Αρχική Οικονομία Ενοίκια: Ποιοι θα πληρώνουν ολόκληρο μίσθωμα τον Μάϊο – Τα παράδοξα με...

Ενοίκια: Ποιοι θα πληρώνουν ολόκληρο μίσθωμα τον Μάϊο – Τα παράδοξα με τα συνεργεία και τα… διαστημόπλοια

Οριστικό! Διευκολύνσεις στην εξόφληση των ενοικίων με την καταβολή «κουρεμένου» τιμήματος… τέλος! Η νέα λίστα με τους δικαιούχους μειωμένων ενοικίων μηνός Μαΐου ρίχνει πλέον στα «βαθιά» χιλιάδες επιχειρήσεις που θα πληρώνουν εφεξής ολόκληρο το ενοίκιο στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα παράδοξα δεν λείπουν καθώς για παράδειγμα θα πληρώνουν ενοίκιο τα συνεργεία αυτοκινήτων, απαλλάσσονται όμως οι δραστηριότητες επισκευής και συντήρησης… διαστημοπλοίων!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Η επιστροφή στην κανονικότητα «ψαλιδίζει» και τα μέτρα στήριξης που υιοθετήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, με τους επιχειρηματίες σε πρώτη φάση να πρέπει να μάθουν να ζουν πληρώνοντας… ολόκληρο το ενοίκιό τους, μεταξύ πολλών άλλων υποχρεώσεων. Η λίστα των μειωμένων ενοικίων για τον Μάϊο σηματοδοτεί τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με τους εκμισθωτές να πρέπει πλέον να τα βρουν με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, καθώς η στήριξη από το κράτος με τη μορφή μειωμένων ενοικίων τελειώνει για χιλιάδες από αυτούς.

Ποιοι δεν πληρώνουν καθόλου ενοίκιο
Βάσει των όσων προκύπτουν από τη λίστα, μένουν πια μόνο δύο κατηγορίες φορολογουμένων που θα έχουν μηδενικά ή μειωμένα ενοίκια.

  • Μηδενικά ενοίκια: Απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου, οι κλειστές επιχειρήσεις. Το μέτρο όμως ισχύει και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου οι οποίες ανέβασαν ρολά τον Απρίλιο. Εκτός από το λιανεμπόριο, τα μηδενικά ενοίκια διατηρούνται και τον Μάϊο για τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης η οποία «έστρωσε τραπέζι» στις 3 Μαΐου, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών. Στις επιχειρήσεις με μηδενικά ενοίκια περιλαμβάνονται και τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικές σκηνές, οι παιδότοποι.
  • Κούρεμα ενοικίου 40%: Ισχύει μόνο για τους εργαζομένους που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας για το ενοίκιο που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους και την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.
  • Ποιοι πληρώνουν ολόκληρο το ενοίκιο: Τον Μάιο θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρο το μίσθωμα που έχουν συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές αλλά έως και τον Απρίλιο περιλαμβάνονταν στη λίστα των πληττόμενων και δικαιούνταν κούρεμα ενοικίου κατά 40%.

Ποιοι θα πληρώσουν κανονικά το ενοίκιό τους
Με άλλα λόγια για τον Μάϊο δεν υφίσταται πλέον λίστα επαγγελματιών που θα πληρώσουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια: Αν δεν περιλαμβάνονται σε εκείνους που απαλλάσσονται πλήρως, τότε καλούνται να καταβάλλουν κανονικά ολόκληρο τον μίσθωμα στον ιδιοκτήτη ακινήτου. Όσον αφορά το τι θα γίνει τον Ιούνιο, τα μέχρι τώρα σενάρια αναφέρουν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο όσες επιχειρήσεις είναι σήμερα στην λίστα των ΚΑΔ που απαλλάσσονται του ενοικίου για τον μήνα Μάϊο να κληθούν να πληρώσουν «κουρεμένο» κατά 40% μίσθωμα τον ερχόμενο μήνα. Ποιες επιχειρήσεις όμως έμειναν πια εκτός στήριξης και καλούνται τον τρέχοντα μήνα να πληρώσουν ολόκληρα ενοίκια;
Μεταξύ πολλών άλλων θα πρέπει να βρουν τα χρήματα να καλύψουν το ενοίκιό τους αρτοποιία, ψαράδικα, περίπτερα, ψιλικατζίδικα, πρατήρια υγρών καυσίμων, ασφαλιστές, μεσιτικά γραφεία, συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, βιοτεχνίες επίπλων, αθλητικών ειδών, παιχνιδιών, κοσμημάτων και δεκάδες ακόμη επαγγέλματα.

Απαλλαγή για όσους επισκευάζουν… διαστημόπλοια!
Υπάρχουν όμως και τα «παράδοξα» στην λίστα του Μαΐου, καθώς την ώρα που για παράδειγμα τα συνεργεία αυτοκινήτων θα πληρώσουν κανονικά το ενοίκιό τους, απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση έχει ο ΚΑΔ 33.16 «Επισκευή και συντήρηση αεροσκαφών και διαστημόπλοιων»! Προφανώς λόγω… αναδουλειάς!! Κατά κύριο λόγο πάντως για τον μήνα Μάιο απαλλάσσονται από την καταβολή των ενοικίων οι επιχειρήσεις που ήταν είτε κλειστές με κρατική εντολή λόγω της πανδημίας ή τους επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα στην λειτουργία τους, όπως για παράδειγμα λιανεμπόριο και εστίαση. Δεν πληρώνουν λοιπόν ενοίκιο για τον τρέχοντα μήνα λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, και μεταφορές. Η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες θα ανέρχεται στο 80% του αρχικού μισθώματος, ωστόσο καμία μείωση του ενοικίου δεν θα λάβουν οι πληττόμενοι.
Επιπλέον, για τα ενοίκια του Μαΐου θα ισχύσει έκπτωση 40% για εργαζόμενους που ήταν σε καθεστώς αναστολής τον Μάιο. Η έκπτωση αφορά τόσο στην κύρια κατοικία του εργαζόμενου όσο και στη φοιτητική κατοικία του παιδιού του, και η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες θα ανέρχεται στο 50% της ζημιάς.

Πληρωμές για τα «κουρεμένα» ενοίκια Απριλίου
Σήμερα Πέμπτη 27 Μαΐου πάντως αναμένεται να καταβληθούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι αποζημιώσεις «κουρεμένου» ενοικίου για τον Απρίλιο: Την αποζημίωση θα την δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εκείνοι οι ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει δήλωση covid για τον μήνα Μάρτιο. Η προκαταβολή υπολογίζεται αναλογικά με τις ημέρες που διαρκεί η σύμβαση μίσθωσης και σε περίπτωση διακοπής της μισθώτριας επιχείρησης αναλογικά με τις ημέρες που παρέμεινε ενεργή.
Τα ποσά που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από το κράτος είναι προκαταβολή για τα «κουρεμένα» έως 100% ενοίκια μηνός Απριλίου: Το υπουργείο Οικονομικών επαναλαμβάνει το «μοντέλο» που εφάρμοσε για τα μειωμένα ενοίκια του Μαρτίου, αλλά όσοι εισπράξουν τα ποσά που τους αναλογούν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς υπάρχει η πιθανότητα η Εφορία να… τα ζητήσει πίσω.
Και αυτό γιατί η υποβολή δήλωσης Covid για τον Απρίλιο θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, μέσα στο α’ 15νθημερο του Ιουνίου με τον δικαιούχο είσπραξης αποζημίωσης εκμισθωτή/υπεκμισθωτή, ανεξαρτήτως του εάν έλαβε την προκαταβολή ή όχι να είναι υποχρεωμένος να υποβάλει δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος («Δήλωση Covid»). Στην περίπτωση που δεν υποβληθεί η δήλωση Covid, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό της αποζημίωσης που έχουν λάβει, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών.

enikonomia.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πώς το TikTok διαβάζει τις σκέψεις

Ο αλγόριθμος της επιτυχημένης εφαρμογής σύντομων βίντεο TikTok έχει τέσσερις στόχους, όπως εξηγούν σε εσωτερικό έγγραφο οι Κινέζοι δημιουργοί του: πρόσκαιρη αξία για τον χρήστη, μακροχρόνια...

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αλλαγή στην εφάπαξ εξόφληση – Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση

Σε παράταση της εφάπαξ καταβολής του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής, προσανατολίζεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, η οποία πρέπει να γίνει...

«Στα σκαριά» η πρώτη πόλη που θα επιπλέει στη θάλασσα – Πώς θα μοιάζει (Photos)

Ιστορική συμφωνία υπεγράφη για τη δημιουργία της πρώτης βιώσιμης επιπλέουσας πόλης στον κόσμο.Ο δήμος της πόλης Busan στη Νότια Κορέα, ο...

Γαλάτσι: Οι τρεις δολοφονίες πυγμάχων, τα κοινά σημεία και ο ακήρυχτος πόλεμος

Ο 35χρονος πυγμάχος που δολοφονήθηκε στο Γαλάτσι είναι  ο τρίτος πυγμάχος που δολοφονείται από «επαγγελματίες» τον τελευταίο χρόνο στην ΑττικήΈνας ακόμα κρίκος στην αιματοβαμμένη...

Μακελειό στην Κένυα: Αστυνομικός σκότωσε τη γυναίκα του και πέντε περαστικούς

Κενυάτης αστυνομικός σκότωσε σήμερα έξι ανθρώπους στην πρωτεύουσα της Κένυας Ναϊρόμπι και μετά αυτοκτόνησε, σύμφωνα με την αστυνομία.Ο αστυνομικός σκότωσε πρώτα...