Αρχική Οικονομία ΕΝΦΙΑ 2022: Πότε θα αναρτηθούν στο Taxnisnet τα νέα εκκαθαριστικά – Οδηγίες...

ΕΝΦΙΑ 2022: Πότε θα αναρτηθούν στο Taxnisnet τα νέα εκκαθαριστικά – Οδηγίες για εκτύπωση

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2022 αναμένεται ότι θα έχουν αναρτηθεί στο TAXISNET το αργότερο έως τις 30 Απριλίου.

Ο φόρος φέτος θα πληρωθεί σε 10 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Μαΐου.

Για 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ο φόρος θα είναι μειωμένος, για 900.000 θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, ενώ 350.000 ιδιοκτήτες θα διαπιστώσουν μικρές ή και διπλάσιες αυξήσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται σε νησιωτικές περιοχές που εντάχθηκαν σε σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού και σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπου η τιμή της ζώνης σχεδόν διπλασιάστηκε.

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ μπορείτε να το βρείτε στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ. Θα χρειαστείτε τους κωδικούς του Taxisnet για να μπείτε στην εφαρμογή.

Αναλυτικά τα βήματα για την εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ 2022:

  • Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE
  • Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
  • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
  • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Ακίνητα»
  • Κατεβαίνετε στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή.
  • Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Με τα νέα εκκαθαριστικά θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της νέας φορολογητέας αξίας του κάθε περιουσιακού στοιχείου, του φόρου που αναλογεί, της νέας πολιτικής εκπτώσεων (σ.σ. που για κάποιους μετατρέπεται σε πολιτική επιβαρύνσεων) αλλά και της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου. Σημαντική αλλαγή και η αύξηση του αριθμού των δόσεων κάτι που επίσης θα αποτυπωθεί στα νέα εκκαθαριστικά.

Η βασική αλλαγή που θα δουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχει να κάνει με την αλλαγή στην φορολογητέα αξία του κάθε περιουσιακού τους στοιχείου. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι αυξήσεις φτάνουν ακόμη και στο 80-90% άρα το βασικό ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποια είναι η καινούργια αποτίμηση του κάθε ακινήτου ξεχωριστά αλλά και της ατομικής περιουσίας αθροιστικά η οποία εξακολουθεί να παίζει ουσιαστικό ρόλο παρά την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.

Στα στοιχεία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, θα καταργηθεί το πεδίο του συμπληρωματικού φόρου καθώς ο συγκεκριμένος φόρος που επιβάρυνε τους έχοντες ατομική περιουσία άνω των 250.000 ευρώ, από φέτος καταργείται.

Στη θέση του συμπληρωματικού φόρου, θα φανεί ο καινούργιος φόρος: αφορά στους έχοντες συμμετοχή σε ακίνητο αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Βούλευμα βόμβα: Η μάνα έστελνε γυμνές φωτογραφίες της 12χρονης στους πελάτες

Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες που της έχουν αποδοθεί ενώ και το κοριτσάκι στις καταθέσεις του έχει υποστηρίξει ότι η μητέρα του δεν γνώριζε...

Εικόνες Αποκάλυψης στο Πήλιο: Το χωριό που γύρισε έναν αιώνα πίσω – Περπατάνε 10 χλμ για νερό και φαγητό

Εικόνες που παραπέμουν σε δυστοπική ταινία έρχονται από το Πήλιο, όπου οι 350 κάτοικοι του χωριού Δράκεια παραμένουν εγκλωβισμένοι...

Τουρκία: Αντίποινα κατά του ΡΚΚ μετά την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Άγκυρας

Τουρκικά αεροπορικά πλήγματα στο βόρειο Ιράκ “εξουδετέρωσαν” αργά χθες το βράδυ πολλούς Κούρδους ενόπλους και κατέστρεψαν τις αποθήκες και...

Μυστήριο στην Θήβα με ανθρώπινο σκελετό που βρέθηκε μέσα σε ρέμα

Αντιμέτωπος με ένα μακάβριο θέαμα βρέθηκε ένας αναβάτης μηχανής μότο κρος μέσα στο δάσος του Μοσχοποδίου στην...

Εφορία: Με «κούρεμα» έως 75% στα πρόστιμα κλείνουν υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια

Με στόχο να κλείσουν περισσότερες φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή στα δικαστήρια, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να παρατείνει για ακόμα τρεις μήνες...