Αρχική Ελλάδα Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στην Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται εξ αποστάσεως

Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στην Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται εξ αποστάσεως

Tεκτονικές αλλαγές στην ελληνική αγορά εργασίας συνεχίζει να προκαλεί η πανδημική κρίση. Σήμερα, 1 στους 4 εργαζόμενους παραμένει σε καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας.

Για την ακρίβεια, το 24,2% των εργαζομένων στην Ελλάδα δουλεύει από το ξέσπασμα της πανδημίας και μέχρι σήμερα από το σπίτι, χωρίς να έχει επιστρέψει καθόλου στο γραφείο. Ταυτόχρονα, μόλις το 9,1% των εργαζομένων σε εταιρείες στην Ελλάδα συνέχισαν όλο το χρονικό διάστημα της πανδημίας να εργάζονται “όπου και όπως” δούλευαν πριν.

Το 24,2% των εργαζομένων δουλεύει από το ξέσπασμα της πανδημίας και μέχρι σήμερα από το σπίτι, χωρίς να έχει επιστρέψει στο γραφείοΣτο μεταξύ, 2 στις 3 επιχειρήσεις (66,7%) δηλώνουν ότι οι εργαζόμενοί τους εργάστηκαν σύμφωνα με τα κυβερνητικά μέτρα (lockdown, ποσοστώσεις). Σε κάθε περίπτωση, η πλειοψηφία (61,2%) των επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα συνεχίσει την εφαρμογή πρακτικών εξ αποστάσεως εργασίας και μετά τη λήξη της πανδημίας.

Πάντως, η έκτακτη κατάσταση με τον COVID-19 ανάγκασε τις περισσότερες εταιρείες να εφαρμόσουν συστήματα εξ αποστάσεως εργασίας για πρώτη φορά (70,7%) ή καινούργια συστήματα που δεν είχαν εφαρμόσει ποτέ στο παρελθόν (23,2%)

Όσον αφορά την εξ αποστάσεως εργασία, οι απόψεις των στελεχών εμφανίζονται μοιρασμένες. Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι η εξ αποστάσεως εργασία είτε “Ούτε ωφέλησε – ούτε έβλαψε” (30,3%), είτε “Σε κάποια σημεία ωφέλησε και σε άλλα έβλαψε” (41,4%) τις επιχειρήσεις τους.

Σχετικά με την “παραγωγικότητα” της εξ αποστάσεως εργασίας, οι περισσότεροι θεωρούν την εξ αποστάσεως εργασία “Ούτε περισσότερο – ούτε λιγότερο παραγωγική από την εργασία με φυσική παρουσία” (46,5%). Επιπλέον, “Λιγότερο παραγωγική” τη θεωρεί το 27,3% και “Περισσότερο παραγωγική” το 26,3%.

Ρεκόρ αισιοδοξίας

Την παραπάνω εικόνα στην ελληνική αγορά εργασίας περιγράφει η έρευνα του Alba Graduate Business School, The American College of Greece. Η έρευνα αποτυπώνει, στο μεταξύ, εντυπωσιακή άνοδο του Δείκτη Τάσεων Αγοράς Εργασίας το 1ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ο δείκτης RCI (Recruitment Confidence Index – Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας) το εξεταζόμενο διάστημα άγγιξε επίπεδα – ρεκόρ στην Ελλάδα, αντανακλώντας την αισιοδοξία των στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διεξήχθη τον Ιούλιο του 2021, ο γενικός δείκτης RCI παρουσίασε αύξηση 17,1 μονάδων, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 130 μονάδες. Παράλληλα, ο δείκτης εξειδικευμένου και στελεχιακού προσωπικού αυξήθηκε κατά 20,5 μονάδες, ξεπερνώντας τις 120 μονάδες.

Τα στοιχεία αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψιν ότι ο δείκτης RCI διαχρονικά εμφανίζεται να “προβλέπει” την εξέλιξη των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών στη χώρας μας.

Στο πεδίο της αισιοδοξίας, τα ρεκόρ συνεχίζονται: Τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων εμφανίζονται πιο αισιόδοξα (σχεδόν) από ποτέ (2ο υψηλότερο ποσοστό μετά την πρώτη μέτρηση πίσω στο 2007). Ταυτόχρονα, ιστορικά χαμηλά κατέγραψαν οι απαισιόδοξες απαντήσεις, οδηγώντας στο 4ο χαμηλότερο ποσοστό απαισιοδοξίας από την αρχή διεξαγωγής της έρευνας στην Ελλάδα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΗΠΑ: Βίντεο σοκ από τον άγριο ξυλοδαρμό του Τάιρ Νίκολς από αστυνομικούς

Οργή προκάλεσε στις ΗΠΑ ο θάνατος ενός ακόμα νεαρού Αφροαμερικανού μετά τη βίαιη σύλληψη και τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς, πέντε από τους οποίους απολύθηκαν. Θύμα...

Τουρκία: Η Δύση φοβάται τρομοκρατικά χτυπήματα ως αντίποινα για το κάψιμο του Κορανίου

Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν χθες το βράδυ τους πολίτες τους στην Τουρκία να είναι σε “επαγρύπνηση” απέναντι στον κίνδυνο επιθέσεων που...

Η εκρηκτική αύξηση των αυτοκινήτων στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1920 και η Τροχαία

Σε άρθρο μας στις 13/10/2018 με τίτλο «Τα πρώτα αυτοκίνητα στην Ελλάδα: ιστορική αναδρομή (1894-1913)», είχαμε αναφερθεί στα πρώτα χρόνια της παρουσίας των αυτοκινήτων...

Ρεύμα: «Κόβεται» η έκπτωση στους λογαριασμούς – Έρχονται ανακοινώσεις

Κόβεται η έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Φεβρουάριο.Ειδικότερα, η τιμή της κιλοβατώρας μειώνεται και οι πάροχοι επιτέλους ανακοίνωσαν μεγάλες μειώσεις στο...

Βέροια: Βρήκε τη σύζυγό του στη μπανιέρα με μαχαίρι καρφωμένο στο λαιμό

Μία γυναίκα, γύρω στα 60, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Βέροιας το βράδυ της Παρασκευής (27/1/2023), καθώς τη βρήκε ο σύζυγός της...