Αρχική Οικονομία ΕΝΦΙΑ: Τα σενάρια των ανατροπών από το 2022

ΕΝΦΙΑ: Τα σενάρια των ανατροπών από το 2022

Σε αλλαγές στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από το 2022 για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων προχωράει το υπουργείο Οικονομικών, μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε και στην συγκρότηση ειδικής επιτροπής η οποία θα μελετήσει το ζήτημα και θα προτείνει τις αλλαγές στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων.

Οι αλλαγές θα ολοκληρωθούν άμεσα μέχρι το φθινόπωρο και θα ισχύσουν από τις αρχές του 2022. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ από το 2022, θα πληρώνεται από τον Μάρτιο σε δέκα μηνιαίες δόσεις, μέχρι και τον Δεκέμβριο, κάθε έτους. Αυτό σημαίνει πως οι φορολογούμενοι, από τον προσεχή Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2021 και θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2022 (6 δόσεις), θα πληρώνουν τον φόρο κατοχής ακινήτων για 16 διαδοχικούς μήνες.

Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, συγκροτείται ομάδα εργασίας για τη διαμόρφωση του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) και την προσαρμογή των συντελεστών του στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Σύμφωνα με την απόφαση, έργο της Ομάδας Εργασίας αποτελεί:

-η διαμόρφωση του νέου ΕΝ.Φ.Ι.Α. και

προσαρμογή των συντελεστών του στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων που μεταβιβάζονται ή αποκτώνται με οποιαδήποτε αιτία, προκειμένου κατά τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας τους να μην επέλθουν αλλαγές στη συνολική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας.

Αυξομειώσεις ΕΝΦΙΑ

Μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αν δεν υπάρξει καμία παρέμβαση στο υφιστάμενο πλαίσιο εφαρμογής του ΕΝ.Φ.Ι.Α., με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ο φόρος κατοχής ακινήτων από το 2022 θα εκτοξευτεί στα ύψη, για τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων.

Μειώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) για το 2022 και για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2025 αποκαλύπτει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, οι οποίες θα εξουδετερώσουν τις σημαντικές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών. Οι μειώσεις θα γίνουν μέσα από ριζικές αλλαγές που θα γίνουν στην κλίμακα εφαρμογής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και στους συντελεστές, όπως και στον συμπληρωματικό φόρο.

Πάντως, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, δεν προβλέπεται να υπάρξει αύξηση των εσόδων από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. το 2022 και μετά, αλλά αντίθετα οι εισπράξεις θα παρουσιάσουν οριακή μείωση.

Ειδικότερα, οι φόροι κεφαλαίου που είναι βασικά οι εισπράξεις από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., από τα 2,62 δισ. ευρώ που θα διαμορφωθούν φέτος, θα υποχωρήσουν σε 2,58 δισ. ευρώ το 2022,  το 2023 θα μειωθούν σε 2,54 δισ. ευρώ, το 2024 σε 2,52 δισ. ευρώ και σε 2,5 δισ. ευρώ, το 2025.

Εφόσον ισχύσουν οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, σημαίνει ότι μέσα στο 2021 θα νομοθετηθούν παρεμβάσεις που θα ελαφρύνουν τον ΕΝΦΙΑ, ώστε τα κρατικά έσοδα να μην αυξηθούν παράλληλα με τις αντικειμενικές αξίες.

Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια

Τα σενάρια που θα μελετήσει η επιτροπή είναι τα ακόλουθα:

-Θα μειωθούν οι συντελεστές της κλίμακας που σήμερα επιβαρύνουν τα ακίνητα ξεκινώντας από 2 ευρώ ανά τ.μ. για τα ακίνητα με αντικειμενική τιμή έως 500 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 13 ευρώ ανά τ.μ. για τα ακίνητα με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ. Επίσης, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξηση ή και μείωση των υφιστάμενων12 κλιμακίων υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

-Θα διευρυνθούν τα ποσοστά μείωσης του κύριου ΕΝΦΙΑ, δηλαδή τα ποσοστά που μειώνουν το τελικό ποσό, με βάση τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου. Σήμερα ο κύριος ΕΝΦΙΑ μειώνεται με την ακόλουθη κλίμακα:

– 30% για συνολική αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ,

-κατά 27% για συνολική αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας από 60.000,01 μέχρι 70.000 ευρώ,

-κατά 25% για συνολική αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας από 70.000,01 μέχρι 80.000 ευρώ,

-κατά 20% για συνολική αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας από 80.000,01 μέχρι 1.000.000 ευρώ,

-κατά 10% για συνολική αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Αλλαγές και στα χαμηλά

Παράλληλα η επιτροπή θα εξετάσει και τα όρια απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ. κατά ποσοστό 50% σε ιδιοκτήτες με χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα.

Μέχρι και φέτος απαλλάσσονται από το 50% του ΕΝΦΙΑ όσοι έχουν χαμηλό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, μέχρι του ποσού των 9.000 ευρώ εάν είναι άγαμος και μέχρι του ορίου των 10.000 ευρώ αν είναι έγγαμος, προσαυξανόμενων κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο – εφόσον η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν είναι άγαμος, τα 150.000 ευρώ αν είναι έγγαμος χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν έχει ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Η Ομάδα Γυναικών Τριφυλίας στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Τράπεζα Πειραιώς στους Γαργαλιάνους

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.Η Ομάδα Γυναικών Τριφυλίας (μέλος Ο.Γ.Ε) σας καλεί στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει...

Power Pass, επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, Fuel Pass: Πλήρης οδηγός, προϋποθέσεις και προθεσμίες

Λίγες ημέρες απομένουν ακόμα για την υποβολή αιτήσεων για το Power Pass, με τη συμμετοχή να είναι αρκετά υψηλή. Παράλληλα, ανοικτή...

Οι G7 αποφάσισαν την απαγόρευση εισαγωγής χρυσού από τη Ρωσία

Σε συμφωνία για απαγόρευση εισαγωγής χρυσού από τη Ρωσία προχώρησαν οι G7, διευρύνοντας τις κυρώσεις κατά της Μόσχας λόγω του πολέμου...

Δασικά αυθαίρετα: Τακτοποιούνται με νέο σχέδιο νόμου

Ένα από τα μεγάλα ζητήματα που καλείται να υλοποιήσει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος είναι η τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων και...

ΕΛ.ΑΣ: Κρεοπωλείο στη Βαρβάκειο πουλούσε μαζί με τα κρέατα… κοκαΐνη και κάνναβη

«Χρυσές» δουλειές έκανε ένα κρεοπωλείο στη Βαρβάκειο Αγορά.Κακόγουστο αστείο θεώρησαν στην ΕΛ.ΑΣ την πληροφορία ότι κρεοπωλείο στη Βαρβάκειο Αγορά μαζί με...