Αρχική Οικονομία ΕΝΦΙΑ 2023: Τελευταία ευκαιρία για να «ξεφουσκώσετε» τον φόρο πριν το Taxisnet

ΕΝΦΙΑ 2023: Τελευταία ευκαιρία για να «ξεφουσκώσετε» τον φόρο πριν το Taxisnet

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2023, τα οποία αναμένεται να χτυπήσουν την πόρτα» των τουλάχιστον 7 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων στα τέλη Απριλίου.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν μία τελευταία ευκαιρία να «ξεφουσκώσουν» τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ μέχρι αύριο, Μεγάλη Πέμπτη (13/4).

Συγκεκριμένα, όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία που αφορούν αποθήκες, πάρκινγκ, όροφο, τετραγωνικά, ποσοστά συνιδιοκτησίας και κυριότητας ή το 2022 απέκτησαν, πούλησαν ή μεταβίβασαν με γονική παροχή ή δωρεά κάποιο ακίνητο ή αποκάλυψαν στους δήμους «ξεχασμένα» τετραγωνικά, προλαβαίνουν μέχρι και σήμερα να ενημερώσουν το Ε9 και να δηλώσουν τις αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση.

Η ΑΑΔΕ θα κλείσει αύριο την πλατφόρμα του Ε9 έτους 2023 για να τρέξει τη διαδικασία της εκκαθάρισης του φετινού ΕΝΦΙΑ για πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τον φόρο από τα τέλη Μαΐου. Η πλατφόρμα για το 2023 θα ανοίξει μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΝΦΙΑ και όσοι εντοπίσουν λάθη στο νέο «ραβασάκι» θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση εμπρόθεσμα μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023 και να εξοφλήσουν τον φόρο που θα προκύψει με το νέο εκκαθαριστικό σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Τα λάθη που κοστίζουν

Οι διορθώσεις στο Ε9 γίνονται χωρίς την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ και συνήθως αποδεικνύονται σημαντικές καθώς μειώνουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Αν για παράδειγμα έχετε προσθέσει τα τετραγωνικά της αποθήκης στα τετραγωνικά του σπιτιού σας, το λάθος κοστίζει 90% παραπάνω ΕΝΦΙΑ για την αποθήκη, ενώ αντίστοιχα για ένα ημιτελές κτίσμα το οποίο δεν εμφανίζεται όπως πρέπει, η επιβάρυνση είναι 60%.

Τα SOS του ΕΝΦΙΑ

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα εξής σημεία:

 • Αποθήκες – πάρκινγκ: Τσεκάρετε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. φορολογούνται με έκπτωση 90%. Συχνά δηλώνονται οι υπόγειες επιφάνειες των ακινήτων ως χώροι κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τους κύριους χώρους του ακινήτου, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αναγράφονται περισσότερα τετραγωνικά μέτρα για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων.
 • Hμιτελή κτίσματα: Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.
 • Eμπράγματα δικαιώματα: Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο το ποσό του φόρου που αναλογεί στο συγκεκριμένο ακίνητο. Σημειώνεται ότι όσοι αποκτούν την πλήρη κυριότητα ακινήτων λόγω συνένωσης της ψιλής κυριότητας με την επικαρπία, είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του ΑΦΜ του επικαρπωτή για την αναγραφή δικαιωμάτων ψιλής κυριότητας.
 • Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
 • Όροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.
 • Έτος άδειας: Στον συγκεκριμένο κωδικό πρέπει να αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει την τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.
 • Αγροτεμάχια εκτός σχεδίου: Αν έχει αναγραφεί η ακριβής τοποθεσία που βρίσκεται η έκταση και όχι μόνο ο δήμος ή ο νομός, λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη αρχική οικοπεδική αξία ανά τετραγωνικό μέτρο που ισχύει σε ολόκληρο τον νομό.
 • Απόσταση από τη θάλασσα: Λανθασμένη αναγραφή απόστασης αγροτεμαχίου από τη θάλασσα για μικρότερη των 7000 μέτρων προσαυξάνει το οφειλόμενο ποσό του φόρου.
 • Αγροτεμάχια με κτίσμα: Σε περίπτωση κατοικίας που βρίσκεται εντός του αγροτεμαχίου ο φόρος πενταπλασιάζεται εκτός αν το κτίσμα είναι γεωργικό ή χρησιμοποιείται για αποθήκη ή επαγγελματικό χώρο.

Τα βήματα για αλλαγές στο Ε9 για τον ΕΝΦΙΑ

Για διορθώσεις, προσθήκες και διαγραφές στο Ε9 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν 10 βήματα:

1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9

2. Επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης

3. Μπορείτε να εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

4. Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.)

5. Κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου

6. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

7. Συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος

8. Για εισαγωγή/μεταβολή/διαγραφή ακινήτου συμπληρώστε τα πεδία που αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει κ.λπ.

9. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

10. Ελέγξτε πώς έχει διαμορφωθεί η περιουσιακή κατάστασης και επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ 2023

Ο ΕΝΦΙΑ εξοφλείται σε 10 μηνιαίες δόσεις, που πληρώνονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν στους προσωπικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr). Η πρώτη δόση ο φόρος θα πρέπει να έχει εξοφληθεί έως τις 31 Μαΐου.

Οι υπόλοιπες δόσεις θα εξοφληθούν έως τα τέλη των επόμενων μηνών με την τελευταία, 10η δόση, έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Αναλυτικά, η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να γίνει τον Απρίλιο του 2023 και η εξόφληση του στην τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών:

 1. Τετάρτη 31 Μαίου 2023
 2. Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023
 3. Δεύτερα 31 Ιουλίου 2023
 4. Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023
 5. Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023
 6. Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023
 7. Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023
 8. Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023
 9. Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024
 10. Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Δεύτερη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο – «Τουλάχιστον τώρα ελπίζω σε κάτι, έχω μια ευκαιρία»

Ένας 58χρονος Αμερικανός έγινε προ ημερών ο δεύτερος άνθρωπος στον οποίο μεταμοσχεύθηκε καρδιά από γενετικά τροποποιημένο χοίρο. Όπως και η πρώτη παγκοσμίως (τον Ιανουάριο του...

Η αλήθεια πίσω από το σεξουαλικό σκάνδαλο με το δελφίνι που συντάραξε τον κόσμο

Το 1990 ένας άντρας στη βορειοανατολική Αγγλία συνελήφθη επειδή σύμφωνα με μαρτυρίες, εντοπίστηκε να κακοποιεί σεξουαλικά ένα δελφίνι. Ο Άλαν...

Κτηνωδία στη Λέσβο – 62χρονος σκότωσε γάτα με καλάμι ψαρέματος

Μία ακόμα ανατριχιαστική υπόθεση κακοποίησης ζώων σημειώθηκε αυτή τη φορά στη Λέσβο, με έναν 62χρονο να σκοτώνει...

«Βόμβα» για τη φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες: Ποιοι θα «τιμωρηθούν»

Μία σειρά από σενάρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής...

Χαλκίδα: «Νταής» έριχνε σε γυναίκα μπουνιές και κλωτσιές στη μέση του δρόμου

Ακόμη ένα περιστατικό γυναικείας κακοποίησης έρχεται στο φως, αυτήν τη φορά στη Χαλκίδα, με το δράστη να...