
Μετά τις δηλώσεις Ερντογάν περί «ξενώνων τρομοκρατών» στις Σκανδιναβικές χώρες και πως θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η πρώτη αντίδραση ήρθε και ήταν έντονη.
Ειδικότερα, ο ΥΠΕΞ της Φινλανδίας ανέφερε σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν ότι «δεν είναι μια θετική εξέλιξη».
Στη συνάντηση, μάλιστα, των υπουργών Εξωτερικών της G7 στη Γερμανία, το Reuters επικαλείται τον υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο ότι υπογράμμισε πως τα θέματα αυτά πρέπει να ληφθούν βήμα-βήμα και ότι η διαδικασία θέλει υπομονή. Είπε παράλληλα ότι αύριο θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στο Βερολίνο.
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις του, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Δεύτερον, δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν ξενώνες για τρομοκρατικές οργανώσεις».
Τι επιδιώκει ο Ερντογάν με αυτή τη δήλωση
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η δήλωση του Ερντογάν προαιωνίζει ότι η Τουρκία θα ασκήσει βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ως γνωστόν, όλες οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι ομόφωνες. Άλλοι εκτιμούν, ότι ο Ερντογάν ασκεί πίεση στο ΝΑΤΟ, προκειμένου οι ΗΠΑ να συμφωνήσουν στην πώληση των 40 F-16 στην Τουρκία.
Πηγή: gargalianoionline.gr