Αρχική Ελλάδα Ενοίκια: 6+1 αδιανόητες αγγελίες σπιτιών σε Αθήνα και Μύκονο

Ενοίκια: 6+1 αδιανόητες αγγελίες σπιτιών σε Αθήνα και Μύκονο

Στούντιο 30 τετραγωνικών μέτρων με ενοίκιο 750 ευρώ, στούντιο 28 τετραγωνικών μέτρων με ενοίκιο 750 ευρώ, διαμέρισμα 12 τ.μ. που πωλείται… χωρίς να έχει ανακαινιστεί για 22.000 ευρώ (σ.σ. 1.833 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο) και διαμέρισμα 19 τετραγωνικών μέτρων, επίσης χωρίς να έχει ανακαινιστεί, που πωλείται για 30.000 ευρώ.

Είναι μερικά από τα λίγα παραδείγματα που μπορεί να βρει κανείς σε πλατφόρμες ενοικίασης και πώλησης σπιτιών σε μία προσπάθεια να βρει σπίτι στην Αθήνα και δη στο κέντρο της πόλης, όπου οι τιμές των ενοικίων έχουν πραγματικά «εκτοξευτεί» και είναι δυσανάλογες με τους μισθούς και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις ενός μέσου πολίτη.

Πόσω μάλλον, όταν μιλάμε για έναν πρωτοετή φοιτητή ή έναν νέο ο οποίος προσπαθεί να κάνει τα πρώτα βήματα ανεξαρτητοποίησής του και αναζητά σπίτι, για να νοικιάσει ή να αγοράσει. Άμα συμπεριλάβουμε στα παραπάνω παραδείγματα πώλησης ακινήτων και το κόστος για την ανακαίνιση, μπορεί να καταλάβει κανείς ότι στην Ελλάδα του 2023 με τον μέσο μισθό να φτάνει στα 1.176 ευρώ είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα βγάλεις πέρα.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 6 περιπτώσεις με υψηλά ενοίκια και 1 με υψηλό κόστος πώλησης, για να βγάλετε μόνοι σας τα όποια συμπεράσματα.

1. Η αγγελία που δεν ξέρουμε αν είναι τρολ στην πλατεία Βικτωρίας

ΟΚ, τα ενοίκια μπορεί να έχουν φτάσει στον «Θεό», αλλά 2.500 ευρώ για ένα σπίτι 30 τετραγωνικών μέτρων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και τρολ αγγελία.

Το διαμέρισμα βρίσκεται στην πλατεία Βικτωρίας, σε μία πολυκατοικία που χτίστηκε περισσότερο από μισό αιώνα πριν (σ.σ. 1955).

Δεν μάθαμε αν πρόκειται για ένα λάθος μηδενικό ή αν πρόκειται για ετήσια καταβολή ενοικίου, αλλά αυτά που ξέρουμε από την αγγελία είναι ότι βρίσκεται στο υπόγειο, έχει 1 μπάνιο, 1 τουαλέτα, ενώ ανακαινίστηκε τελευταία φορά το 2010.

2. Το διαμέρισμα από «χρυσό» – 28 τ.μ. για 750 ευρώ

«Το ακίνητο είναι κατάλληλο για φοιτητές»: Αυτό διαβάζει κανείς στην αγγελία για το διαμέρισμα που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των Αμπελοκήπων, και ενοικιάζει τα 28 τετραγωνικά μέτρα για 750 ευρώ.

Με πρόχειρους μαθηματικούς υπολογισμούς κοστολογεί το κάθε τετραγωνικό μέτρο για 27 ευρώ. Πρόκειται για ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα (σ.σ. τελευταία ανακαίνιση έγινε το 2021), και είναι κατάλληλο και για επαγγελματική χρήση. Δεν είναι ακόμα σίγουρο, παρά τα συντριπτικά πλεονεκτήματα που έχει, για το πώς θα μπορέσουν να το ενοικιάσουν φοιτητές.

spiti-ampelokipi
Σπίτι στους Αμπελόκηπους

3. Στο ίδιο μοτίβο και τα Εξάρχεια – 30 τ.μ. για 750 ευρώ

Το κέντρο της Αθήνας και δη τα Εξάρχεια έχουν την «τιμητική» τους σε αυτήν την άτυπη λίστα των σπιτιών με τα «ενοίκια-φωτιά», καθώς είναι μία από τις περιοχές με υψηλότερα στην Αθήνα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το παρακάτω ακίνητο, το ενοίκιο του οποίου φτάνει τα 750 ευρώ, παρόλο που είναι μόλις 30 τ.μ. Είναι ανακαινισμένο το 2023, βρίσκεται στο υπόγειο και μπορεί να «φιλοξενήσει» μέχρι και 2 άτομα.

Η πολυκατοικία χρονολογείται από το 1969 και βρίσκεται μόλις 1 χλμ. μακριά από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

spiti-exarheia
Σπίτι Εξάρχεια

4. Κρεβάτι-μπάνιο μία… συρόμενη πόρτα δρόμος

Επόμενο στη λίστα μας είναι ένα «διαμάντι» στο κέντρο της Αθήνας, μόλις 12 τετραγωνικών μέτρων, στην Ομόνοια το οποίο ενοικιάζεται για την «εξευτελιστική τιμή»… των 550 ευρώ (46 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο), 230 ευρώ λιγότερα από τον κατώτατο μισθό που αυξήθηκε στις αρχές Απριλίου.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή, όπως μπορεί να δει κανείς από τα αρχιτεκτονικά σχέδια του διαμερίσματος που ανακαινίστηκε φέτος, είναι ότι η κρεβατοκάμαρα είναι ακριβώς δίπλα στο μπάνιο, με μία συρόμενη πόρτα να τα χωρίζει.

Η αγγελία αναφέρει ότι είναι το σπίτι είναι ιδανικό για φοιτητές, αλλά και για μεγαλύτερα ζευγάρια που έρχονται από επαρχία. Η διαθεσιμότητά του ξεκινάει από τον φετινό Αύγουστο.

omonoia-spiti
Σπίτι στην Ομόνοια

5. Το Κουκάκι… δεν δείχνει τον δρόμο

Το Κουκάκι είναι μία από τις περιοχές της Αθήνας που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, λόγω της γειτνίασής του με την Ακρόπολη.

Παράλληλα, είναι μία από τις γειτονιές με το μεγαλύτερο πρόβλημα στέγης στην Αθήνα, με τις σχετικές αγγελίες να είναι ενδεικτικές της ευρύτερης κατάστασης.

Μία από αυτές, μάλιστα, δείχνει ότι ενοικιάζει ένα διαμέρισμα 47 τετραγωνικών μέτρων στα 800 ευρώ (17 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο) το οποίο έχει 1 υπνοδωμάτιο, 1 κουζίνα και μπάνιο.

koykaki-spiti
Σπίτι στο Κουκάκι

6. Η Μύκονος έχει και αυτή την τιμητική της

Η Μύκονος, τις τελευταίες ημέρες, έχει την τιμητική της μετά και τα όσα γίνονται στο «νησί των Ανέμων» με τα αυθαίρετα κτίσματα γνωστών beach bar.

Παρά τις απαγορευτικές -για τα ελληνικά δεδομένα- της τιμές, απαγορευτικά είναι και τα ενοίκια στο νησί για τους εποχικά εργαζομένους, αλλά και για κατοίκους που επιλέγουν να μείνουν στη Μύκονο μετά και τη μαζική φυγή των τουριστών.

Στη δική μας περίπτωση, βλεπουμε ένα σπίτι 24 τετραγωνικών μέτρων του οποίου το ενοίκιο φτάνει τα… 1.000 ευρώ. Χρήματα που μπορεί κάποιος να τα βγάλει διπλάσια όσο εργάζεται το καλοκαίρι, αλλά στην τελική πόσα θα του μείνουν όταν θα γυρίσει στη μόνιμη κατοικία του;

Για όσους ενδιαφέρονται, πάντως, το σπίτι βρίσκεται σε ημιυπόγειο στον Ορνό, είναι κατάλληλο και για δύο άτομα ενώ σε περίπτωση που κάποιος θέλει να μείνει εκεί όλη τη σεζόν, δηλαδή από Μάιο μέχρι Οκτώβριο, θα πρέπει να πληρώσει… 6.000 ευρώ.

spiti-mykonos
Σπίτι στη Μύκονο

7. Η ανακαίνιση που θα είναι διπλάσια από την αγορά

Τελευταίο, στη λίστα μας εντάξαμε ένα διαμέρισμα το οποίο πωλείται. Πρόκειται, συγεκριμένα, για ένα σπίτι που βρίσκεται στο υπόγειο, σε μία πολυκατοικία χρονολογίας 1960 στο κέντρο της Αθήνας και η τιμή του φτάνει τα 30.000 ευρώ (σ.σ. 1.579 ευρώ ανά τετραγωνικό). Καλά όλα αυτά, αλλά τα τετραγωνικά του είναι μόλις 19.

Όπως μπορεί να δει κανείς, παρά τη δυσαναλογία των τετραγωνικών με τα χρήματα, το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή είναι ότι το σπίτι χρειάζεται ριζικό «lifting», το οποίο θα αναγκάσει τον υποψήφιο αγοραστή να χαλάσει -σχεδόν- τα διπλάσια για να το κάνει σαν καινούργιο.

Άξιο αναφοράς είναι ότι εκκρεμεί η ενεργειακή κλάση, το οποίο θα κάνει τους ερχόμενους χειμώνες για όσους το αγοράσουν, λίγο πιο δύσκολους.

athina-spiti
Σπίτι στην Αθήνα

Αλήθεια, «τις πταίει» για όλο αυτό;

Απαντήσεις σε αυτό αυτό το ερώτημα με τα «ενοίκια-φωτιά» δίνει -μερικώς- ο Ελευθέριος Ποταμιάνος, πρόεδρος μεσιτών Αττικής ο οποίος ανέφερε, μιλώντας στο Open, ότι «το θέμα των ενοικίων είναι γενικότερο και απασχολεί τους φοιτητές που ψάχνουν ένα μικρό ακίνητο. Αυτά τα ακίνητα τείνουν να γίνουν λαχείο πλέον και από άποψη τιμής και είναι και λίγα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αναλογικά στα μικρά ακίνητα, το ποσό του ενοικίου ανά τετραγωνικό μέτρο, είναι μεγαλύτερο σε σχέση με άλλα ακίνητα. Αυτό οφείλεται γιατί υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση αλλά και είναι και πιο λίγα», εξήγησε παράλληλα για ποιο λόγο είναι μεγαλύτερα τα ενοίκια στα μικρά ακίνητα, ενοίκια μάλιστα που έχουν επιστρέψει, βάσει των δεικτών που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, σε εποχές προ κρίσης, ενώ σε ανάλογες «εποχές» έχουν επιστρέψει και οι αγορές.

reader.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ζευγάρι συνταξιούχων έκλεισε 51 κρουαζιέρες γιατί τους βγήκε φθηνότερο από έναν οίκο ευγηρίας

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Νέα Υόρκη: Η σύλληψη ενός 23χρονου οδήγησε το FBI στην παγκόσμια σατανιστική αίρεση «764»

Μια σύλληψη με κατηγορίες για οπλοκατοχή στο Κουίνς της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο του 2021 οδήγησε το Ομοσπονδιακό Γραφείο...

Ο κορονοϊός εκτόξευσε τα διαζύγια: 4 στους 10 χώρισαν μέσα στο lockdown

Πανδημία… διαζυγίων καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των lockdown για τον κορονοϊό, αλλά και μετά από αυτή, σύμφωνα με τα...

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Το 2% των Ελλήνων είναι υποψήφιοι!

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 εκλέγονται οι αρχές των 332 Δήμων και των 13 Περιφερειών της χώρας με...

Τα νέα ραβασάκια της Εφορίας – Στέλνει «φορο-κλήσεις» σε χιλιάδες φορολογούμενους

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...