Αρχική Κόσμος Ελβετία: Από το Αφγανιστάν στη… Γενεύη οι Ταλιμπάν

Ελβετία: Από το Αφγανιστάν στη… Γενεύη οι Ταλιμπάν

Aντιπροσωπεία αποτελούμενη από δώδεκα Ταλιμπάν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, του Reuters) βρίσκεται στη Γενεύη αυτήν την εβδομάδα προσκαλεσμένοι ΜΚΟ, σε προσπάθεια βελτίωσης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, έγινε γνωστό από επίσημες πηγές.

«Δεν συνιστά νομιμοποίηση»

Εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών (DFAE) διευκρίνισε ότι αυτή η επίσκεψη «δεν συνιστά νομιμοποίηση ή αναγνώριση» του καθεστώτος που πήρε την εξουσία τον Αύγουστο του 2021 και δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από καμία χώρα.

Σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS Keystone, της αφγανικής αντιπροσωπείας ηγείται ο μουφτής Λατιφουλάχ Χακίμι, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αμυνας και επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής για τον εντοπισμό καταχρήσεων στους κόλπους του κινήματός τους.

«Μια συνάντηση με αντιπροσωπεία του DFAE, την οποία αποτελούν εκπρόσωποι της DDC (σ.σ. Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Συνεργασίας), του Τμήματος Ειρήνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Πολιτικού Τμήματος Ασίας και Ειρηνικού έχει προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Συζητήσεις προβλέπονται επίσης με εκπροσώπους άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Η στόχευση

Η πρόσκληση έγινε από τη μη κυβερνητική οργάνωση Geneva Call, η οποία επιδιώκει να ενισχύσει την εφαρμογή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από μη κρατικές ένοπλες ομάδες και δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στο Αφγανιστάν.

«Η Geneva Call φιλοξενεί διάσκεψη με περιορισμένη πρόσβαση από τις 7 έως τις 11 Φεβρουαρίου στη Γενεύη, που στοχεύει στη βελτίωση της ελεύθερης παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν», ανέφερε η ΜΚΟ σε ανακοίνωση.

Αυτή η κεκλεισμένων των θυρών εκδήλωση αποσκοπεί στην «ενίσχυση της εφαρμογής και του σεβασμού των ανθρωπιστικών προτύπων στο Αφγανιστάν», διευκρινίζει η ΜΚΟ.

Και προσθέτει ότι πρόκειται να συζητηθούν συγκεκριμένα προβλήματα σχετικά με την τήρηση των ανθρωπιστικών προτύπων «στο εθνικό και το περιφερειακό επίπεδο».

Επίσης, τη διευκόλυνση της διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, τη διασφάλιση του σεβασμού της ιατρικής βοήθειας ή ακόμη και της αντιμετώπισης της απειλής των ναρκών κατά προσωπικού, που συνεχίζουν να προκαλούν πολλά θύματα στη χώρα.

Οπως διευκρινίζει το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών, τα μέλη της αντιπροσωπείας θα έχουν συζητήσεις σχετικά με την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που έχουν ανάγκη, την προστασία των μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η προστασία των παιδιών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και η διαχείριση των εδαφών που είναι διάσπαρτα από νάρκες βρίσκονται επίσης στην ατζέντα των συμποσίων.

Με τον Ερυθρό Σταυρό

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) επιβεβαίωσε ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την αφγανική αντιπροσωπεία.

«Ο διάλογος αυτός είναι απαραίτητος για την εκπλήρωση της αυστηρά ουδέτερης και αμερόληπτης ανθρωπιστικής αποστολής μας. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο με την αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν στη Γενεύη αυτήν την εβδομάδα και ελπίζουμε σε εποικοδομητικές συζητήσεις», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ.

Από τότε που πήραν την εξουσία οι Ταλιμπάν, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, μια τρομερή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση απειλεί με λιμό περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Ο ΟΗΕ υποστηρίζει εδώ και μήνες τη χαλάρωση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Καμπούλ από τον Αύγουστο του 2021 για να αποφευχθεί η κατάρρευση της χώρας.

Σχεδόν 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν έχει παγώσει η Ουάσιγκτον από τον Αύγουστο.

Η διεθνής κοινότητα είναι ιδιαίτερα συγκλονισμένη από την τύχη που επιφυλάσσεται στα κορίτσια και τις γυναίκες, η οποία ακυρώνει την πρόοδο που σημειώθηκε επί 20 χρόνια μετά την εκδίωξη των Ταλιμπάν από τους Αμερικανούς στα τέλη του 2001.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Βρετανία: Επιπλέον μέτρα ασφαλείας για τους βουλευτές, αυξάνονται οι απειλές για την ασφάλειά τους

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα νέα μέτρα για την εγγύηση της ασφάλειας βουλευτών, που δηλώνουν ότι είναι αντιμέτωποι με...

Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων για Τέμπη: Προτείνουν αναθεώρηση Συντάγματος για τις ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη με 57 θύματα η Ένωση...

Σοκ στο Μεξικό: Δυο υποψήφιοι δήμαρχοι στην πόλη Μαραβατίο δολοφονήθηκαν μέσα σε μια μέρα

Στη μικρή πόλη Μαραβατίο του κεντρικού Μεξικού, δυο υποψήφιοι για το αξίωμα του δημάρχου δολοφονήθηκαν μέσα σε μια μέρα. Χθες...

Τρομοκρατία: Βαρύ κατηγορητήριο για τους «10» της «Σύμπραξης εκδίκησης»

Έξι κακουργήματα και πέντε πλημμελήματα κατά περίπτωση περιλαμβάνει η ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος...

Οι λόγοι που οι επισκέπτες της Αθήνας είναι περισσότεροι και πιο ικανοποιημένοι

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...