Αρχική Οικονομία ΕΛΣΤΑΤ: Το 2020 το 28,9% του πληθυσμού κινδύνεψε λόγω φτώχειας

ΕΛΣΤΑΤ: Το 2020 το 28,9% του πληθυσμού κινδύνεψε λόγω φτώχειας

Το 71% των φτωχών νοικοκυριών δεν κατάφερε να τα βγάλει πέρα με το μηνιαίο εισόδημα του, σύμφωνα με την Αναφορά του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας (Poverty Watch 2021). Το «κατώφλι» της φτώχειας τοποθετείται στις 5.266 ευρώ και τα στοιχεία που εξετάστηκαν αντλήθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν το 2020.

«Το 45% των φτωχών νοικοκυριών στερήθηκε τη σωστή διατροφή» ανέφερε κατά την παρουσίαση ο Σπύρος Ψύχας, μέλος του ΔΣ του ΕΔΚΦ. «Το 19% των ανηλίκων στερήθηκαν βασικά αγαθά. Δώδεκα χρόνια πριν το ποσοστό αυτό ήταν στο 12%, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Το 2020 το 28,9% του πληθυσμού κινδύνεψε λόγω φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτό παραμένει σταθερό για 13 χρόνια», συμπλήρωσε ο Σπ. Ψύχας.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε πως: «Έχουμε βγάλει δυο νέα επιδόματα έτσι ώστε να βοηθούμε τον ωφελούμενο πολίτη να αντιμετωπίσει νέες ανάγκες οι οποίες προκύπτουν και συμβαδίζουν με τους στόχους της κοινωνικής πρόνοιας. Δηλαδή, τον στόχο της ανεξάρτητης  διαβίωσης και το στόχο της αποϊδρυματοποίησης. Μιλώ συγκεκριμένα για το επίδομα αναδοχής και το επίδομα γέννησης που έχει δημογραφικούς σκοπούς.  Επιπλέον ενισχύσαμε τα επιδόματα εκεί που υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη.  Δηλαδή, εμείς βρήκαμε το εξής παράλογο για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού: ότι αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη, δηλαδή οι άστεγοι και οι κακοποιημένες γυναίκες οι οποίες διαμένουν σε ξενώνες προσωρινής φιλοξενίας, να μην εντάσσονται ως δικαιούχοι στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο αριθμός δεν είναι μεγάλος, η αδικία είναι πάρα πολύ μεγάλη, οπότε το διορθώσαμε».

Πολυτέλεια η στέγαση;

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 44,5% δυσκολεύεται να πληρώσει το ενοίκιο ενώ τα φτωχά νοικοκυριά τα οποία δεν είχαν τη δυνατότητα θέρμανσης ήταν στο 19%.  Στον  γενικό πληθυσμό δυσκολίες θέρμανσης αντιμετώπισε το 12%.

«Αρκετές φορές οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος έλαβαν επιπλέον επίδομα αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης και προσέθεσε: «Για τη νέα προγραμματική περίοδο που έχει να κάνει με το Ταμείο Επισιτιστικής Βοήθειας διεκδικήσαμε ένα αρκετά μεγάλο ποσό το οποίο θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον των 430 εκατ. ευρώ που αφορά τις κοινοπραξίες για τη διάθεση της επισιτιστικής βοήθειας στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Πάνω από το 88% των ωφελούμενων τουλάχιστον του εγγυημένου εισοδήματος, αντλούν τις υπηρεσίες του Ταμείου Επισιτιστικής Βοήθειας».

Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Θεανώ Φωτίου επισήμανε: «Οι επάλληλες κρίσεις που βιώνουμε τα τελευταία 20 χρόνια, χρηματοπιστωτικές, κλιματικές και υγειονομικές και οι οποίες δυστυχώς θα είναι η πραγματικότητα του μέλλοντός μας δεν θα υπάρχει η επιστροφή στην κανονικότητα που ξέραμε. Αυτό πρέπει να το πούμε, να προετοιμαστούμε. Αυτές οι επάλληλες κρίσεις ενίσχυσαν τις κοινωνικές ανισότητες και απέδειξαν ότι, χωρίς παρεμβάσεις, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός θα οξύνονται συνεχώς. Είναι εγκληματικό να εστιάζει κανείς στην ακραία φτώχεια όπως κάνουν φιλελεύθερες και νεοφιλελεύθερες πολιτικές και κυβερνήσεις, θεωρώντας τις ανισότητες φυσική κατάσταση. Η ανάπτυξη από μόνη της δεν αρκεί να καταπολεμήσει τη φτώχεια και τις οικονομικές ανισότητες».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τα σταφύλια της οργής: Η Ιαπωνία δυσκολεύεται να προστατεύσει τα φρούτα της από τις αντιγραφές των Κινέζων

Η πολύτιμη ποικιλία λευκού σταφυλιού, που καλλιεργεί ο Γιούκι Νακαμούρα στην Ιαπωνία, χρειάστηκε 33 χρόνια για να αναπτυχθεί. Όμως...

Μητέρα έκανε ένεση για αδυνάτισμα και κόντεψε να πεθάνει – Τη διαφήμιζαν στα social media

Μια 45χρονη μητέρα λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή της, όταν έκανε «μαϊμού» ένεση αδυνατίσματος που είχε αγοράσει από το...

Πού θα κάνουν Χριστούγεννα φέτος οι Έλληνες – Οι top χειμερινοί προορισμοί

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Στην 5η χειρότερη θέση της Ευρώπης η Ελλάδα για τους μισθούς – Οι μόνοι που βγάζουμε λιγότερα σε σχέση με το 2009

Έχουμε τον 5ο χειρότερο μισθό στην Ευρώπη. Ξεπερνάμε μόνο τον Βούλγαρο, τον Ούγγρο, τον Ρουμάνο και τον...

20% πιο ακριβό το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ακριβότερο θα είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ινστιτούτου Καταναλωτή, με την αύξηση να κυμαίνεται από 10 έως 20%. Φέτος το...