγος εξαιτίας του οποίου μπήκε τέλος στην παραδοσιακή διαδικασία της απογραφής ‘’πόρτα- πόρτα’’ είναι η πανδημία, η οποία, όπως δήλωσε ο κ. Κασάπης, υποχρέωσε την ΕΛΣΤΑΤ να δημιουργήσει την ‘’ηλεκτρονική αυτοαπογραφή’’, ένα υβδρικό σύστημα όπως ο ίδιος εξήγησε το οποίο θα επιτρέψει την ασφαλή και αποτελεσματική απογραφή του πληθυσμού της χώρας.

Η φετινή διαδικασία θα έχει ως εξής: σε πρώτο χρόνο  ο απογραφέας της εκάστοτε περιοχής θα περνάει από κάθε πόρτα και θα αφήνει ένα  φάκελο ο οποίος θα περιέχει ένα μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί ανά κατοικία. Εν συνεχεία θα γίνεται χρήση του κωδικού στον ιστότοπο gov.gr μαζί με τους κωδικούς του TAXIS, και παρακάτω θα συμπληρώνεται ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με τον αριθμό των κατοίκων του εκάστοτε νοικοκυριού και τις συνθήκες στέγασης, εξηγεί ο κ. Κασάπης.

Σε δεύτερο χρόνο, αν κάποιος πολίτης, είτε λόγω αμέλειας είτε λόγω έλλειψης εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες δεν έχει ολοκληρώσει την διαδικασία απογραφής, τότε θα γίνεται δια ζώσης απογραφή από τον αρμόδιο υπάλληλο της περιοχής με τον ‘’παραδοσιακό’’ τρόπο εντός του Δεκεμβρίου.

Ο κ. Κασάπης σημείωσε πως θα είναι δυνατή η επικοινωνία με τον τοπικό απογράφο κατά την διάρκεια της διαδικασίας απογραφής προς επίλυση τεχνικών ζητημάτων ή αποριών αναφορικά με το ερωτηματολόγιο.

Αναφερόμενος στα στοιχεία που θα καλεστούν οι πολίτες να δώσουν δια των απαντήσεων τους στα ερωτηματολόγια, ο Απόστολος Κασάπης ξεκαθάρισε πως δεν θα ζητηθούν σε καμία των περιπτώσεων ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σχετικά με την θρησκεία, τις πολιτικές πεποιθήσεις, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την συνδικαλιστική δράση ή την εθνότητα. Τα στοιχεία που θα ζητήσει η ΕΛΣΤΑΤ θα έχουν να κάνουν με τις συνθήκες στέγασης, τον αριθμό των ατόμων που απαρτίζουν την εκάστοτε οικογένεια και το επίπεδο μόρφωσης αυτών. Με τον κ. Κασάπη να αναφέρει πως τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν αυστηρά και μόνο προς παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων, και  τον ίδιο να διαβεβαιώνει πως ότι αναφέρουν οι πολίτες στην ΕΛΣΤΑΤ είναι εμπιστευτικό.

‘’Το στατιστικό απόρρητο είναι πάρα πολύ αυστηρό, οτιδήποτε γνωστοποιείται στην ΕΛΣΤΑΤ δεν πρόκειται να διαβιβαστεί σε κανένα ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα’’, δήλωσε ο κ. Κασάπης.

Αναφορικά με το στοιχείο της υποχρεωτικής συμμετοχής στην διαδικασία απογραφής, ο κ. Κασάπης σημείωσε ότι παρά την υποχρεωτικότητα στόχος είναι οι πολίτες να αντιληφθούν την χρησιμότητα της εν λόγω διαδικασίας, καθώς τα πολύτιμα στοιχεία που η ΕΛΣΤΑΤ αποσπά βοηθούν στην προαγωγή της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Δύο κοντέινερ με 160 κιλά κοκαϊνης κατασχέθηκαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Κατά πληροφορίες, το παράνομο φορτίο φέρεται να συνδέεται με την ποσότητα των 105 κιλών που κατασχέθηκε τον προηγούμενο μήνα στη ΘεσσαλονίκηΠερισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Τον καταδίωκε η Ασφάλεια και έπαιρνε τηλέφωνο την… αστυνομία για να τον βοηθήσει

Αθώος για την κατηγορία της «απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης» κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ένας 52χρονος που κατηγορείτο ότι επιχείρησε να...

Γερμανία: Απόστρατοι της Luftwaffe εκπαιδεύουν κινέζους πιλότους και έχουν αποκαλύψει πληροφορίες

Απόστρατοι της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας εκπαιδεύουν κινέζους πιλότους με συμβόλαια μέσω εικονικών εταιριών που εδρεύουν στις Σεϋχέλλες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel...

Βόλος: Έδειρε τη σύζυγό του μπροστά στο 5χρονο παιδί τους

Ακόμα ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκε στον Βόλο και, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (03/06), ένας 40χρονος άνδρας ξυλοκόπησε την 36χρονη...

Τι αλλάζει στον τομέα των μεταβιβάσεων ακινήτων

Τέσσερις σημαντικές αλλαγές στις διαδικασίες μεταβιβάσεων ακινήτων τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή από το υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.Με μία...