Αρχική Πολιτική Ενόχληση του περιφερειάρχη για τις δηλώσεις της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

Ενόχληση του περιφερειάρχη για τις δηλώσεις της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

Ως επιμερισμό και επίρριψη ευθυνών σε πολιτικό επίπεδο “διάβασε” ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, τη δήλωση της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελίας Μηλίτση-Κεχαγιά, ότι θα έπρεπε να τηρηθεί η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά την αρχαιολογική ανασκαφή στη νοτιοανατολική γωνία της πλατείας Υπαπαντής και σε τμήματα της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη. Η επίρριψη ευθυνών σε πολιτικό επίπεδο “είναι δουλειά άλλων”, δήλωσε ο περιφερειάρχης, που από τη δική του πλευρά καταλόγισε ξανά ευθύνες στους αρχαιολόγους για την Αρχαία Κορώνη και την οδική παράκαμψη του Πεταλιδίου. Σημειώνεται ότι το ΚΑΣ αποφάσισε η ανασκαφή να γίνει ως υποέργο του έργου της ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής, κάτι όμως που δεν δέχτηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μετά από αυτό το αδιέξοδο ο Δήμος Καλαμάτας πρότεινε να γίνει η ανασκαφή με προγραμματική σύμβαση του Δήμου με το υπουργείο Πολιτισμού και να χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους του Δήμου. Όμως ακόμη δεν έχει καν εγκριθεί και υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση, δεν έχει ξεκινήσει δηλαδή η ανασκαφή. Η κ. Μηλίτση-Κεχαγιά δήλωσε ότι εάν έχει εφαρμοστεί η απόφαση του ΚΑΣ η ανασκαφή τώρα θα βρισκόταν σε εξέλιξη…

Η δήλωση του περιφερειάρχη κ. Νίκα για το θέμα, που στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας φέρει τον τίτλο “Δήλωση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για το έργο ανάπλασης στην πλατεία Υπαπαντής, στην Καλαμάτα”, έχει ως εξής: “Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα αναφορικά με το θέμα του έργου ανάπλασης στην πλατεία Υπαπαντής στην Καλαμάτα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, προέβη στην πιο κάτω δήλωση:

“Σχετικά με προχθεσινά δημοσιεύματα (αναφορά για ευθύνες Δήμου Καλαμάτας και Περιφέρειας), για την ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) Πελοπόννησος 2014 – 2020 πράξη «Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας – Γ΄ φάση (Πλατεία Υπαπαντής)» και αναφορικά με τις αρχαιολογικές εργασίες ανασκαφής επί της πλατείας σημειώνουμε ότι:

1ον) Η ανωτέρω πράξη εντάχθηκε με την υπ’ αριθμ. 3475/23-10-19 απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. 133124 / 12.05.2021 νεότερη απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, προβλέπει δε εξ αρχής ως απώτερη ημερομηνία ολοκλήρωσης του συνόλου των εργασιών και των δαπανών την 31η Δεκεμβρίου 2023, χωρίς καμία δυνατότητα της παραμικρής παρέκκλισης. Η συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως είναι ευρέως γνωστό, αποτελεί ταυτόχρονα και την καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας των συγχρηματοδοτούμενων δαπανών για το σύνολο των ενταγμένων πράξεων του Ε.Π. Πελοπόννησος 2014 – 2020.

2ον) Η εν λόγω πράξη υπεβλήθη ως πρόταση από τον Δήμο Καλαμάτας (Δικαιούχος) σε πρόσκληση την οποία εξέδωσε η ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Πελοποννήσου, αξιολογήθηκε και εντάχθηκε με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους και στη βάση συγκεκριμένων εγκρίσεων (μελετών κλπ.) και αδειοδοτήσεων.

3ον) Με το υπ’ αριθμ. 202762 / 01.07.2021 έγγραφο της ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Πελοποννήσου δόθηκαν προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις και λεπτομέρειες σχετικά με τις αρχαιολογικές εργασίες ανασκαφής και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μετά την ένταξη της πράξης. Από το έγγραφο αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι οι διαθέσιμοι πόροι του Αξονα Προτεραιότητας 3 του Ε.Π. έχουν εξαντληθεί, με σημαντικό ποσοστό αυτών να έχουν κατευθυνθεί σε έργα αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας να έχει λάβει τη «μερίδα του λέοντος» από τους πόρους αυτούς.

4ον) Σημειώνεται, επίσης, ότι αρμοδιότητα επί της διάθεσης των πόρων του Ε.Π. φέρει αποκλειστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π. Πελοπόννησος 2014 – 2020 περιφερειάρχης Πελοποννήσου και η αρμόδια ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Πελοποννήσου και όχι η κατά περίπτωση δυνητικοί δικαιούχοι, ειδικά μάλιστα στην περίπτωση των ήδη ενταγμένων προς υλοποίηση πράξεων (στην περίπτωσή μας η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας).

5ον) Μετά από τα παραπάνω, ο δικαιούχος της πράξης (Δήμος) και η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων φέρουν την υποχρέωση όπως ολοκληρώσουν την υλοποίηση του εγκεκριμένου φυσικού αντικειμένου της πράξης εμπρόθεσμα, αποδίδοντας παράλληλα ολοκληρωμένο και λειτουργικό έργο στο σύνολό του. Με τις ενέργειες αυτές δεν θα επέλθουν δυσμενείς εξελίξεις όπως αυτές καταγράφηκαν (παράκαμψη Πεταλιδίου) με αλλεπάλληλες και αντιφατικές αποφάσεις σε θέματα αρχαιολογικών εργασιών.

6ον) Ακόμα, ευχόμαστε και θα προσπαθήσουμε για αυτό, στο έργο της πλατείας Υπαπαντής να μην επαναληφθεί η τραγωδία της παράκαμψης του Πεταλιδίου, για την οποία η ευθύνη των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών υπήρξε προφανής και καθοριστική.

7ον) Τέλος, δεν θεωρούμε πως εμπίπτει στις αρμοδιότητες προϊσταμένων Δημοσίων Υπηρεσιών να επιμερίζουν και να επιρρίπτουν ευθύνες σε πολιτικό επίπεδο (όπως έγινε με τα δημοσιεύματα).

Αυτό είναι δουλειά άλλων”.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Παρουσιάστηκε το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ- Όλα τα ονόματα

Το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκε πριν από λίγο σε ειδική εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών, η οποία βρίσκεται σε...

Ο πιο εντυπωσιακός σταθμός Μετρό στην Ελλάδα -Δείτε πώς θα είναι

Το πλούσιο πολιτισμικό απόθεμα της πόλης θα αναδεικνύει ο σταθμός Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα αποτελεί τον ομορφότερο...

Ολοταχώς προς τα δύο ευρώ η βενζίνη

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Γυναίκα παραπονιόταν για πόνους στο μάτι – Οι γιατροί έμειναν έκπληκτοι με αυτό που βρήκαν

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Νέος ΚΟΚ: Οι ποινές στον οδηγό και όχι στο όχημα!

Ο αναμορφωμένος ΚΟΚ είναι στην τελική διαμόρφωσή του και πρόκειται να τεθεί προσεχώς σε δημόσια διαβούλευση Στον οδηγό και όχι στο όχημα θα είναι επικεντρωμένες...