Αρχική Κόσμος Ελβετία: Αύξηση στις αυτοκτονίες με πυροβόλα όπλα – Πού οφείλεται

Ελβετία: Αύξηση στις αυτοκτονίες με πυροβόλα όπλα – Πού οφείλεται

Το ποσοστό αυτοκτονιών με πυροβόλο όπλο είναι υψηλότερο μεταξύ των Ελβετών σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενδεχομένως επειδή οι στρατεύσιμοι κρατούν τα όπλα στα σπίτια τους, υπογραμμίζεται σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Swiss Medical Weekly.

Η έκθεση ερευνητή από το πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν, στην Ολλανδία, συγκρίνει στατιστικά στοιχεία σε ελβετικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Βασίζεται κυρίως σε μια συγκριτική μελέτη των τρόπων αυτοκτονίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με την οποία στο 1/3 των αυτοκτονιών ανδρών στην Ελβετία χρησιμοποιήθηκαν πυροβόλα όπλα, όταν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 9,7%.

«Πιθανόν, ο λόγος αυτής της δυσαναλογίας να είναι η εύκολη πρόσβαση που έχουν οι Ελβετοί σε πυροβόλα όπλα», επειδή οι στρατεύσιμοι κρατούν τα όπλα στα σπίτια τους, εξηγεί στα συμπεράσματά του.

Η κατ’ οίκον φύλαξη στρατιωτικών όπλων αποτελεί κατά μία έννοια μέρος του αμυντικού δόγματος της Ελβετίας που βασίζεται στην ικανότητα άμεσης επιστράτευσης χιλιάδων εφέδρων, οι οποίοι ξαναφορούν το χακί για λίγες εβδομάδες κάθε χρόνο στο πλαίσιο στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Ο ερευνητής επισημαίνει ότι η μείωση του αριθμού των εφέδρων από το 2003 οδήγησε έκτοτε σε μείωση κατά περίπου 20% των όπλων που διανέμει ο ελβετικός στρατός και παράλληλα σε αισθητή υποχώρηση του ποσοστού αυτοκτονιών με πυροβόλα όπλα.

«Μια ανάλυση των ποσοστών αυτοκτονιών με πυροβόλα όπλα πριν και μετά τη μεταρρύθμιση έδειξε ότι το ποσοστό για τους άνδρες (αλλά όχι για τις γυναίκες) υποχώρησε κατά 8%, χωρίς υποκατάσταση με άλλες μεθόδους αυτοχειρίας», συμπληρώνει.

Ο ερευνητής επικαλείται επίσης αμερικανικές μελέτες που έχουν δείξει ότι η ύπαρξη όπλου στο σπίτι αυξάνει μεταξύ άλλων τον κίνδυνο αυτοκτονίας.

Στην Ελβετία, μια χώρα όπου τα επεισόδια με πυροβολισμούς είναι σπάνια, η οπλοκατοχή είναι διαδεδομένη λόγω της κατ’ οίκον φύλαξης όπλων από τους στρατεύσιμους. Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Small Arms Survey της Γενεύης, το 2017 περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια όπλα φυλάσσονταν σε σπίτια – αντιστοιχούσαν σχεδόν τρία για κάθε 10 κατοίκους – με αποτέλεσμα η Ελβετία να κατατάσσεται 16η παγκοσμίως στη λίστα των χωρών με τα περισσότερα πυροβόλα όπλα συγκριτικά με τον πληθυσμό τους.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Χάρλαντ Σάντερς: Γιατί ο ιδρυτής των KFC μισούσε το… φαγητό τους – «Δεν θα το έδινα ούτε στα σκυλιά μου»

Στις 20 Μαρτίου 1930 ιδρύεται η αμερικανική αλυσίδα fast food KFC (Kentucky Fried Chicken) από τον Συνταγματάρχη Χάρλαντ Σάντερς, στο Κεντάκι.Το...

Δανία: Πανεπιστήμιο έχει στο υπόγειό του συλλογή 9.479 εγκεφάλων από ψυχικά ασθενείς

Στο υπόγειο του Πανεπιστημίου της Δανίας στο Οντένσε, μια σειρά διαδρόμων φιλοξενεί τη «Συλλογή Εγκεφάλων». Περιλαμβάνει 9.479 δείγματα εγκεφάλων που διατηρούνται...

Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις των Ελλήνων;

Για αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων επί τα βελτίω μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ανέφερε ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι υψηλότερη...

Τα «μυστικά» της νέας ρύθμισης των 36 και 72 δόσεων

Σε πολλές δόσεις που φθάνουν έως και 72 και με δόση που ξεκινάει από 30 ευρώ τον μήνα, χιλιάδες πολίτες έχουν την ευκαιρία να...

Κύθνος: Έτοιμο για απόπλου το σούπερ γιοτ “007” που είχε μισοβυθιστεί [εικόνες]

Τον Σεπτέμβρη του 2022, η εντυπωσιακή θαλαμηγός “007” είχε προσαράξει στα αβαθή, πιθανότατα, από αστοχία του συστήματος πλοήγησης του σκάφους, με...